Ounasvaaran lukion rehtori: Koronaan sairastunut opiskelija liikkui joka puolella koulurakennusta

Ounasvaaran lukiossa ollaan henkisesti valmistauduttu etätyöhön ja -opiskeluun jo kevään aikana ja opettajilla on hyvä valmius.

Ounasvaaran lukion rehtorin Risto Kuoksan mukaan etäopetukseen siirtymisestä ilmoitettiin tiistaina illalla kuuden aikaan koulun opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kuva: Miikka Miinala / Yle

Rovaniemen Ounasvaaran lukio siirtyi keskiviikkona 28. lokakuuta etäopetukseen laajan korona-altistumisen vuoksi. Ounasvaaran lukion rehtorin Risto Kuoksan mukaan asiasta ilmoitettiin tiistaina illalla kuuden aikaan koulun opiskelijoille ja henkilökunnalle.

– Opiskelija, joka on saanut tiistaina positiivisen tuloksen oli viime viikolla kolmena päivänä koulussa ja ehti työskennellä viidessä eri opetusryhmässä ja hän on käynyt ruokailussa ja liikkunut joka puolella koulurakennusta. Oli siis vaikea enää rajata sitä väkeä, joita hän on kohdannut ja siksi tartuntatautiviranomainen suositteli, että koko talo etäopetukseen, Kuoksa kertoo.

Kuoksan mukaan koulussa ollaan henkisesti valmistauduttu etätyöhön ja -opiskeluun jo kevään aikana ja opettajilla on hyvä valmius. Myös tämän syksyn uusia ykkösiä on opetettu etäopiskeluun.

Ensimmäinen tapaus oli mahdoton välttää

Ounasvaaran lukion opiskelijalla todettiin koronatartunta myös viime viikolla. Tuolloin opiskelija oli tullut kouluun maanantaina 19. lokakuuta ja ehti olla ensimmäisellä oppitunnilla. Kuoksan mukaan varsinkin tuo ensimmäinen Ounasvaaran lukion koronatapaus oli mahdotonta välttää.

– Opiskelija oli oireeton ja oltiin lähiopetuksessa, silloin tullaan kouluun ja töihin, Kuoksa kertoo.

Kuoksan mukaan jokaisen olisikin nyt hyvä muistaa kaikille suomalaisille annetut koronaohjeet: turvavälien noudattaminen, hyvä käsihygienia sekä maskit käytössä silloin, kun turvavälejä ei voida noudattaa. Ja jos oireita tulee niin silloin ei mennä kouluun, vaan suunnataan koronatestiin.

– Toivon, että voimme 9. marraskuuta palata ihan normaalisti opetukseen eikä tulisi uusia tapauksia. Ja jos tulee, toivotaan, että mahdolliset tartunnat pystyttäisiin jäljittämään ja rajaamaan.

Ounasvaaran lukion tartunnan lisäksi Rovaniemellä todettiin tiistaina tartunta myös Nivavaaran koulussa. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan tapaukset liittyvät samaan tartuntaketjuun.