1. yle.fi
  2. Uutiset

Haluatko ilmaisen pianon? Suljetun Peltosaaren koulun irtaimisto jaetaan riihimäkeläisille – katso, mitä oli tarjolla

Peltosaaren koulusta lähtiessä kukaan ei saanut ottaa koulun omaisuutta mukaansa. Kaikki oli jätettävä niille sijoilleen.

kiertotalous
Entisten koululaisten nimimerkkejä lopetettavan koulun seinällä
Jaossa on esimerkiksi pianoja, uusia oppikirjoja, toimistokalusteita ja pienkoneita. Toimittajana Miki Wallenius, kuvaajana Ville Välimäki.

Riihimäen vanhan Peltosaaren koulun irtaimistoa jaetaan kaupunkilaisille ilmaiseksi torstaina koululla.

Yle Häme seurasi koulun tavaroiden pois hakua suorassa verkkolähetyksessä. Voit katsoa lähetyksen tallenteen pääkuvan videosta.

Oppilaat ja henkilökunta lähtivät Peltosaaren koulusta evakkoon sisäilmaongelmien takia ja koulu suljettiin. Osa henkilökunnasta oli oireillut, mutta varsinaista syytä siihen ei tutkimuksissa selvinnyt. Myöskään raja-arvot eivät mittauksissa ylittyneet.

Korjaustoimet ja paineistus paransivat tilannetta, mutta 1970-luvun lopulla rakennettu koulu oli tullut käyttöikänsä päähän myös talotekniikan osalta. Peltosaaren koulun oppilaat siirrettiin Kalevan taloon, jossa parhaillaan ollaan toista lukuvuotta.

Oppilaisten kirjoittamia jäähyväisiä koululleen Riihimäen Peltosaaren koulussa
Oppilaat saivat jättää jäähyväisterveisensä liitutauluille. Vanhaan kouluun ei enää koskaan palata.Miki Wallenius / Yle

Peltosaaren koulusta lähdettäessä mitään koulun tavaroita ei saanut ottaa mukaan varmuuden vuoksi. Niinpä nyt jaossa on kaikkea mahdollista kouluun ja opiskeluun liittyvää tavaraa. Esimerkiksi pianoja, toimisto- ja askartelutarvikkeita, paperitavaraa, kirjoja, uusia oppikirjoja, toimistokalusteita, tuoleja, pöytiä, ja pienkoneita.

Arvokkaimmat tavarat ja laitteet myytiin Kiertonet-sivuston kautta.

Koulun rehtori Pasi Jalonen kertoo pohtineensa parasta tapaa päästä eroon käyttökelpoisesta tavarasta. Kiertotalouden nimissä Jalonen päätti kokeilla löytyisikö tavaroille kysyntää, jos riihimäkeläiset saisivat hakea niitä pois ilmaiseksi.

Jalonen huomauttaa, että hakijat vastaavat itse tavaroiden puhdistuksesta. Riihimäen kaupunki ei vastaa tavaroiden kunnosta. Asiasta muistutetaan myös kouluun seiniin kiinnitetyissä lapuissa.

Peltosaaren koulun rehtori Pasi Jalonen katselee poistoon meneviä oppikirjoja
Peltosaaren koulun rehtori esittelee koskemattomia oppikirjoja, joita ei ehditty purettavaksi päätyvässä koulussa koskaan ottaa käyttöön. Miki Wallenius / Yle

Halukaat voivat hakea irtaimistoa Peltosaaren vanhalta koululta torstaina kello 15–18 välisenä aikana.

Hakijoilta ei veloiteta tavaroista maksua, mutta sisääntulijoilta peritään pieni sisäänpääsymaksu.

Lue seuraavaksi