1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on tehnyt koronavilkun maailmanennätyksen, tartuntojen kasvu näyttää taittuneen – Yle seurasi THL:n ja STM:n infon suorana

Edellisviikkoon verrattuna useampi tartunnanlähde saadaan nyt jäljitettyä. THL:n johtaja arvioi, että suomalaiset ovat noudattaneet koronaohjeistuksia hyvin.

koronavirus
STM:n katsaus koronatilanteesta - Mukana myös tietoja koronatesteistä
STM:n katsaus koronatilanteesta - Mukana myös tietoja koronatesteistä

Koronatartuntojen kasvu näyttää taittuneen, kertoo STM. Uusien tautitapausten ilmaantuvuus, testattujen näytteiden määrä sekä positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä ovat pysyneet jokseenkin samalla tasolla pari viikkoa.

Myös sairaalahoidon tarve on pysynyt maltillisena.

– Sairaala- ja tehohoidon tarvetta on kaikkialla Suomessa. Lukumäärät ovat kuitenkin vielä niin pieniä, ettei voida sanoa, poikkeaako tehohoitopotilaiden sairastavuus tai taudinkuva keväästä. Tehohoitoon tulleiden keski-ikä on ihan sama kuin keväällä, eli hiukan alle 60 vuotta, sanoo STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki

Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa, ja viisi muuta aluetta kiihtymisvaiheessa: Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut palanneensa kiihtymisvaiheesta takaisin perustasolle. Muut 15 sairaanhoitopiiriä ovat perustasolla.

Miksi Suomessa tilanne on taittunut, kun muualla Euroopassa käyrä nousee?

Maailmalla tapausluvut ovat kasvaneet, samoin kuin kuolemantapaukset.

Euroopassa väkimäärältään suurien maiden, kuten esimerkiksi Ranskan ja Espanjan, tartuntaluvut ovat kasvaneet jopa kevättä suuremmiksi, ja osin tätä kasvua selittää testauksen lisääminen, mutta myös vuodenaika ja kontaktien lisääntyminen, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

– Tapauskuolleisuus on laskenut keväästä, ja se johtuu osin siitä, että myös lievempiä tapauksia löydetään enemmän.

Pohjoismaissa, esimerkiksi Tanskassa, Norjassa ja Suomessa tilanne näyttää hieman paremmalta.

– Ei voida tuudittautua siihen, että tämä on pysyvä tilanne. Mutta se kertoo siitä, että suomalaiset ovat onnistuneet siinä työssä, mikä on kaikkein tärkeintä: etäisyyden pitäminen, hygieniasta huolehtiminen ja maskin käyttö, joka on selvästi lisääntynyt ainakin katukuvassa alueilla, jossa suositukset on voimassa.

Esimerkiksi Ranska ja Saksa kertoivat eilen mittavista uusista rajoituksista. Miksi Suomessa tilanne on erilainen kuin muualla Euroopassa? Voit katsoa vastauksen videolta tai lukea alta.

THL:n Mika Salminen ja STM:n Pasi Pohjola vastaavat toimittajan kysymykseen siitä, miksi Suomessa tartuntatilanne on moneen muuhun maahan verrattuna hyvä.

Mika Salmisen mukaan tilanne oli Suomessa kesällä parempi tilanne kuin monessa Euroopan maassa, joten lähtötilanne oli parempi ja testausmäärät ovat eurooppalaisittain hyvin korkealla tasolla. Myös jäljittäminen on ollut Suomessa tehokasta.

– Suomalaiset noudattavat valtaosaltaan erittäin hyvin ohjeita ja suosituksia. En aliarvioi sitä osuutta.

Salmisen mukaan 2,5 miljoonaa suomalaista on ladannut koronavilkun, ja se on hänen mukaansa maailmanennätys. Myös se nopeuttaa tiedonsaamista siitä, että on mahdollisesti altistunut koronavirukselle, sanoo Salminen.

Lähes kaikki tartunnan takia koodin saaneet käyttävät koodia koronavilkussa, sanoo Salminen.

– Se on todiste siitä, että suomalaiset torjuvat epidemiaa vastuullisesti yksilötasolla.

Salminen painottaa, että tilanne ei ole pysyvä, vaan toimia tulee jatkaa, jotta tilanne ei pääse pahenemaan. Alueelliset toimet ovat Salmisen mukaan toimineet.

Useampi tartunta saadaan jäljitettyä – yli puolet tartunnoista, joiden lähde on selvillä, tulee perhepiiristä

Useamman tapauksen tartunnanlähde saatiin selvitettyä verrattuna edellisviikkoon. Tartunnanlähde jää epäselväksi koko maassa noin 35–40 prosentissa tartunnoista.

Niistä tartunnoista, joissa lähde saatiin selville, 60 prosenttia tapahtui perhepiirissä, 15 prosenttia yksityiselämän sosiaalisissa tilanteissa, noin 10 prosenttia harrastuksissa ja 10 prosenttia työpaikoilla. Ravintoloihin liittyviä tartuntoja raportoitiin aiempaa selvästi vähemmän. Vain pienessäosassa tartunnanlähteeksi yhdistettiin oppilaitos tai päiväkoti.

– Toisen vaiheen hillintä on vaatinut ponnisteluja. Alueelliset, oikea-aikaiset toimenpiteet ovat olleet tarpeen. Erityisesti parin viime viikon aikana jäljitystyö näyttää sujuvoituneen ja tartuntaketjuja on saatu katkaistuksi, sanoo STM:n Voipio-Pulkki.

Koronatestejä on tehty syyskuusta lähtien 10 000–18 000 päivässä ja esimerkiksi HUS:n alueella testiin pääsee ja tuloksen saa keskimäärin 40 tunnissa, kertoo johtaja Pasi Pohjola STM:stä. Myös pikatestejä on otettu käyttöön.

Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuoremmissa ikäluokissa ja nuorilla aikuisilla. Riskiryhmien suojaaminen näyttää onnistuneen, sanoo Voipio-Pulkki. Hoivalaitoksissa ollaan opittu suojaamaan riskiryhmiä.

Yli 70-vuotiaiden kohtaamiset ovat kuitenkin lisääntynyt, sanoo Voipio-Pulkki.

– Tähän on pyritty, koska ei haluta eristää heitä yhteiskunnassa. Tartuntoja ei vielä ole nähty vastaavassa määrin, koska arjessa osataan suojautua paremmin ja suojata yli 70-vuotiaita. Näin on syytä jatkaa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta – Jatkuvasti päivittyvään artikkeliin kootaan koronauutiset Suomesta ja maailmalta

Lue seuraavaksi