1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies yritti polttaa ex-puolisonsa ja 1-vuotiaan lapsensa elävältä – hovioikeus tuomitsi murhan yrityksistä yli 9 vuoden vankeuteen

Mies oli yrittänyt polttaa elävältä naisen ja yksivuotiaan lapsen Ylitorniolla elokuussa 2019.

henkirikokset
lakikirjoja hyllyssä
Lapin käräjäoikeus ei löytänyt riittävästi näyttöä siihen, että mies olisi voitu tuomita murhan yrityksistä. Hovioikeus katsoi teot murhan yrityksiksi.Ismo Pekkarinen / AOP

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut ylitorniolaisen miehen kahdesta murhan yrityksestä. Uhreina olivat miehen entinen puoliso ja heidän yhteinen lapsensa. Hovioikeus tuomitsi miehen 9 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen.

Syyttäjä katsoi, että mies oli yrittänyt polttaa elävältä naisen ja yksivuotiaan lapsen Ylitorniolla elokuussa 2019. Kun uhrit pääsivät pakenemaan palavasta talosta, mies lähti heidän peräänsä teräaseen kanssa.

Lopulta nainen ja lapsi onnistuivat pelastautumaan, kun he pääsivät ohikulkeneen auton kyytiin.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä jo aiemmin Lapin käräjäoikeudessa, mutta käräjäoikeus ei löytänyt riittävästi näyttöä, jotta mies olisi voitu tuomita tapon tai murhan yrityksistä.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet kahdesta törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä ja useista muista rikoksista neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Hovioikeus: tekotapa oli raaka ja julma

Syyttäjä valitti Rovaniemen hovioikeuteen ja uusi rangaistusvaatimuksensa. Hovioikeus katsoi, että miehen tarkoituksena oli tappaa ex-puoliso ja heidän yhteinen lapsensa.

Hovioikeuden mukaan syytetyn menettely osoitti päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä, koska hän jatkoi yritystään sen jälkeen kun asunnon polttaminen epäonnistui. Mies oli ajanut naista ja pientä lasta takaa teräase kädessään.

Hovioikeus piti tekotapaa raakana ja julmana. Miehen syyksi luettiin kaksi murhan yritystä.

Mies on ollut vangittuna yli vuoden eli sen jälkeen kun hänet otettiin kiinni rikospaikalta. Lisäksi mies velvoitettiin korvaamaan henkisestä kärsimyksestä molemmille uhreilleen 4000 euroa.

Hovioikeuden ratkaisusta voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

KORJATTU: Mies on ollut vangittuna yli vuoden, ei yli kaksi vuotta kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.

Lue seuraavaksi