Hyppää sisältöön

Tee tuli Suomeen kolmesataa vuotta sitten

Kahvittelusta ja siihen liittyvästä kulttuuriperinnöstä puhutaan paljon, mutta teen historiaa Suomessa on tutkittu vähän.

Teepensaan lehdistä kuivattu rouhe, jauhe tai tiiliksi puristetut priketit kulkivat Eurooppaan Kiinasta ja Intiasta. Englantilaisen purjealuksen Cutty Sarkin väitettiin olevan maailman nopein teelaiva. Se haki kahdeksan lastia teetä Kiinasta 1800-luvun lopulla.

Tee tuli Suomeen kahta eri reittiä. Läntinen reitti kulki Ruotsin kautta. Suomessa jäljiteltiin Ruotsin aateliston ja hovin tapoja. Siellä teetä nautittiin salongeissa seurustelujuomana.

Teestä tuli tärkeä osa myös venäläistä kulttuuria. Idässä teetä juotiin laseista ja vesi kuumennettiin samovaareissa. Samovaarin omintakeista ääntelyä kuultiin pian suomalaiskodeissakin. Teeveden sanottiin olevan valmis, kun samovaari alkaa "laulaa".

Tee oli Suomessa pitkään herrasväen juoma, jota nautiskeltiin promenadien päälle tai seurapiirien illanvietoissa ennen poloneesia.

1800-luvun lopulla teetä hörpittiin jo kansankin keskuudessa. Teetä juotiin palanpainikkeeksi heinätöissä tai lämmikkeeksi markkinoilla.

Teen kiinalainen nimi on chá

Itä- ja Kaakkois-Suomessa tee oli tsajua, tsaikkaa, sajua, säilyä, stuajua tai soajua. Saju tunnettiin myös Satakunnassa. Armeijassa juotiin saikkaa.

Kieltolain aikaan ravintoloissa myytiin “kovaa teetä”. Kieltolaki oli voimassa Suomessa 1919-1932.

Laitonta pontikkaa lorahti juuri teen joukkoon varmaan siksi, että juoman väri ei paljastanut viinatujausta.

Sirkka-Liisa Ranta

Sotien jälkeen teenjuonti arkipäiväistyi yhä. Pussitee ilmaantui kauppoihin. Iltatee oli monessa perheessä turvallinen, lämmin rutiini. Edullinen tee oli myös suosittu kokousjuoma. Sitä lipittivät niin seurakunta- kuin vasemmistonuoretkin.

Teetä ja sympatiaa -slogan napatiin Lipton-teen mainokseen 1950-luvun elokuvasta.

Sirkka-Liisa Ranta

Tee-hifistely alkoi 2000-luvulle tultaessa

Teetä arvioidaan kuin viiniä ikään, tuoksun, alkuperän ja aromin perusteella.

Silti kahvi voittaa teen Suomessa 6-0. Teen juontia per asukas mitataan grammoissa, kahvin kiloissa.

Teen historiaa Suomessa tutkinut Sirkka-Liisa Ranta arvelee kahvin voittavan virkistävän kofeiinin ja vahvan aromin vuoksi.

Ranta itse suosii teetä. Hän on kansatieteilijä ja tietokirjailija. Sirkka-Liisa Ranta sai Suomen tietokirjailijat ry:n Vuoden tietokirjapalkinnon 2020.

Tekijät

toimittajaPäivi Puukka
kuvaajaJyrki Lyytikkä

Lähteet

Teen historia Suomessa (Tammi), teekauppa Old Tea Shop, Helsinki, SA-kuva, Helsingin kaupunginmuseo, Frans Viljamaa/Mäntsälän museotoimi, Rex Features/AOP, kirjailijan kuva: Vesa Koivu