1. yle.fi
  2. Uutiset

Verkkokauppajätti Amazon avasi kaupan Ruotsissa – käännösvirheet siivittivät aloituspäivää

Suomessa verkkokaupat voivat huokaista helpotuksesta, sillä naapurista ei voi vielä tilata tuotteita.

Ruotsi
Tuotteiden pakkausta Amazonin varastossa.
Amazon laajentaa toimintaansa Ruotsiin.Jim Lo Scalzo / EPA

Amerikkalainen verkkokauppajättiläinen Amazon on avannut keskiviikkona ruotsalaiset sivunsa. Yhtiö vahvisti elokuussa aikeensa laajentaa toimintaansa Ruotsiin.

Suomalaiselle kuluttajalle ruotsalainen kauppa ei vielä ole auki. Sivulla todetaan, ettei Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen toimiteta.

Odotettavissa on, että tilanne ajan myötä muuttuu, mikä muuttaa verkkokaupan kilpailuasetelmaa Suomessakin.

Amazonin Suomeen tulosta on kirjoitettu jo muutaman vuoden. Ylekin on koonnut merkkejä ja ennakoinut tulevaa kerta toisensa jälkeen.

Suomalaistenkin verkkokauppojen pelkona on ollut, että Amazon valtaa suurena toimijana pienempien yritysten markkinat.

Haasteena kuljettaminen

Amazonin Euroopan-johtaja Alex Ootes sanoi uutistoimisto TT:lle uskovansa, että ruotsalaisasiakkaat arvostavat uuden kaupan laajaa valikoimaa, edullisia hintoja ja sujuvia toimituksia.

Ootesin mukaan verkkokaupassa on tarjolla Ruotsin suurin valikoima, 150 miljoonaa eri tuotetta.

Amazonilla myönnetään, että kuljetusten hoitaminen ei ole aivan helppoa Ruotsissa, jossa nopeat toimitukset pitäisi saada toimimaan pitkulaisessa ja osin hyvin harvaan asutussa maassa. Toimituksia hoitaa Ruotsin ja Tanskan perinteisten postiyhtiöiden yhdistymisessä syntynyt Postnord, joka on jo aiemmin kuljettanut Amazonin paketteja Ruotsissa.

Yhtiö on Ootesin mukaan palkannut useita satoja ihmisiä Ruotsissa, ja lisää väkeä tarvitaan.

Amazon on joutunut vuosien varrella kovan kritiikin kohteeksi, koska työolot sen varastoissa ja jakelussa ovat karut. Yhdysvalloissa työntekijöitä on kielletty järjestäytymästä. Ootesin mukaan moitteille ei ole perää.

Ruotsissa kömmähdyksiä ensimmäisenä päivänä

Ensimmäisenä päivänä yhtiö sai huomiota sosiaalisessa mediassa. Ruotsin kaupan tunnuksena toimii Argentiinan lippu, ja tuoteselosteissa on monia kömmähdyksiä, kirjoitti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Kukon kuvalla koristettu onnittelukortti esittää Amazonin mukaan "valtavaa kikkeliä". Legoja myydään "panssaroituna pahoinpitelynä". Öljykasvi rapsi on kääntynyt monissa kohdissa raiskaukseksi ja jumppatrikoita esitellään jäätelökoneena.

Analyysiyhtiö HUIn varatoimitusjohtaja Emma Hernell arvioi, että yhtiö ei ole ehtinyt käydä käännöksiä läpi kunnolla ja tyytynyt ajamaan konekäännökset suoraan sivuilleen.

Seitsemän todistetta verkkokauppajätti Amazonin tulosta: Suomalainen Jesse teki salapoliisityötä ja löysi jo Amazonin pohjoismaisen kaupan

Amazonin tulo Ruotsiin näyttää selvältä – yhtiö rekrytoinut verkkokaupan vetäjän ja lähes valmiista sivustosta vuoti kuvia

Verkkokaupat huokaisevat helpotuksesta – Amazon ei rantaudu ainakaan vielä Pohjoismaiden verkkokauppamarkkinoille

Lue seuraavaksi