1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeuskanslerilta tiedusteltiin useaan otteeseen edellytyksistä avata kansliapäällikköhaku uudelleen

Viimeisimmät keskustelut käytiin elokuussa ja muutamia päiviä sitten.

valtiovarainministeriö
Kuvassa on Tuomas Pöysti.
Tuomas Pöysti valittiin oikeuskansleriksi vuonna 2017. Oikeuskanslerin tehtävänä on valvoa virkamiesten ja viranomaisten toimia.Silja Viitala / Yle

Valtiovarainministeriöön on haettu uutta ykkösvirkamiestä jo vuoden päivät.

Eilen ministeriö ilmoitti tehtävän uudelleen haettavaksi. Ministeriön mukaan talouskriisin myötä tehtävän vaatimukset ovat muuttuneet ja siksi virka voidaan laittaa uudelleen avoimeksi.

Hakua ei voida uusia kevyin perustein. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvistaa Ylelle, että häneltä on tiedusteltu tänä vuonna useaan otteeseen näkemyksiä haun uudelleen avaamisesta.

Pöysti kertoo Ylelle sähköpostitse, että tiedustelut ovat tapahtuneet suullisesti.

– Oikeuskanslerin varsinainen kanta tulee muodostettavaksi valtioneuvoston yleisistunnon esittelyasiakirjoihin ja niiden arviointiin perustuen, kun itse nimitysasia tuodaan VN:n (valtioneuvoston) yleisistunnon päätettäväksi, Pöysti muistuttaa.

Oikeuskansleri ei kerro tarkemmin arvioistaan

Oikeuskansleri on niukkasanainen sen suhteen, millaisia arvioita hän on hallitukselle antanut.

Asiaa pohditaan hänen mukaansa valtion virkamieslain tulkinnan sekä yleisten hallinto-oikeudellisten oikeusperiaatteiden näkökulmasta. Näitä ovat objektiivisuus, tarkoitussidonnaisuus, hakijoiden tasapuolinen kohtelu ja syrjinnän kielto.

– Nämä näkökohdat (ovat olleet) samoja koko ajan eri vaiheissa, Pöysti kirjoittaa.

Koska hakujen uudelleenavaamiset ovat ministeriön valmistelemia ja tekemiä päätöksiä, Pöysti muistuttaa, ettei oikeuskansleri ennakkotarkasta niitä.

Nimitys oli jo lähellä huhtikuussa

Kansliapäällikön valintaa ovat sotkeneet paitsi koronavirus myös poliittiset erimielisyydet. Erityisesti alkuvuodesta Ylen hallituslähteistä saamat tiedot viittasivat siihen, että SDP:ssä on ollut tyytymättömyyttä hakijoihin. Helmikuussa Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun), että oikeuskanslerilta oli tiedusteltu kantaa haun uudelleen avaamiseen.

Pöysti kirjoittaa nyt Ylelle, että keskusteluita käytiin 16. tammikuuta. Tuolloin valtiovarainministerinä oli Katri Kulmuni (kesk.). Haku oli avattu jo hänen edeltäjänsä, Mika Lintilän (kesk.) ministerikaudella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Kulmuni vakuuttivat Helsingin Sanomille, ettei hakua avata uudelleen ja valinta tehdään nykyisten hakijoiden joukosta.

Keväällä hallitus oli jo nimittää sisäministeriön entisen kansliapäällikön, nykyisen alivaltiosihteeri Päivi Nergin tehtävään. Nimitysasia vedettiin kuitenkin pois listalta istunnoissa 15. huhtikuuta ja 23. huhtikuuta.

Pöysti kirjoittaa, että oikeuskanslerinviraston kanssa on käyty keskusteluja 21. ja 29. huhtikuuta sekä 27. toukokuuta perustuslakivaliokunnassa käsittelystä olevasta tiedonsaantiasiasta, johon myös Nerg liittyi.

Perustuslakivaliokunta epäili valtiovarainministeriön virkamiesten pimittäneen eduskunnalta tietoja viime vaalikaudella sote-uudistusta käsiteltäessä.

Tuolloinen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Ylelle toukokuussa, ettei selvityksen kohteena olevaa henkilöä voi valita kansliapäälliköksi. Rinne ei ollut enää tuolloin valtioneuvoston jäsen.

Pyyntöjä jälleen elokuussa ja lokakuussa

Kesäkuussa Matti Vanhanen (kesk.) aloitti valtiovarainministerinä.

Pöystiltä tiedusteltiin näkemystä asiaa jälleen 13. elokuuta. Pian tämän jälkeen Vanhanen sanoi Ylen haastattelussa haluavansa haastatella hakijat vielä itse.

Viimeiset kyselyt oikeuskanslerinvirasto sai 22. ja 27. lokakuuta.

Virallisesti valtiovarainministeriön kansliapäällikön titteli on valtiosihteeri kansliapäällikkönä. Tehtävään valitaan viiden vuoden määräajaksi, ja työhön kuuluu johtaa valtiovarainministeriön toimintaa ministerin alaisuudessa. Virkaa hoitaa nyt väliaikaisesti hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen.

Kansliapäälliköksi aiemmin hakeneet otetaan huomioon haussa ja he voivat täydentää hakemustaan.

Ministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen vetäytyi eilen hausta. Tänään torstaina hänet nimitettiin ministeriön alivaltiosihteeriksi.

Lue myös:

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka laitetaan uudelleen hakuun – koronan takia tehtävän vaatimukset muuttuneet, Mörttinen vetäytyy

Eduskunta tyytymätön tiedonsaantiin: Myös salassa pidettävät tiedot kerrottava eduskunnalle

Juha Majanen nimitettiin valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi vuoden loppuun

Lue seuraavaksi