1. yle.fi
  2. Uutiset

Euran laaja joukkoaltistus olikin väärä hälytys – TYKS sekoitti koronanäytelevyt

Sen sijaan Raumalla joukkoaltistuksia on sattunut jääkiekkojoukkueille.

koronavirus
koronanäyte testiputki.
Euran joukkoaltistusta ei tapahtunutkaan.Ville Viitamäki / Yle

Satakunnassa Raumalla on todettu kolme joukkoaltistusta koronavirukselle. Sen sijaan Euran aamulla uutisoitu laaja, pelkoja herättänyt korona-altistus on osoittautunut virheellisestä testistä johtuen onneksi turhaksi huoleksi.

Yksi joukkoaltistus on sattunut sunnuntaina Raumalla pelatussa nuorten U18-joukkueen jääkiekkopelissä Lukko–Kiekko-Vantaa. Kiekko-Vantaan joukkueen yksi pelaaja on todettu koronapositiiviseksi.

Tartunnalle altistuneita Lukon joukkueen kenttäpelaajia ja erotuomareita on 23. Heihin ollaan yhteydessä ja heidät asetetaan karanteeniin tänään.

Joukkue kävi syömässä ABC:llä

Kiekko-Vantaan joukkue on ruokaillut Kortelan ABC:llä Rauman eteläpuolella klo 17.30–18.

Samaan aikaan paikassa asioineita pyydetään tarkkailemaan oireitaan kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksesta ja hakeutumaan koronatestiin heti, jos koronavirustartunnan oireita ilmenee.

Varmuuden vuoksi tilat, joissa jääkiekkojoukkue on oleillut, siivotaan tehostetusti, vaikka kosketustartunta tiloista ei ole todennäköinen.

Myös Lukon U20-joukkue on altistunut 23.10. Helsingissä pelissä Jokerit–Lukko. Asiaa selvitellään parhaillaan.

Lisäksi keskiviikkona on todettu koronavirustartunta raumalaisella henkilöllä, joka oli ehtinyt oireettomana itämisaikana altistaa 13 henkeä yksityistilaisuudessa. Lisäksi kolme lähipiirin jäsentä on altistunut. Altistuneisiin ollaan yhteydessä tämän päivän aikana.

Euran massa-altistumista ei tapahtunutkaan

Positiivinen uutinen on, että Eurasta aamulla uutisoitu, lähes sataa ihmistä koskettanut korona-altistuminen on osoittautunut vääräksi hälytykseksi.

Turun yliopistollisen sairaalan eli TYKSin laboratoriossa oli tapahtunut virhe, jonka takia kaikki eilen tiistaina positiiviseksi testatut satakuntalaiset tapaukset olivat oikeasti varsinaissuomalaisia testattuja. Syynä virheeseen oli kahden näytelevyn sekaantuminen.

Poikkeustoimet purettu

Euralaisia koskevat poikkeustoimet ja -suositukset on nyt Satakunnan sairaanhoitopiirin mukaan lopettu. Väärän karanteenipäätöksen saaneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Euran positiivinen testitulos on herättänyt laajaa hämmennystä, koska tuetun asumisen piirissä elävä potilas oli ehtinyt kulkea laajasti eri puolilla Euraa ja altistaa ihmisiä – tosin nyt altistusta ei siis ole tapahtunut.

Satakunnassa todettiin keskiviikkona korona-altistuminen myös päiväkodissa Porissa. Altistuneita on 59, joista 49 lapsia.

29.10. klo 12.58 täsmennetty otsikkoa: Sairaala-sanan sijasta otsikossa on nyt sana TYKS.

Lue seuraavaksi