Hyppää sisältöön

Vähikkälä kamppailee Suomen älykkäin kylä -tittelistä – kyläaktiivi: "Haluamme olla eturintamassa koko maaseudun elinvoiman varmistajana"

Etelähämäläinen Vähikkälän kylä Janakkalassa pitää yllä vahvaa talkoohenkeä ja tekee asioita, joita kyläläiset haluavat.

Olavi Uusivirta ihastui Vähikkälään ja järjesti Skorpioni -levynsä julkistamiskeikan Vähikkälän Seuratalolla. Nimmarit tekivät kauppansa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Oma kylä on vähikkäläläisille tärkeä ja sen eteen tehdään yhdessä töitä. Yksi yhteinen ponnistus on ollut osallistuminen Suomen älykkäin kylä -kilpailuun (siirryt toiseen palveluun). Kilpailuun ilmoittautui 33 kylää eri puolilta Suomea. Vähikkälä eteni kilpailussa viiden finalistin joukkoon ja keskiviikkoiltana ratkeaa, miten kilpailussa käy.

– Ainahan voitto olisi hieno asia, mutta finalistien joukkoon pääsy on jo meille iso juttu, sanoo aktiivinen kyläläinen Satu Anttila.

Kilpailu on myös kehittämisprojekti, jossa kylät etsivät uusia ratkaisuja palvelujen ja toimintatapojen toteuttamiseen.

Satu Anttila toteaa, että Vähikkälän tavoite on olla Hämeen tunnetuin kulttuurikylä. Kulttuuria halutaan tarjota kaiken ikäisille.

Olavi Uusivirta keikalla Vähikkälän Seuratalolla 31.5.2019. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Toistaiseksi suurin tapahtuma on ollut Olavi Uusivirran Skorpioni-levyn julkistamiskeikat Vähikkälän Seuratalolla viime vuonna. Olavi Uusivirta ilmoittautui myös Vähikkälän kyläkoulun kummiksi.

Koronapandemia löi jarruja tälle vuodelle suunnitelluille tapahtumille. Minifestareille oli jo sovittuna Olavi Uusivirran ja Eino Grönin keikat. Myös Country Festarit jouduttiin siirtämään, samoin kuin kesäkauden avajaiset ja päättäjäiset sekä lasten näytelmäpäivä.

– Ei meitä kuitenkaan noin vain lannisteta. Suurin osa näistä tapahtumista pistettiin hetkeksi pöytälaatikkoon ja nostetaan sieltä taas, kun aika sen sallii, sanoo Satu Anttila.

Seurataloon älyseuranta

Tapahtumien sijaan kyläläiset ovat keskittyneet Seuratalon kunnostukseen. Vuonna 1939 rakennettu Seuratalo on Vähikkälän kylän keskeinen tila. Vähikkälän maa- ja kotitalousseuran omistama kunnostettu hirsitalo tarjoaa puitteet niin kyläläisten kuin muidenkin käyttöön.

Vähikkälän Seuratalolle on rakennettu kylän valokuituverkon keskus. Kuva: Dani Branthin / Yle

Seuratalolle on rakennettu muun muassa kylän valokuituverkon keskus ja talon koko sähköjärjestelmä on uusittu. Seuratalon itsenäisyyspäivän juhlaan Vähikkälän maa- ja kotitalousseuran puheenjohtaja Jari Anttila laittoi talon lämmityksen päälle etäyhteydellä Japanista. Lämmitysjärjestelmän, vesijohtojen ja vesipumpun toimivuutta pystytään seuraamaan kyläläisten kehittämällä vuotovahti-ohjelmistolla, esittelee Jari Anttila.

Kilpailuun liittyen kylät tuottivat esittelyvideon, jonka vähikkäläläiset toteuttivat humoristisella otteella. Videolle pääsivät niin Seuratalo, Suvipuoti, Vähikkälän kyläkoulu, Valajärven uimaranta kuin Tietokonemuseokin.

Kaksiminuuttisen videon lisäksi YouTubesta löytyy pidempi kymmenminuuttinen lyhytelokuva (siirryt toiseen palveluun). Se osallistuu marraskuun lopulla järjestettäville kylävideofestivaaleille.

Hyvää oloa koko kylälle

Viime vuonna Vähikkälä palkittiin Vuoden hämäläisenä kylänä. Vähikkälän tavoite on olla yhteisöllinen, omaleimainen ja idearikas kylä, joka uskoo tulevaisuuteen.

Yhteisöllisyydestä kertoo se, että kylä on kahtena viime kesänä palkannut nuoria kesätöihin. Viime vuonna kolme nuorta touhusi paljon lasten parissa, tänä vuonna neljä nuorta oli kylän ikääntyneiden apuna.

– Kylätoimintaa tehdään loppupeleissä itselle ja läheisille. Haluamme tuottaa hyvää oloa kyläläisille ja muille kanssakulkijoille niin, että myös me itse nautimme tekemisestämme ja itsemme ylittämisestä, sanoo Satu Anttila.

Kuva: Yle / Päivi Leino

Samalla vähikkäläläiset haluavat olla mukana myös alueellisessa ja valtakunnallisessa yhteistyössä. Tästä esimerkkinä on Kuntaliiton älykkäitä kuljetusratkaisuja etsinyt kilpailu, jossa Vähikkälä nappasi voiton.

Älykkäästi älyvapaata maaseudun puolesta

Satu Anttila sanoo, että välillä osallistuminen Älykäs kylä -kilpailuun on huvittanutkin, sillä toiminta on toteuttanut enemmänkin älyvapaita ideoita.

– Matka on kuitenkin ollut huikea ja opettava. Haluamme vahvasti kehittää ja kehittyä, tarjota lisäarvoa erityisesti oman kylämme asukkaille. Mutta me haluamme myös olla eturintamassa koko maaseudun elinvoiman varmistajana.

– Uskomme, että koronapandemian myötä maaseudun rooli korostuu ja me olemme valmiita olemaan osa tätä muutosta. Tämä vaatii paljon piilossa olevaa digitaalista ja älykästä toimintaa, jotka mahdollistavat tapahtumiemme toimivuuden ja älykkään asumisen kylällä, tiivistää Satu Anttila.

.
.