Hyppää sisältöön

Suomen suurin kaivosalan kouluttaja varautuu jo akkuteollisuuden kysyntään

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto kouluttaa jo useita uusia kouluttajia tulevia vuosia varten.

Keliberin koelouhoksen tutkimustunneli Kokkolan Syväjärvellä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Suomen suurin kaivosalan rikastamopuolen kouluttaja Keski-Pohjanmaan ammattiopisto varautuu jo akkuteollisuuden koulutuskysyntää.

Esimerkiksi kaivosyhtiö Keliberin Keski-Pohjanmaalle suunnitteleman suuren litium-hankkeen tarpeisiin on varauduttu kouluttamalla kolmivuotisessa hankkeessa uusia kouluttajia. Yhteistyötä tehdään Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.

– Vaikka Keliberin suunnitelmat ovat vielä vaiheessa, on hyvä jo hahmotella, mitä meiltä tulevaisuudessa odotetaan. Orastavaa kiinnostusta on tullut myös ulkomailta, kertoo prosessi- ja kaivosalan lehtori Teemu Mäkinen.

Tällä hetkellä valtaosa opiston koulutettavista on kemian rikastamotyöntekijöitä aina Etelä-Suomen kaivoksista Kittilään ja Sodankylään.

Opisto kouluttaa myös suurimman osa Kokkolan suurteollisuusalueen prosessityöntekijöistä muun muassa sinkkitehdas Bolidenilla.

Keski-Pohjanmaa kipusikin tänä vuonna viennin kärkimaakunnaksi Suomessa, ja piikkipaikasta voi kiittää erityisesti suurteollisuutta. Maakunnassa riittää siis koulutettavia jatkossakin.

Reilun 10 vuoden aikana Keski-Pohjanmaan ammattiopisto on toteuttanut 70 koulutusta ympäri maan ja niissä oppia on saanut yli 1 000 osaajaa.

Vuonna 2010 koulutukset laajentuivat myös ammattikorkeakoulujen kursseihin ja yliopistotutkintojen muuntokoulutuksiin.

Vuosi on ollut kaivoskoulutusalallakin poikkeuksellinen.

– Kysyntä on ollut hieman rauhallisempaa koronan vuoksi rikastamopuolella, osa on toteutettu verkkokoulutuksina, kertoo Mäkinen.

Keski-Pohjanmaalla kaivosalan koulutus alkoi Nivalan Hituran ja Pyhäsalmen kaivosten tarpeesta 2000-luvun alussa.

Lue myös: