1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkekehityskeskuksen sopimusluonnokset yliopistojen syynättävänä – selvitysryhmä saa työnsä valmiiksi ensi kuussa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) on aikaisemmin kertonut, että kansallinen lääkekehityskeskus sijoitetaan Turkuun.

Lääkkeiden kehitys
laboratorio
AOP

Kansallisen lääkekehityskeskuksen perustaminen etenee.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän on tarkoitus saada työnsä valmiiksi marraskuun puolivälissä, kertoo STM:n johtaja Tuula Helander. Valmista raporttia ministeriössä odotellaan ennen vuoden loppua.

Selvitysryhmä on valmistellut kansallisen lääkekehityskeskuksen liiketoimintamallia, eli oikeastaan osakeyhtiön perustamista. Selvitysryhmässä on muun muassa Turun yliopiston entinen rehtori Kalervo Väänänen, Turun yliopistosta Eeva Ryödi, Tampereen yliopistosta Kari Lehmussaari ja esimerkiksi Helsingin yliopistosta Milla Koistinaho.

– Selvitysryhmä valmistelee osakeyhtiön perustamista. Teemme liiketoimintasuunnitelmaa ja aiesopimusluonnos on viiden lääketieteellisen yliopiston arvioitavana, kertoo Kalervo Väänen työstä.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola kertoo, että Turun yliopisto aikoo allekirjoittaa aiesopimusluonnoksen. Hän kuitenkin huomauttaa, että lopullisen päätöksen tekee yliopiston hallitus.

– Tällä sopimuksella yliopistot sitoutuvat olemaan mukana lääkekehittämiskeskuksen perustamisessa. Turun yliopistolle hanke on tärkeä ja olemme siinä mukana, Jukka Kola kertoo.

Kolan mukaan jos kaikki yliopistot allekirjoittavat sopimusluonnoksen, tavoitteena on aloittaa neuvottelut osakeyhtiön perustamisesta mahdollisimman pian – vielä tänä vuonna.

"Tahtotila selkeä"

Keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan sijaintipaikka on Turku, mutta varsinaista päätöstä ei ole tehty, koska lopullisen päätöksen tekee perustettava lääkekehitysyhtiö.

– Toki tämä on myös poliittinen asia, sanoo STM:n Tuula Helander.

Samaa sanoo Kalervo Väänänen.

– Jos ja kun valtio on lääkekehityskeskuksessa mukana, niin heillä on sanansa sanottava sijaintipaikassa.

Kumpikaan ei kiistä Saarikon tietoja. Saarikko oli kysynyt sijaintipaikasta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.). Kiuru ei ole vastannut Ylen yhteydenottopyyntöihin.

Lääkekehityskeskuksen tarkoituksena on parantaa yliopistoissa tehtyjen löydösten kaupallista potentiaalia. Sosiaali- ja terveysministeriölle valmistui viime vuonna selvityshenkilö Jyrki Liljeroosin tekemä raportti, jossa oli selvitykset lääkekehityskeskuksen sijaintipaikasta ja yhtiömuodosta.

Helanderin mukaan tahtotila perustamiseen on selkeä, mutta monta asiaa on vielä auki.

– Keskuksen pääomittaminen on iso kysymys.

Viime vaalikaudella hallitus myönsi lääkekehityskeskukseen 11 miljoonaa euroa.

Lääkekehityskeskuksen aiesopimusluonnoksista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lisätty 30.10.2020 kello 9.37 rehtori Kolan huomautus, että lopullisen päätöksen aiesopimuksen allekirjoituksesta tekee Turun yliopiston hallitus.

Lue lisää:

Kansallisen lääkekehityskeskuksen sijaintipaikaksi varmistui Turku

Kansallisen lääkekehityskeskuksen sijaintipaikaksi esitetään Turkua – "Turun asema suomalaisen lääkekehityksen johtavana alueena voi vahvistua entisestään"

Turku haluaa lääkekehityskeskuksen – ministeri lupaa päätöksen paikasta vielä tänä vuonna

Lue seuraavaksi