Hyppää sisältöön

Lappeenrannan Pontuksen koulun 3D-tulostettavaa meluestettä asennetaan paikoilleen – jouluksi valmistuvan meluesteen kestävyys selviää ajan mittaan

Lappeenrannassa on meneillään hanke, jossa metsä- ja kaivosteollisuuden kierrätysmateriaaleista rakennetaan 100 metrin mittainen melueste Pontuksen koulun ja rautatien väliin. Melueste on tarkoitus saada paikoilleen jouluksi.

Lappeenrannan Pontuksen koulun ja rautatien väliin valmistuva melueste on tehty kierrätysmateriaalista nimeltään geopolymeerikomposiitti. Kuva: Design Reform

Lappeenrannan Pontuksen koulun ja rautatien väliin rakennettavan 100-metrisen meluesteen asennustyöt ovat alkaneet.

Jouluksi valmistuvan meluesteen osat on rakennettu metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirroista syntyneestä kierrätysmateriaalista, geopolymeerikomposiitista. Osat on tulostettu 3D-tulostimella.

Asiantuntija Terhi Jantunen Lappeenrannan kaupungin Greenreality-palveluista kertoo, että ensin Pontuksen koulun taakse asennetaan valetut elementit ja sitten tulostetaan moduulit.

– Sata metriä pitkässä valmiissa meluesteessä on 20 metriä valettuja elementtejä ja 20 metriä tulostettuja moduuleja vuorotellen. Elementeissä ja moduulissa käytetään kehitetyn geopolymeerikomposiitin eri reseptejä, Jantunen kertoo.

Melueste on osa Urban Infra Revolution -hanketta, jossa Lappeenrannan kaupunki kehittää yliopiston sekä yritysten kanssa uudenlaisia rakennuselementtejä kiertotalouden tuotteista. Tavoitteena on käyttää mahdollisimman paljon teollisuuden sivuvirtoja ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Metsäteollisuuden kierrätysmateriaaleista valmistetusta geopolymeerikomposiitista voidaan tehdä esimerkiksi kukkaruukkuja. Kuva: Lappeenrannan kaupunki

Joutsenoon skeittirakenne geopolymeerikomposiitista

Pontuksen koulun melueste on pilottituote, jonka kestävyys ja toimivuus selviävät ajan mittaan.

Projekti ei ole sujunut ongelmitta.

– Vaikeuksia on ollut esimerkiksi materiaalin kehittelyssä ja sivuaineraaka-aineiden laadussa ja työstössä, esimerkiksi rikastushiekan ja tuhkien seulonnassa. Myös tulostimen kehittelyssä on ollut haasteita. Haasteita on ratkottu yhdessä, Jantunen kertoo.

Geopolymeerikomposiitista aiotaan tehdä myös skeittirakenne Joutsenon urheilukeskukseen ja kukkaruukkuja ja penkkejä Lappeenrannan keskustaan, yliopistolle ja Imatralle. Näiden on tarkoitus valmistua vuoden vaihteessa.