1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaukolämpö

Nevel tuottaa vihreää lämpöä Forssalle

Uusiutuvasta energiasta tuotettua kaukolämpöä valmistuu ensi alkuun monitoimikeskukselle.

Forssan voimalaitoksella on tehty isoja remontteja päästöjen vähentämiseksi. Kuva: Jussi Lehtinen / Vapo

Forssan kaupunki ostaa vihreää lämpöä uuteen monitoimikeskukseensa. Kaukolämpöä tuotetaan hiilineutraalisti puuperäisten polttoaineiden avulla Nevelin Forssan lämpölaitoksella.

Kaukolämpö on tulee olemaan sataposenttisesti uusiutuvaa. Forssan ja Nevelin yhteistyöhön sisältyy myös se, että monitoimikeskuksen viilennyksessä syntyvä hukkalämpö syötetään Nevelin kaukolämpöverkkoon. Tällöin lämpöä ei haaskaannu, kun sitä ei ohjata pois rakennuksesta.

Nevelin johtajan Clas Blombergin mukaan Forssan voimalaitoksella ei kyetä tuottamaan vielä sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, mutta tuonnempana se on mahdollista.

– Meidän miximme, millä me tuotamme kaukolämpöä Forssassa, on tällä hetkellä noin 60 prosenttia uusiutuvaa ja siinä on myös muita jakeita mukana. Ensi vuonna on tavoitteena, että yhtiötasolla pääsemme 75 prosentin uusiutuvaan asteeseen tuotannossa. Me olemme tuotteistaneet green-kaukolämmön sellaisille tahoille, jotka haluavat olla eturintamassa. Nämä voivat ostaa kaukolämmöstä sen osuuden, joka on sataprosenttisesti uusiutuvaa.

– Tavoitteena päästä isompaan uusiutuvaan prosenttiin yhtiötasolla, mutta vie vielä oman aikansa ennen kuin pääsemme lähemmäs sataa prosenttia, kertoo johtaja Clas Blomberg.