1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsi-Pohjan koronatartunnat laskussa – taustalla lisääntynyt maskien käyttö ja turvavälien pitäminen

Pandemiatyöryhmän mukaan Länsi-Pohjan kaupoissa turvavälejä huomioidaan nyt aiempaa paremmin.

Tartuntatautien ennaltaehkäisy
Ihmisiä Itäkeskuksen Citymarketissa kasvomaskit päällä.
Kuvituskuva: Meri-Lapissa kasvomaskien käyttö on yleistynyt kaupoissa.Toni Määttä / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella otettiin viime viikolla yhteensä 767 koronavirusnäytettä, joista viisi todettiin positiiviseksi. Noin 30 henkilöä asetettiin tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Altistumisten joukossa oli yksi laajempi joukkoaltistus.

Valtaosa Länsi-Pohjan tartuntaketjuista on kolmen viime viikon aikana pystytty jäljittämään. Ilmaantuvuusluku alueella on viimeksi kuluneen viikon aikana laskenut. Tällä hetkellä 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 16/100 000 asukasta.

– Maskien käyttö esimerkiksi alueen kaupoissa on selvästi lisääntynyt. Myös turvavälit muistetaan nyt paremmin. Tautitapausten laskusuunta alueella lienee seurausta tästä. Huolehditaan näistä jatkossakin, toivoo Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä tiedotteessaan.

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa perustasolla.

"Influenssarokote pienentää riskiä sairastua vakaviin taudinmuotoihin"

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä muistuttaa influenssarokotuksen tärkeydestä. Sen mukaan etenkin riskiryhmiin kuuluvien sekä potilastyötä tekevien terveydenhuollon ammattihenkilöiden rokottaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on varoittanut, että influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa voi olla vaarallinen yhdistelmä. Influenssarokote pienentää riskiä sairastua vakaviin taudinmuotoihin, työryhmä perustelee.

Influenssarokote on maksuton muun muassa sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville sekä kaikille alle 7-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille sekä raskaana oleville. Rokotus on tarjolla myös näiden ryhmien lähipiirille.

Terveyskeskukset tiedottavat alueillaan rokotusajoista ja -paikoista.

Lue seuraavaksi