Eurooppa-kirje: Kamppailu elämästä ja kuolemasta jatkuu EU:ssa sekä terveydessä että taloudessa – Terrorismi palaa taas asialistalle

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Susanna Turunen / Bryssel Kuva: Yle & AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle

Muistaako kukaan enää miltä tuntuu herätä normaaliin aamuun: laittaa kahvi tulemaan, lukea, katsoa tai kuunnella aamun uutiset, sujauttaa lapset koulutielle, sukia tukka, laittaa työasu päälle, kengät jalkaan ja poistua ovesta miettien, ehtiikö ruuhkassa töihin ja mitä perheelle illalliseksi?

Tänään perjantaina Belgian hallitus on tiukan paikan edessä. Maan koronatilanne on Euroopan pahin. Nykyisten rajoitteiden kiristäminen olisi toisinto keväästä, jolloin koko maa pantiin kiinni. Edes se ei takaisi, että terveydenhoitojärjestelmä kestää. Lääkäreitä on neuvottu tekemään töitä sairaanakin (siirryt toiseen palveluun).

Terveysammattilaiset ovat vaatineet rajuja rajoitteita. Meille toimittajille tarjottiin mahdollisuutta tutustua sairaalatilanteeseen, mutta karanteenin ja bakteeritulehduksen takia juttukeikka jäi minulta väliin. Tässä Helsingin Sanomien raportti Liègestä (siirryt toiseen palveluun), joka on Belgian epikeskus.

Torstaina EU-johtajat olivat jälleen videoyhteydessä koronan takia. Puheenjohtaja Charles Michel, joka on Belgian entinen pääministeri, tavoitteli kolmea asiaa (siirryt toiseen palveluun): hitaiden testausten laajentamista nopeaan vasta-ainetestaamiseen kaikkialla, yleiseurooppalaista jäljityssovellusta ja yhteisiä määräyksiä omaehtoisesta eristäytymisestä ja karanteeneista.

Yhteistoimiin terveyden ja talouden pystyssä pitämisessä on käytetty miljardeja ja miljardeja euroja eikä loppua näy. Kuinka pitkälle yhteisrintama ja solidaarisuus kantavat? Euroopan keskuspankin mukaan taloustilanne synkkenee odotettua nopeammin.

Pakko myöntää, että mieli on meinannut painua useampana aamuna, kun syksy taittuu kohti talvea ja valo katoaa. Ajattelen elämää 91 vuotta sitten, koska olen täysin hullaantunut Yle Areenassa paraikaa pyörivään saksalaiseen dekkarisarjaan Babylon Berlin. Volker Kutscherin dekkarisarjaan pohjautuva tuotanto kuvaa kutkuttavan monipuolisesti elämää Saksassa 1920- ja 1930-luvuilla historiallisten tapahtumien pyörteissä.

Juuri näillä päivämäärillä eli 29. lokakuuta vuonna 1929 Wall Streetin pörssiromahdus tuli päähänsä (siirryt toiseen palveluun). Maailmantalous syöksyi lamaan, Suomeen tuli pulakausi. Pörssikurssit heilahtelevat hermostuneesti nytkin.

Onko meidän aikamme romahduksen eli koronapandemian päässä lama ja kansallismielisyyden voittokulku? Toivottavasti ei. Toivottavasti yhtenäisyys ja solidaarisuus purevat jo ennen kuin se rokote saadaan.

Valoa syksyyn,

Susanna

Lue vielä alta kollegani poiminnat viikon kiinnostavista Eurooppa-aiheista:

#SOMESSA: Sumutusta soijalla – twitteristejä ei puijata, vaikka brittivirkamies voi yrittää

Käyttääkö Britannian hallitus maan virkakuntaa oman agendansa spinnaamiseen (siirryt toiseen palveluun) eli faktojen esittämiseen tarkoitushakuisesti? Aihe kirvoitti tuhansia (siirryt toiseen palveluun) ja taas tuhansia some-reaktioita tällä viikolla. Britannian kansainvälisen kaupan osaston Twitter-tilillä väitettiin, että soijakastikkeesta tulee halvempaa brexitin jälkeen uuden Britannia–Japani-kauppasopimuksen ansiosta.

No, ei tule. Britanniaakin vielä pari kuukautta koskevassa EU–Japani-kauppasopimuksessa tuontisoijan tulli on täsmälleen sama: pyöreä nolla. Terävät twitteristit (siirryt toiseen palveluun) huomasivat, että esimerkiksi Kikkoman-soija tulee Britanniaan EU:sta. Vain vajaa viidennes (siirryt toiseen palveluun) soijasta kulkee saarivaltioon Japanista.

Jos Britannia ei saa sovituksi kauppasopimusta EU:n kanssa, soijasta pitääkin vuodenvaihteen jälkeen maksaa kuuden prosentin tulli Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan – samoin muuten brittien rakastamasta HP-kastikkeesta (siirryt toiseen palveluun), joka valmistetaan Hollannissa. Aika noloa sumutusta, etenkin kun siitä jää nopsaan kiinni, eikö?

#FAKTA: Pohjois-Euroopassa on enemmän hoitohenkilökuntaa kuin etelässä

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Koronaviruksen hyvin erilaiset vaikutukset eri puolilla Eurooppaa näkyvät selvästi, kun tilannetta tarkastelee alueiden ja kuntien näkökulmasta. Yli 90 prosenttia kunnista olettaa tulojensa vähenevän rajusti, käy ilmi uudesta EU:n alue- ja kuntabarometristä (siirryt toiseen palveluun). Tehohoitopaikkojen ja sairaalahenkilökunnan saatavuus vaihtelee suuresti. Määrät vaikuttavat suoraan eri alueiden kykyyn selviytyä hätätilanteesta. Esimerkiksi tehohoidon vuodepaikkoja on Saksassa 29,2 sataatuhatta asukasta kohti, kun niitä on vähiten Portugalissa, 4,2. Suomessa tehohoitopaikkoja on 6,1 per 100 000 asukasta, ilmenee (siirryt toiseen palveluun) nyt ensimmäistä kertaa julkistettavasta (siirryt toiseen palveluun)raportista.

HUOMAA VIELÄ NÄMÄ: Muslimimaat suuttuivat ja terrorismin uhka lisääntyy – entä minne hävisi brexit?

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kuvat ja Ranskan liput ovat palaneet useissa mielenosoituksissa muslimimaissa tällä viikolla. Kuva Bagdadista Irakista. Kuva: Murtaja Lateef / EPA

Ranskassa koettiin taas torstaina terrori-isku, kun kolme ihmistä kuoli ja useita haavoittui Nizzassa. Terrorismin uhka onkin nyt Ranskassa poikkeuksellisen iso, maa on korkeimmassa hälytystilassa. Laaja Ranskan vastainen protestiaalto on levinnyt muslimimaissa tällä viikolla, ja se on koko Euroopan asia. Islamistien terrori-iskuista on kärsitty ympäri Eurooppaa. Myös äärioikeiston terrorismi lisäntyy.

Osa muslimeista on raivostunut Ranskassa levinneiden Muhammed-piirrosten vuoksi. Niitä on julkaistu, kun ranskalaiset ovat osoittaneet kunnioitusta ääri-islamistin tappaman opettajan Samuel Patyn muistolle. Turkki on toiminut asiassa kiihottajana, sillä presidentti Recep Tayyip Erdogan on yllyttänyt Ranska-boikottia.

Esimerkiksi Suomessa ei aina ymmärretä, miksi Muhammed-piirroksia on tarpeen julkaista. Ranskassa räävitön satiiri on kuitenkin kuulunut kulttuuriin jo pitkään (siirryt toiseen palveluun), ja myös maan maltilliset muslimit ymmärtävät sitä. Kuuluisa Charlie Hebdo -lehti ei nytkään aikaillut vaan painoi uusimman numeronsa kanteen pilakuvan Turkin Erdoganista.

Mistä maailma puhuu -podcastissä aiheena täällä viikolla on Yhdysvaltojen presidentin vaalit. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Me eurooppalaiset emme aina ymmärrä höykäsen pöläystä siitä, mitä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa tapahtuu. Miten järjestelmä voikin olla niin sekava ja äänestäjille epäoikeudenmukainen? Ei hätää, vielä ehtii ennen ensi tiistain vaaleja selvittämään asiaintilaa. Se käy näppärästi kuuntelemalla tämä kiinnostava podcast, jossa Ylen ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen kysyy hyviä kysymyksiä ja Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka vastaa käytännönläheisesti.

ENSI VIIKOLLA: Digieuro tekee tuloaan ja terroristien rahoitusta aiotaan estää

19 euromaan valtiovarainministerit kokoontuvat niin kutsutun euroryhmän kokoukseen maanantaina. Koronatilanteen lisäksi he käyvät "strategisen" keskustelun digitaalisesta eurosta (siirryt toiseen palveluun). Euroopan keskuspankki järjestää digieurosta (siirryt toiseen palveluun) parhaillaan kuulemisia, ja sen käyttöönotosta on määrä päättää ensi kesään mennessä.

Kaikkien 27:n jäsenmaan valtiovarainministerit puolestaan etäkokoustavat tiistaina. Asialistalla on muun muassa rahanpesun ja terroristien rahoituksen estäminen. Komissio on tehnyt (siirryt toiseen palveluun) keskustelun pohjaksi toimintasuunnitelman.

Katseet suuntautuvat tiistaina myös länteen Atlantin tuolle puolen. Yhdysvalloissa kansalaiset valitsevat itselleen presidentin. Oli seuraava presidentti nimeltään Donald Trump tai Joe Biden on sillä merkitystä myös Euroopalle ja Suomelle.

Belgiassa koululaiset ovat ensi viikon syyslomalla, joten ministerikokouksissa on tauko ja mepit ovat kotimaissaan. Ainoastaan yllämainitut euroryhmä ja valtiovarainministerit kokoustavat.