Hyppää sisältöön

Suomen itärajan tuntumaan avattiin suuri ostoskeskus, vaikka raja on kiinni – katso video

Uuden ostoskeskuksen odotetaan vetävän venäläisiä matkustajia sitten, kun raja jälleen avataan.

Autoja ostoskeskuksen parkkipaikalla
Uuden ostoskeskuksen avajaiset vetivät väkeä Vaalimaalle.

Suomen kaakkoisrajalla Vaalimaalla vietetään tänään uuden kauppakeskuksen avajaisia.

Ihmisiä on saapunut paikalle sankoin joukoin. Käytävillä liikkuvilla asiakkailla on mukanaan valkoisia ämpäreitä, joita on jaettu uudessa kauppakeskuksessa.

– Iso työ on tehty. Helpottunut olo. Viimeisinä viikkoina on ollut pitkiä päiviä, kauppakeskuksen omistaja Sergei Ananiev toteaa avajaispäivänä.

Yrittäjä Sergei Ananiev on helpottunut uuden ostoskeskuksen avajaispäivänä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Aivan Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Skandinavian Shopping Center avaa ovensa erikoisessa tilanteessa. Itäraja on ollut suljettuna yli puoli vuotta, ja monet rajakaupat ovat ajautuneet vaikeuksiin. Uusi ostoskeskus luottaa siihen, että vilkkaalla rajanylityspaikalla kuitenkin riittää jatkossa venäläisiä asiakkaita.

– Tilanne on erittäin haastava. Odotellaan pikaista rajojen avautumista, Sergei Ananiev sanoo.

Myös Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli on seurannut hyvin huolestuneena Kaakkois-Suomen yritysten tilannetta, kun raja on ollut kiinni.

– Meille on elintärkeää, että rajaliikenne normalisoituisi mahdollisimman pian, Pulli sanoo.

Kunnanjohtaja odottaa, että valtio tulisi avuksi yritysten ahdinkoon.

Kauppakeskusjohtaja Sergei Ananievin mukaan ostoskeskus yrittää vaikean tilanteen aikana hyödyntää verkkokaupan mahdollisuuksia.

Rajamarketin makeisosasto
Kauppakeskusjohtaja Sergei Ananiev, Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli ja naapurissa sijaitsevan Zsar-ostoskylän asioidenhoitaja Petteri Terho kertovat tunnelmistaan avajaispäivänä.

Uuden kauppakeskuksen rakentaminen on maksanut noin 20 miljoonaa euroa. Kun hanke alkoi kaksi vuotta sitten, tilanne oli vielä täysin erilainen.

– Kun korona alkoi, päätimme viedä tämän loppuun saakka, Ananiev sanoo.

Myymälätilaa on kaikkiaan 18 000 neliötä. Se on 6 000 neliömetriä suurempi kuin Suomen ensimmäinen outlet-kylä Zsar, joka avattiin aivan naapurissa tien toisella puolella vuonna 2018.

Zsarin selvitystila on päättynyt

Zsar-ostoskylä on ajautunut koronaepidemian aikana pahoihin talousvaikeuksiin ja on ollut selvitystilassa.

Zsarin asioidenhoitaja Petteri Terho sanoo, että yhtiö on päättänyt lopettaa selvitystilan kolmisen viikkoa sitten. Tämä käy ilmi myös Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteristä, johon ilmoitus on kirjattu 22. lokakuuta.

– Meillä menee olosuhteisiin nähden niin hyvin kuin voi ajatella tilanteessa, jossa raja on kiinni ja kovat rajoitukset on päällä. Selvitystilaa ei enää ole ja tällä hetkellä toimitaan normaalisti.

Terho ei kommentoi, onko yhtiö saanut kuitattua velkansa.

– Tilanne jatkuu haastavana tuon osalta. Kaikkemme tehdään, että asiat ja velvoitteet pystytään hoitamaan, niin kuin ne kuuluu hoitaa.

Zsarissa on Terhon mukaan tällä hetkellä lähes 30 liikettä auki, ja viimeistään ensi viikolla avautuu uusia liikkeitä.

Tänään avatussa uudessa Skandinavian-kauppakeskuksessa on Rajamarket, Alko, Lidl ja lounasravintola. Vapaata tilaa on vielä noin 700 neliötä. Lapsiperheille on tulossa sisäleikkipuisto joulukuussa.

– Viimeistään silloin kun rajat avautuvat, toivotaan, että meille tulee lisää toimijoita. Apteekki olisi tervetullut, Sergei Ananiev toteaa.

.
.