1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjat julki, suljetun osaston vangit kritisoivat olojaan, Espanja äänestää poikkeustilan jatkosta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, Venäjä-tutkija Katri Pynnöniemi.
Apulaisprofessori Katri Pynnöniemi arvioi turvallisuustilaneteen muutosta.Petteri Bülow / Yle

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjat julki tänään – kysyimme tutkijoilta, mikä turvallisuudessa on muuttunut

Venäjä miehitti kuusi vuotta sitten Krimin niemimaan, mikä muutti Suomenkin turvallisuuspolitiikkaa. Toiveita siitä, että tilanne palaisi samaan kuin ennen Krimin miehitystä, ei ole. Venäjä pikemminkin luo eroa eurooppalaisiin arvoihin, arvioi apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Kysyimme häneltä sekä ilmastoturvallisuuden ja kyberturvallisuuden tutkijoilta, mitkä uudet uhat Suomen tulisi huomioida. Hallitus julkaisee oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa iltapäivällä.

Jari Aarnio ja muut vangit kertovat vankeinhoidon karusta tilasta: "Tämä on ihmisvarasto"

Sisäkuva Helsingin vankilasta.
Vangit arvostelevat Helsingin vankilan oloja.Patrik Skön / Yle

Useat Ylen haastattelemat vangit kritisoivat olojaan Helsingin vankilan suljetulla osastolla. Oman turvallisuutensa vuoksi eristettyjen niin sanottujen nimivankien osastolla vangeilla on vain vähäisesti toimintamahdollisuuksia. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea CPT pitää tuoreessa raportissaan etenkin nimivankien oloja Suomessa huolestuttavina.

Suljetulla osastolla vankeusrangaistustaan suorittavan Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion mukaan vangit ovat siellä kuin "ihmisvarastossa".

Espanjassa äänestetään tänään poikkeustilan jatkamisesta

Kahvilat, baarit ja ravintolat ovat olleet Kataloniassa kiinni jo yli kaksi viikkoa. Nyt ne myyvät ruokaa ja juomaa take away -periaatteella.
Kahvilat, baarit ja ravintolat ovat olleet Kataloniassa kiinni jo yli kaksi viikkoa. Nyt ne myyvät ruokaa ja juomaa take away -periaatteella. Tomas Montes

Espanjan parlamentti äänestää torstaina poikkeustilan jatkosta. Hallitus haluaisi jatkaa poikkeustilaa toukokuuhun asti niin, että perusteet sille tarkistetaan kahden kuukauden välein. Poikkeustila antaa Espanjan itsehallintoalueille laajemmat valtuudet päättää rajoituksista. Barcelonalaiset kertovat Ylelle, miltä elämä tiukkojen rajoitusten keskellä tuntuu.

Korona kurittaa kauppakeskuksia, mutta Vaalimaalle avataan silti uusi ostoskeskus

Rajamarketin makeisosasto
Venäläiset ostavat paljon elintarvikkeita itärajan kauppakeskuksista.Pyry Sarkiola / Yle

Venäjän rajan tuntumaan Vaalimaalle avataan uusi ostoskeskus keskellä koronakurimusta. Kauppakeskuksen omistaja Sergei Ananiev luottaa siihen, että venäläismatkailijat tulevat ostoksille heti, kun rajat avataan. Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin kyselyn mukaan venäläisillä turisteilla onkin halukkuutta palata Suomeen, kun raja taas aukeaa.

Sää jatkuu lauhana

Torstain iltapäiväkartta.
Matti Huutonen / Yle

Torstai on sateisen lauha. Suomen yli liikkuu hajanainen saderintama kohti koillista. Sateet painottuvat pohjoiseen ja etelässä on pääosin poutaista.

Lämpötila on laajoilla alueilla kymmenkunta astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi