Ammattikorkean avoimet opinnot maksuttomia keväälläkin – "Mahdollisuus piristää omaa osaamista"

Syksyllä mahdollisuuteen on tartuttu vasta vähän.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Keskipohjalainen Centria ammattikorkeakoulu tarjoaa myös tammikuussa avautuvan kierroksen avoimen ammattikorkean opintoja maksutta kaikille, koulutustaustasta ja iästä riippumatta.

Maksuttomuus koskee kaikkia yksittäisiä avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, niin Averkon verkko-opintoja kuin muutakin tarjontaa. Polkuopinnot ja muut laajat opintokokonaisuudet ovat edelleen maksullisia.

Myös syksyllä opintoihin on voinut osallistua ilmaiseksi. Taustalla oli koronan tuoma muutos työelämään: esimerkiksi työttömille ja lomautetuille haluttiin antaa vaihtoehtoja.

– Tällä annetaan mahdollisuus kehittää itseään ja piristää omaa osaamista, jos vaikka työpuolella on koronan takia tavallista hiljaisempaa, sanoo opintoneuvoja Milla Vähäkainu Centrian avoimesta AMK:sta.

Toiveena on, että kokeilijoista joillakin aukeaisi myös ajatus jatko-opinnoista.

Maksuttomuus ei ole lisännyt kovin paljon avoimen ammattikorkean osallistujamäärää: opiskelijoita on ollut vain hieman keskimääräistä enemmän.

Verkko-opinnoissa ilmoittautujia on kierroksella yleensä 2 000 – 2 500, sillä kursseihin tarttuvat myös niin omat kuin muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat. Avoimen ammattikorkeakoulun verkko-opinnot alkavat kolme kertaa vuodessa.

Opintojaksoja on joka kierroksella yleensä noin 50. Suosituimpia ovat kielikurssit, jotka täyttyvät heti ensimmäisenä ilmoittautumisaamuna.

Tammikuussa alkavan kierroksen kurssit tulevat näkyviin koulutuskalenteriin 9. marraskuuta, ja pitkä ilmoittautumisaika alkaa 16.11. Kieliin voi ilmoittautua vasta 23.11. alkaen.