1. yle.fi
  2. Uutiset

Siun soten omistajakunnat avaavat kukkarojaan, mutta vaativat samalla myös säästöjä

Kuntien maksuosuudet nousevat ensi vuonna, mutta vuodelle 2022 on löydettävä muita säästöjä kuin henkilöstövähennykset..

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Siun sote
Siun soten logo auton ovessa.
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huolehtii julkisista palveluista 13 kunnan alueella. Kuvituskuva.Jouki Väinämö / Yle

Omistajakunnat ovat päättäneet Siun soten talousraamista vuodelle 2021.

Kuntien maksuosuudet nousevat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa 2,8 prosenttia, pelastuslaitoksen puolella 9,6 prosenttia ja ympäristöterveydenhuollossa 3,5 prosenttia.

Lisäksi kunnat sopivat ylimääräisestä maksusta Siun soten alijäämien hoitamiseksi ensi vuonna. Maksu sisältää myös koronaviruspandemian aiheuttamien kustannusten kattamiseen osoitetut valtionavustukset, jotka ohjautuvat kuntien kautta.

Kuntayhtymälle arvoidaan kertyvän neljän vuoden aikana alijäämiä yhteensä noin 15,6 miljoonaa euroa.

Samalla kun kunnat aukaisevat kukkarojaan, ne edellyttävät myös säästöjä. Siun soten pitää tehdä rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia niin, että vuodelle 2022 ennakoitu 3,8 prosentin kustannusten nousu puolitetaan.

Kuntien näkemys kuitenkin on, että yt-neuvotteluilla haetut henkilöstösäästöt eivät saa kuulua keinovalikoimaan.

Siun sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huolehtii julkisista palveluista 13 kunnan alueella.

Lue seuraavaksi