Selvitys: Keliakiakorvauksen palauttaminen ei perusteltua – kustannuksia voidaan huomioida toimeentulotuessa

Keliakiakorvaus lakkautettiin vuonna 2016.

Keliakialiiton mukaan suomalaisista kaksi prosenttia eli yli 100 000 henkilöä sairastaa keliakiaa. Kuva: Camilla Uçan / Yle

Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen palauttaminen osana vammaisetuuksia ei ole perusteltua, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön keskiviikkona julkaistussa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun).

Selvityksen mukaan syyt ruokavaliokorvauksen lakkauttamiseen liittyen eivät ole muuttuneet.

Ruokavaliokorvausta gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuvien kustannusten korvaamiseksi maksettiin lokakuusta 2002 vuoden 2016 alkuun asti osana vammaisetuutta. Vuonna 2015 korvauksen määrä oli 23,60 euroa kuukaudessa ja tuki oli veroton.

Ruokavaliokorvauksen poistamisen yhtenä syynä oli eri sairauksia sairastavien yhdenvertaisuus. Keliakian lisäksi on myös muita sairauksia, joissa on välttämätöntä noudattaa tiettyä ruokavaliota tai ruoka-ainetta.

Ruokavaliokorvauksen lakkauttamisen syitä olivat myös vammaisetuusjärjestelmän selkeyttäminen ja valtiontalouden säästöt.

Päätöksen korvauksen lakkauttamisesta (siirryt toiseen palveluun) teki Juha Sipilän (kesk.) hallitus. Päätös sai osakseen runsaasti arvostelua.

Täydentävästä toimeentulotuesta apua

Selvityksen mukaan keliakiasta aiheutuvia kustannuksia voidaan huomioida täydentävässä toimeentulotuessa.

Selvityksessä sanotaan, että myös veronmaksukyvyn alentumisvähennystä voidaan myöntää keliakian edellyttämästä ruokavaliosta aiheutuneiden kustannusten perusteella. Veronmaksukyvyn alentumisvähennystä voidaan myöntää, jos ihmisen veronmaksukyky on esimerkiksi sairauden takia olennaisesti alentunut.

Selvityksen tekemisen pontimena oli hallitusohjelmakirjaus, jonka mukaan ruokavaliokorvauksen tarpeellisuus keliakiaa sairastavien kohdalla selvitetään.

Alle 16-vuotiaiden vammaistuen myöntämisen yhteydessä keliakia huomioidaan edelleen.

Keliakia on autoimmuunisairaus. Keliaakikko ei siedä rukiin, vehnän ja ohran gluteenia. Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Keliakialiitto tyrmistyi

Keliakialiitto kertoo olevansa tyrmistynyt selvityksen lopputuloksesta. Keliakialiiton puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus ja liiton toiminnanjohtaja Ilkka Repo muistuttavat tiedotteessa, että keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka hoito on yksilölle kallista.

– Oikealla hoidolla eli gluteenittomalla erityisruokavaliolla keliakiaa sairastavat pysyvät työkykyisinä ja lisäsairaudet estetään. Heidän tulisi saada sairauden hoitoon yhteiskunnan tukea, Tanus ja Repo sanovat.

Liiton mukaan keliakia on lähes ainoa autoimmuunisairaus, johon ei ole olemassa lainkaan yhteiskunnallista tukea yli 16-vuotiaille.

Keliakialiiton sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve puolestaan sanoo, että täydentävä toimeentulotuki ei automaattisesti korvaa keliakiakorvauksen jättämää aukkoa kaikkien kohdalla.

– Jokainen kunta päättää asiasta itsenäisesti. Valitettavasti vain hyvin harva kunta hyväksyy keliakian hoidosta johtuvat ruokakustannukset täydentävässä toimeentulotuessa eli ihminen jää jälleen kerran ilman apua, Halve toteaa tiedotteessa.

Halveen mukaan myöskään veronmaksukyvyn alentumisvähennyksestä ei ole kaikille apua.

– Tulorajat ovat tässä todella tiukat eli tämäkin tukimuoto kohdistuu vain hyvin harvoille. Kumpikaan näistä tukimuodoista ei ole tarkoitettu kaikille keliakiaa sairastaville. Yhteiskunnan tuen keliaakikoille tulisi olla yhdenvertainen muihin autoimmuunisairauksiin verrattuna, Halve sanoo.

Keliakialiiton (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisista kaksi prosenttia eli yli 100 000 henkilöä sairastaa keliakiaa.

Juttua päivitetty 28.10. klo 18.23: Lisätty Keliakialiiton kommentit.

Mitä ajatuksia uutinen herättää? Voit keskustella aiheesta 29.10 kello 23:een asti.