1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-piiri tekee 30 miljoonan euron palkkamokasta tutkintapyynnön poliisille – haluaa selvittää, syyllistyivätkö vastuuhenkilöt rikokseen

Henkilökunnan noin 30 miljoonan euron palkkarästit kaatuvat jäsenkuntien maksettaviksi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
K-Sairaala
Eksoten 30 miljoonan euron palkkarästien maksamiseksi on väläytetty jopa uuden K-sairaalan myyntiä.Emma Pietarila / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tekee poliisille tutkintapyynnön Eksoten palkkausjärjestelmän harmonisoinnista vastuussa olleista henkilöistä.

Eksoten hallitus päätti tutkintapyynnön tekemisestä keskiviikkona. Sen sisältö on salainen.

Tutkintapyyntö juontaa vuoteen 2010, jolloin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ja kahdeksan kuntaa yhdistyivät yhdeksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriksi, Eksoteksi. Etelä-Karjalan kuntien palveluksessa olleiden terveys- ja sosiaalialan työntekijöiden työnantajaksi vaihtui tuolloin Eksote.

Uuden toimijan piti yhdenmukaistaa aiemmin kuntien palveluksessa olleiden työntekijöiden palkat eli suorittaa niin sanottu palkkaharmonisointi.

Uusi palkkausjärjestelmä otettiin käyttöön, mutta palkkojen harmonisointi jäi tekemättä. Myöhemmin selvisi, että palkkausjärjestelmä ei ollut kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTESin mukainen, koska paikallinen sopimus puuttui.

30 miljoonan euron palkkarästit

Palkkarästien laajuus valkeni viime vuonna, kun työtuomioistuin katsoi Eksoten alentaneen kahden työntekijän tehtäväkohtaista palkkaa sekä yhden työntekijän henkilökohtaista lisää ilman paikallista sopimusta.

Työnantaja- ja työntekijäpuoli kuvittelivat, että paikallinen sopimus on tehty, mutta työtuomioistuin katsoi, ettei sopimusta ollut.

Työtuomioistuimen päätöksen jälkeen Eksotessa käytiin työntekijöiden palkat uudelleen läpi.

Vuodesta 2010 kertyneet palkkarästien yhteissumma on noin 30 miljoonaa euroa.

Rästit kaatuvat jäsenkuntien eli kaikkien Etelä-Karjalan kuntien maksettaviksi. Suurimman rästierän 16 miljoonaa euroa joutuu maksamaan Lappeenrannan kaupunki, joka on Eksoten suurin jäsen.

Kertaluontoisen palkkarästimenoerän lisäksi työehtosopimuksen puuttuminen ja palkkaharmonisoinnin viivästyminen nostaa Eksoten vuotuisia menoja noin 8 miljoonaa euroa.

Nyt Eksote haluaa selvittää, liittyykö asiaan rikos.

Lue seuraavaksi