1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkalan sivistysjohtajaa syytetään uhkailusta ja koronkiskonnasta – esimiestä huolettaa julkisen työn turvallisuus

Poliisi on esittänyt syyttäjälle esitutkinnan lopettamista, mutta tutkii saman asian tiimoilta kunnianloukkausta ja vainoamista.

Janakkala
Janakkalan vaakuna.
Janakkalan sivistysjohtajaan kohdistuva syytöskampanja on jatkunut nyt reilun vuoden.YLE Häme

Janakkalan kunnan sivistysjohtaja Jouni Wilpola on ollut reilun vuoden ajan syytöskampanjan kohteena. Syytöksiä on julkaistu internetissä eri kanavilla, ja niistä on oltu aktiivisesti yhteydessä eri medioihin. Esimerkiksi Hämeen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo saaneensa aiheesta lukuisia yhteydenottoja.

Wilpolan väitetään lainanneen rahaa, kiskoneen siitä korkoa ja uhkailleen ihmisiä.

Sivistysjohtaja arvelee syyn olevan julkinen työ

Syytösten kohteena oleva sivistysjohtaja Jouni Wilpola suostuu kommentoimaan asiaa Ylelle vain tekstiviestillä.

Hän sanoo, että huhtikuussa 2019 alkunsa saanut tapahtumasarja alkoi kiristämisellä, ja sen jälkeen tilanne on jatkunut nimettömillä puheluilla työnantajalle ja tiedotusvälineille.

– Pidin asiassa ensin matalaa profiilia, mutta nyt olen tuonut esiin myös oman näkökantani koska haluan torjua aiheettomia syytöksiä, Wilpola sanoo viestissään.

Wilpola sanoo, että syytökset johtuvat osittain hänen julkisesta työstään Janakkalan kunnan palveluksessa sekä hänen vaimonsa kotimaasta. Hän sanoo, että hän ei ole ainoa uhri.

– Näitä kaikkia uhreja pitää auttaa, minähän olen tässä vahvemmassa asemassa kuin moni muu.

Kunnanjohtaja: Kunnan mainehaitta pienempi paha, työturvallisuus puhuttaa enemmän

Janakkalan kunnanjohtajana toimiva Reijo Siltala ei kommentoi nimettömiä väitteitä suoraan. Syytökset liittyvät yksityisasioihin, eivätkä ne kuulu viranhoitoon.

– Minä esimiehenä seuraan sitä, että työt tulevat hoidetuksi ja minulla ei ole sivistysjohtajan työhön mitään kritisoitavaa.

Janakkalan kunnassa on pohdittu internetissä leviävien syytösten vaikutusta kunnan maineelle. Siltala kuitenkin sanoo, että luottaa ihmisten medialukutaitoon ja krittisyyteen.

– On kiistatonta, että jonkinlaista mainehaittaa kunta tästä kärsii. Me vielä mietimme, mihin toimenpiteisiin tässä asiassa kannattaa ryhtyä.

Sen sijaan nimettömät syytökset puhuttavat Janakkalan kunnan työyhteisöä. Julkisessa työssä työturvallisuus huolettaa niin työntekijöitä kuin kunnanjohtajaa.

– Viranhaltijalla pitää olla vapaus toimia ja suorittaa annettua työtehtäväänsä. Koskaan ei tiedä, mitä näiden asioiden takana on. Meidän pitää varmistaa, että työnsä saa tehdä rauhassa.

Poliisi esittää esitutkinnan lopettamista

Hämeen poliisin rikosylikomisario Riku Vihtilä sanoo, ettei poliisi ota kantaa asiaan liittyviin henkilöllisyyksiin, mutta vahvistaa, että Janakkalassa on tehty rikosilmoitus rahan lainaamisesta.

– Olen tehnyt esityksen syyttäjälle, että esitutkinta lopetetaan, koska rahan lainaaminen itsessään ei ole rikos, sanoo Vihtilä.

Vyyhti kuitenkin työllistää poliisia edelleen, sillä saman aiheen tiimoilta poliisilla on tutkinnassa kunnianloukkaus ja vainoaminen.

– Siinä esitutkinta on vielä kesken, sanoo Vihtilä.

Jouni Wilpola vahvistaa, että tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta on tehty.

– Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjälle, kirjoittaa Wilpola viestissään.

Lue seuraavaksi