1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan pörssit hyytyvät – Analyytikko: "Korona on noussut takaisin kuskin paikalle"

Suurista suomalaisyhtiöistä mm. Metso Outotec, Konecranes ja Kemira putoavat.

pörssit
Pörssitalon seinää
Helsingin Pörssi avasi jyrkkään laskuun.Marja Väänänen / Yle

Pörssi avautui keskiviikkona syöksyyn. Yleisindeksi oli ensin noin kolmen prosentin syöksyssä ja tasaantui myöhemmin hieman yli kahden prosentin alamäkeen.

Pudotusta on koko päivän johtanut Metso Outotec yli kymmenen prosentin pudotuksella.

Yhtiön ongelmana on koronavirus, joka siirtää kaivosalan suuria hankkeita. Sekä liikevaihto että uusien tilausten määrä jäivät analyytikoiden odotuksista.

Suurista yhtiöistä myös Konecranesin, Cargotecin ja Kemiran kurssit ovat niin ikään olleet jyrkässä laskussa.

Konecranes raportoi odotuksia paremmat tulosluvut, mutta tällä tuloskaudella analyytikot seuraavat ennen kaikkea tilauskirjan kehitystä.
Tilausten määrä väheni yhtiön jokaisella liiketoiminta-alueella – yhteensä yli viidenneksen.

Laskijoiden joukossa ovat myös esimerkiksi metsäkonevalmistaja Ponsse sekä Verkkokauppa.com. Viimeksi mainitun kurssia painaa todennäköisesti myös se, että verkkojätti Amazon on juuri virallisesti avannut verkkokauppansa Ruotsissa.

Korona pelottaa

OP.n pääanalyytikko Antti Saaren mukaan pörssipäivän alamäki johtuu ennen kaikkea koronasta.

–Vaalijännitys tiivistyy ja pitää markkinoita otteessaan. Tänään tärkeämpi tekijä on kuitenkin se, että korona on noussut takaisin kuskin paikalle, Saari sanoo.

Koronatilanne on viime päivinä kehittynyt huonoon suuntaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Varsinkin Euroopassa uusia koronatoimenpiteitä on Saaren mukaan julkistettu päivittäin.

Nämä toimenpiteet pelottavat. Saksan DAX-indeksi on yli kolmen prosentin laskussa ja Iso-Britannian FTSE100 noin puolentoista prosentin laskussa. Eurooppalaisia yhtiöitä laajasti seuraava Stoxx Europe 600 alimmalla tasollaan kuukausiin.

– Euroopasta voi todeta, että hyvin alkanut elpyminen tulee hyytymään syksyllä. Yhdysvalloissa tilanne on hieman parempi, Saari arvioi.

Miksi Yhdysvaltojen tilanne on parempi?

Yhdysvalloissa kriisinhallinta oli Saaren mukaan alkuvaiheessa heikompaa, mutta talous on tästä huolimatta kehittynyt siellä paremmin.

Iso syy on se, että Yhdysvalloissa ei ole tehty yhtä rajuja rajoitustoimenpiteitä kuin Euroopassa. Toisaalta myös elvytys on Saaren mukaan saatu Yhdysvalloissa toimimaan paremmin.

– Yhdysvalloissa tuki on suunnattu pääosin suoraan kotitalouksille. Euroopassa taas on tuettu yrityksiä pysymään pystyssä, jotta kansalaisilla olisi töitä.

Käytännössä Yhdysvalloissa tehtiin esimerkiksi työttömyyskorvausten korotus ja annettiin suoraa rahallista tukea. Eurooppalainen tapa oli byrokraattisempi ja hitaampi.

– Euroopan talouden rakenteet ovat jäykemmät ja elvytys tehottomampaa sekä hitaampaa. Jos ajatellaan vaikka EU:n 750 miljardin euron tukipakettia, joka odottaa yhä päätöksiä, Saari sanoo.

– Samaan aikaan Euroopassa puhutaan siitä, että täällä on kasvava joukko elinkelvottomia yrityksiä, jotka pysyvät pystyssä vain elvytyksen ansiosta.

Saaren mukaan tämä luo pidemmällä aikavälillä epätervettä pohjaa liike-elämään.

Juttua päivitetty 13.30. Saaren kommenteilla sekä pörssikurssien kehityksen osalta.

Lue seuraavaksi