1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Kouvola yrittää päästä eroon miljoonien eurojen tappioista ensi vuoden loppuun mennessä – ryhtyy kitkemään työttömyyttä

Kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää veronkorotusta vuodelle 2022.

Kouvolan kaupunki joutuu pitämään kiinni kulukuuristaan, jotta se pääsisi eroon miljoonien alijäämistä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki yrittää päästä eroon miljoonien eurojen alijäämästä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Viime vuoden tulos oli 27,7 miljoonaa euroa miinuksella. Tämän jälkeen katettavaa alijäämää jäi taseeseen noin 13,6 miljoonaa euroa.

Kuntalain mukaan alijäämä tulee kattaa neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta eli vuoteen 2024 mennessä.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan talousarvioesitys vuodelle 2021 on 8,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Jos loppuvuosi ja ensi vuosi toteutuvat talouden osalta suunnitellusti, niin kaupungin taseen alijäämä saadaan katettua viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä, Marita Toikka sanoo kaupungin tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että alijäämän kattaminen ja talousarvion toteutuminen edellyttävät säästötoimissa ja suunnitelmissa pysymistä.

Säästöjä palveluista ja henkilöstöstä

Kouvola säästää ensi vuonna palveluista ja henkilöstöstä vuonna 2019 tehtyjen päätösten mukaisesti.

Palveluverkosta on tulossa säästöjä ensi vuonna 2,6 miljoonan euron edestä. Vuonna 2019 yt-neuvotteluissa päätetyt henkilöstövähennykset karsivat ensi vuoden kustannuksia noin kaksi miljoonaa euroa.

Lisäksi talousongelmien selvittämiseen pyydetyn konsulttiyhtiö Perlaconin työryhmän ehdottamista toimenpiteistä on laskettu tulevan säästöjä noin 4,3 miljoonaa euroa.

Kouvolassa on koottu huimaa säästölistaa ja esitetty esimerkiksi liikunta- ja kultturipalveluiden avustusten leikkaamista.

Lue lisää: Kouvolan tulevien vuosien talousraami venyi miljoonia euroja – kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen: "Mielestäni ei puhuta katastrofista"

Kaupunginjohtaja Marita Toikka näkee, että palveluita pitää käydä edelleen läpi.

– Kaupungilla ei ole varaa ylläpitää ns. "kuuden kunnan mukaista" palveluverkkoa. Henkilöstösäästöt ovat olleet tämän valtuustokauden aikana merkittävät, mutta henkilöstöstä ei voi säästää loputtomiin vanhojen rakenteiden ylläpitämiseksi, Marita Toikka sanoo.

Kymsoten sosiaali- ja terveyspalvelut lohkaisevat Kouvolan menoista suuren osan. Korona-aika on tuonut ylimääräisiä kustannuksia Kymsotelle. Kouvolan kaupunki edellyttää kuntayhtymältä tiukkaa kulukuuria.

Investointeja yli 40 miljoonaa euroa

Kouvolan kaupunki aikoo investoida vuoden 2021 aikana noin 43 miljoonan euron edestä.

Suurin nettosumma, noin 9 miljoonaa euroa, käytetään RRT-logistiikkahankkeeseen. Sillä kaupunki luo yrittäjille puitteita kasvattaa liiketoimintaansa logistiikka-alalla.

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan Kouvolassa ei ole varaa ylläpitää nykyistä palveluverkkoa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola investoi lähivuosina myös uusiin kouluihin. Kaupunki käyttää ensi vuonna Sarkolan koulun rakentamiseen kuusi miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki alkaa rakentaa uutta Valkealan yhtenäiskoulua sekä Maunukselan päiväkotia leasing-rahoituksella. Yhtenäiskoulu maksaa yhteensä arviolta 28,7 miljoonaa euroa, ja päiväkoti noin 3,5 miljoonaa euroa.

Kouvolatalon katon uusimiseen aiotaan varata ensi vuodeksi 3,5 miljoonaa euroja. Kaupungintalon tilamuutoksiin on varattu ensi vuodelle 600 000 euroa.

Työn alla on myös selvitys uudesta päiväkotiverkosta.

Veronkorotus vuonna 2022

Kaupungin mukaan pitkään myönteisenä jatkunut työllisyyskehitys on kääntynyt koronaepidemian myötä ainakin tilapäisesti laskuun.

Kouvolan kaupunki keskittyy ensi vuonna kitkemään etenkin pitkäaikaistyöttömyyttä. Suunnitelmissa on tarjota 100 uutta kahdeksan kuukauden mittaista tukityöllistymisjaksoa. Määrä kasvaa nykyisestä 200 tukityöjaksosta siis 300:aan.

Valtion koronatuet ovat helpottaneet Kouvolan tämän vuoden talouslukuja. Lisärahaa on tulossa myös vuodelle 2021. Valtion tukitoimet kuitenkin alenevat vuodesta 2022 lähtien, joten ne eivät vahvista taloutta pidemmällä aikavälillä tai poista rakenteellisia säästötarpeita.

Vuoden 2022 laskemissa on mukana veroprosentin korotus 0,75 prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin.

– Ensisijaisesti talous pyritään tasapainottamaan muilla keinoilla kuin veronkorotuksella, joten kaupungin pitää pystyä tekemään päätöksiä veronkorotuspaineen poistamiseksi, Marita Toikka sanoo.

Kaupunginhallitus käy läpi ensi vuoden talousarviota ja vuosien 2021–2024 taloussuunnitelmaa ensi viikolla kahden päivän ajan.