1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hotellit

Hotellien tilanne Rovaniemellä: Syyskuu oli yllättävän hyvä, nyt lähinnä perutaan ulkomaalaisia varauksia

Joulusesonki on vielä iso kysymysmerkki, ja ensi vuodesta ei pysty ennustamaan yhtään mitään ilman kristallipalloa.

hotellit
hotellihuone
Tällä hetkellä noin 90 prosenttia Rovaniemen hotellien huoneista on tällaisia – tyhjillään.Karoliina Marttala / Yle

Rovaniemellä elettiin kummallisia aikoja syyskuussa, kun koronaepidemia kuritti matkailualaa. Osa hotelleista oli kokonaan kiinni, ja loput pärjäsivät vaihtelevasti.

Esimerkiksi Arctic Light -hotellin johtaja Miko Gröhn sanoo, että syksyllä riitti kotimaisia asiakkaita yllättävänkin hyvin.

Myös Lapland Hotels -ketjun Sky Ounasvaaralla syyskuu oli yllättävän hyvä. Syyskuu oli jopa parempi kuin vuonna 2018, jolloin hotelli oli edellisen kerran auki syyskuussa, sanoo hotellinjohtaja Mira Söderlund.

– Normaalisti on oltu aika pitkälle aasialaisten turistien ja liikematkailijoiden varassa. Nyt oli paljon enemmän kotimaisia lomaturisteja.

Syyskuun jälkeen on ollut hiljaista

Iloisesti yllättäneestä syyskuusta on sitten tultu reilusti alaspäin käyttöasteen mukaan laskettuna. Esimerkiksi Sky-hotellissa on tällä hetkellä varsin rauhallista, sanoo Mira Söderlund.

– Tällä hetkellä on todella rauhallista. Syyslomat on aika lailla lusittu, tosin jossain päin Suomea niitä on vieläkin. Viime viikko oli selvästi parempi kuin tämä viikko, ja nyt pyöritään noin 10 prosentin käyttöasteessa.

Joulu ei näytä pelastavan hotelleja ainakaan millään runsaalla asiakasryntäyksellä. Samaan aikaan tehdään uusia ja perutaan vanhoja, lähinnä ulkomaalaisten ryhmien, varauksia.

Esimerkiksi Santa's Hotels -ketjun hotelleissa korostuu ulkomaalaisten asiakkaiden häviäminen tilauskirjoista, sanoo kehitysjohtaja Susanne Hulbekkmo.

– Varausten käsittely joulukuulle on lähinnä peruutusten käsittelyä. Viime viikkoina varsinkin on vahvistunut uhkaavien peruutusten toteutuminen. Ne on nyt tässä vaiheessa sulanut lähes kokonaan pois. Kansainvälistä matkailua ei ole näkyvissä lainkaan joulukuulle.

Iso kysymys: Mitä tapahtuu joulun jälkeen?

Joulun jälkeisestä ajasta pystyy sanomaan varmasti vain tämän: ensi vuonna ollaan viisaampia. Ilman kristallipalloa ainakaan Mira Söderlund ei osaa vielä kertoa, miten kevätsesonki tulee toteutumaan.

– Pieniä toiveita on vielä ulkomaalaisilla matkanjärjestäjillä siitä, että ehkä jotakin pystyttäisiin toteuttamaan. Lisäksi jonkin verran tulee uusia kotimaisia varauksia alkuvuodelle ja hiihtolomaviikoille. Myös ulkomaalaiset asiakkaat ovat tehneet yksittäisiä varauksia, mutta ne ovat tulleet sellaisista maista, joista ei saa tällä hetkellä matkustaa Suomeen.

Ennustajaksi ei lähde myöskään Susanne Hulbekkmo.

– Me olemme kuitenkin varautuneet siihen, että kevät on hyvinkin hiljaista. Mikäli Suomeen ei saada nopealla aikataululla muutoksia matkustusrajoitteisiin sekä selkeämpää viestintää ja ohjeistusta viranomaisilta, kevät ei tule olemaan syksyä kummempi. Silloin puhutaan 10–20 prosentin käyttöasteesta.

Lue lisää:

Tilastot sen todistavat: Suomalaiset tekivät viime vuotta innokkaammin ruskaretkiä Lappiin

Sadat revontuli-iglut seisovat tyhjillään Lapissa – kotimaisille matkailijoille ne ovat kalliita, ulkomaisia turisteja ei ole

Yli puolet Pohjois-Suomen hotelleista ja kylpylöistä menettää vähintään puolet liikevaihdostaan tulevalla talvikaudella

Lue seuraavaksi