Hyppää sisältöön

Rovaniemellä koronatilanne kiihtymisvaiheen kynnyksellä

Viime päivinä todetuista tartuntaketjuista viiden alkuperää ei ole tunnistettu.

Rovaniemellä on todettu tällä viikolla jo kahdeksan tartuntaa. Kuva: Lehtikuva

Koronavirustilanne on kiihtymisvaiheen kynnyksellä Rovaniemellä, kerrotaan Lapin sairaanhoitopiiristä.

Rovaniemellä viime päivinä todetuista tartuntaketjuista viiden alkuperää ei ole tunnistettu.

Rovaniemellä on todettu tällä viikolla jo yhdeksän tartuntaa, joista seitsemän varmistui keskiviikkona.

– Koronatilanne on kaupungissa kuitenkin vielä perus- eli suvantovaiheessa, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Koska Rovaniemellä siirrytään kiihtymisvaiheeseen?

– Tähän ei voi sanoa varmaa vastausta, sillä se on tautitilanteesta kiinni. Jos kävisi niin, että meillä tulisi yhtäkkiä useana päivänä vaikka 6-8 uutta tartuntaa, niin sitten voitaisiin olla jo siinä tilanteessa, Broas vastaa.

Muualla Lapissa rauhallista

Viime viikolla tapauksia oli 17 ja sitä edellisellä viikolla yhdeksän. Kahden edellisen viikon tartunnoista suurin osa on liittynyt Ylläksen ja Rovaniemen Kiekon juniorijoukkueen tartuntaketjuihin.

– Tilanne on muuttunut tuosta, koska nyt tulee paljon tapauksia, joiden alkuperää ei välttämättä tunneta, Broas selventää.

Sairaanhoitopiiristä muistutetaan pitämään turvavälejä, huolehtimaan käsihygieniasta ja käyttämään kasvomaskia sisätiloissa, jotta epidemiatilanne ei huonontuisi.

Muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella tilanne on rauhallinen.

Vaasassa leviämisvaiheessa, Oulussa kiihtymisvaiheen kynnyksellä

Epidemiatilanteen vaiheita on kolme: perus- eli suvantovaihe, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Se, missä vaiheessa korona on milläkin alueella tai paikkakunnalla, on Lapin sairaanhoitopiirissä alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän päätösvallassa. Ryhmässä on sairaanhoitopiirin lisäksi edustajia muun muassa alueen kunnista, aluehallintovirastosta ja THL:sta.

Eri vaiheet määritellään useamman tekijän summana. Siihen vaikuttavat tartuntojen määrä, positiivisten koronanäytteiden osuus, kuinka moni tartuntaketjuista on jäljitetty ja kuinka paljon sairaaloissa on koronapotilaita. Esimerkiksi Oulussa ollaan kiihtymisvaiheen kynnyksellä ja Vaasassa ollaan leviämisvaiheessa, kertoo Broas.

Yksi epidemiatilanteen kriteereistä on koronatartuntojen ilmaantuvuusluku, joka lasketaan kahden edellisen viikon ajalta ja jaetaan 100 000 asukkaalla. Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viime ja sitä edeltävällä viikolla 27 tartuntaa, mikä on 14 vuorokauden ajan ilmaantuvuuslukuna 23. Rovaniemellä luku on huomattavasti suurempi. KLaupungissa todettiin kahden edellisen viikon aikana yhteensä 26 tartuntaa, joten ilmaantuvuusluku on peräti 41.

– Täytyy muistaa, että noin kaksi kolmesta tartunnasta liittyivät tuolloin Ylläkseen tai jääkiekkojoukkueeseen. Vaikka luvut ovat isoja, se ei välttämättä tarkoita sitä, että epidemia olisi kiihtymässä, jos tartuntojen lähteet ovat hyvin tiedossa, Broas sanoo.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.