Yle seuraa: Nizzan puukottajan kerrotaan olevan 21-vuotias mies, Macron määrää lisää sotilaita suojelemaan keskeisiä paikkoja

Avignonissa poliisi on ampunut ohikulkijoita aseella uhanneen miehen. Saudi-Arabiassa on puukotettu vartijaa Ranskan konsulaatilla.

Puukottaja hyökkäsi kirkkoon Nizzassa
Puukottaja hyökkäsi kirkkoon Nizzassa
Tekijät
  • Hyökkääjä puukotti ihmisiä aamulla Nizzan Notre-Dame-basilikassa.
  • Poliisi on pidättänyt epäillyn ja tämä on sairaalassa, kaupungin pormestari kertoo.
  • Terrorismin vastainen syyttäjä tutkii tapausta.
  • Avignonissa poliisi on ampunut ohikulkijoita uhanneen miehen ja Saudi-Arabiassa on puukotettu Ranskan konsulaatin vartijaa.

Epäilty saapui Lampedusan saarelle syyskuussa

Syyttäjä Jean-Francois Ricard kertoi, että torstain puukkohyökkäyksestä epäilty mies syntyi Tunisiassa vuonna 1999. Hän saapui Eurooppaan, Italiaan kuuluvalle Lampedusan saarelle 20. syyskuuta. Lampedusan kautta kulkee paljon siirtolaisia Afrikasta Eurooppaan.

Ricard kertoi lehdistötilaisuudessa Nizzassa, että mies oli saapunut kaupunkiin junalla varhain torstaiaamuna ja siirtyi kirkolle, missä hän surmasi kaksi ihmistä. Hän puukotti myös naista, joka pääsi pakenemaan läheiseen kahvilaan. Nainen kuitenkin menehtyi vammoihinsa.

Tunsialainen turvallisuuslähde ja Ranskan poliisi ovat tunnistaneet tekijän. Syyttäjän mukaan poliisin taltuttamalta hyökkääjältä löydettiin Koraani, kaksi puhelinta ja veitsi. Lisäksi viranomaiset löysivät laukun ja kaksi muuta veistä.

Epäilty on sairaalassa kriittisessä tilassa, kertoi syyttäjä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tunisia on avannut tutkinnan epäillystä

Tunisia on avannut tutkinnan Nizzan epäillystä hyökkääjästä, jonka kerrotaan olevan tunisialainen. Asiasta on kertonut Tunisian oikeuslaitoksen virkamies Mohsen Dali uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tutkintalähde: Puukottaja 21-vuotias

Nizan kirkkoiskun tekijä on 21-vuotias tunisialaislähtöinen siirtolainen, kertoo tutkintalähde uutistoimisto AFP:lle.

Hänen motiiveistaan ei ole toistaiseksi kerrottu.

Tapausta tutkitaan terroristisina murhina.

Macron: Suojelua terrorismilta tehostetaan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo kaksinkertaistavansa 7 000:een niiden sotilaiden määrän, jotka suojelevat ranskalaiskohteita terrori-iskuilta.

Sotilaita määrätään suojelemaan keskeisiä paikkoja, kuten uskonnollisia rakennuksia ja kouluja.

Haavisto: Islamistinen terrorismi on uhka myös muualla Euroopassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on esittänyt surunvalittelunsa Nizzan kirkkoiskun uhrien omaisille.

Haavisto totesi tiedotustilaisuudessa, että islamistisen terrorin uhka on todellinen myös muualla Euroopassa.

Tiedotustilaisuus käsitteli varsinaisesti hallituksen uutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan selontekoa, mutta kyselyosuudessa Lännen Median toimittaja kysyi ulkoministerin näkemystä Ranskan viimeaikaisten hyökkäysten laajenemisen uhasta.

Haavisto vastasi, että hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa terrorismi tunnustetaan vakavaksi uhaksi. Haavisto näkee, että Euroopassa on alueita, joilla uhka radikaalista islamistisesta terrorismista on lisääntymässä.

– Vaikka näimme Isisin tappion Syyriassa ja heikentymisen joillain alueilla, niin valitettavasti islamilainen ääriliikehdintä ja sen uhka ei ole poissa ja näyttäisi siltä, että on uusia alueita, joilla uhka lisääntyy.

Haavisto kertoo alleviivanneensa eduskunnan viimeisimmällä kyselytunnilla, että maltillinen muslimiyhteisö johtajineen on tuominnut viimeaikaiset teot.

– Emme saisi unohtaa, että suuri osa, käsittääkseni enemmistö muslimiyhteisöstä tuomitsee tällaisen väkivallan.

Kuolonuhrien määrän ei odoteta nousevan

Poliisin mukaan Nizzan kirkkoiskun kuolonuhrien määrän ei odoteta nousevan. Hyökkääjä tappoi kirkossa naisen ja yritti irrottaa tämän pään. Kirkosta löytyi kuolleena myös sen 45-vuotias suntio.

Lisäksi iskussa haavoittunut nainen on kuollut vammoihinsa. Hän oli päässyt pakenemaan kirkosta läheiseen baariin, mutta kuoli pian sen jälkeen.

Poliisi ampui epäiltyä hyökkääjää ja hänet on viety sairaalahoitoon.

Poliisi ei ole virallisesti kertonut, kuka epäilty on.

Ranska nosti hälytysvalmiutta

Ranska on nostanut hälytysvalmiuttaan korkeimmalle tasolle Nizzan hyökkäyksen jälkeen.

Asiasta kertoi pääministeri Jean Castex maan parlamentille.

Hän vakuutti, että vastaus hyökkäykseen tulee olemaan tiukka ja hellittämätön.

Ulkomailta satelee tuenilmauksia

Useat maat ovat tuominneet Nizzan iskun ja vakuuttavat solidaarisuutta Ranskalle.

Muun muassa Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoo Twitterissä, että isku ei horjuta vapauden ja rauhan arvoja puolustavaa yhteistä rintamaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttavat maidensa seisovan Ranskan tukena.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo, että Eurooppa on yhtenäisenä ja päättäväisesti raakalaismaisuutta ja fanaattisuutta vastaan.

Kolme ihmistä kuoli puukotuksessa Nizzassa. Kuva: Valery Hache / AFP

Poliisi ampui aseella uhanneen ihmisen Avignonissa

Montfavet'ssa Avignonin kaupungin lähellä poliisi on ampunut ihmisen, joka uhkaili ohikulkijoita käsiaseella, kertoo poliisi uutistoimisto Reutersille.

Radioasema Europe 1:n mukaan mies oli huutanut muslimien käyttämää Allāhu akbar -sanaparia.

Saudi-Arabiassa puukotus Ranskan konsulaatilla

Jeddassa Saudi-Arabiassa saudimies on puukottanut Ransan konsulaatin vartijaa, maan tiedotusvälineet ja Ranskan lähetystö kertovat.

Puukottaja on pidätetty. Vartija haavoittui lievästi ja on sairaalahoidossa.

Muslimiyhteisö tuomitsee hyökkäyksen

Ranskan muslimineuvosto CFCM tuomitsee Nizzan iskun. Osoittaakseen solidaarisuutta uhreille ja näiden läheisille CFCM kehottaa Twitter-viestissään Ranskan muslimeja perumaan profeetta Muhammedin syntymäpäivän kunniaksi järjestettävät Mawlid-juhlallisuudet.

Hyökkääjä iski aamulla

Kolme ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut puukotuksessa Nizzassa.

Hyökkäys tehtiin Nizzan Notre-Dame-basilikassa aamuyhdeksältä paikallista aikaa.

Nizzan pormestari Christian Estrosi sanoo Twitterissä, että epäilty tekijä on pidätetty ja hän on nyt sairaalassa. Estrosin mukaan surmatöiden tekotapa muistuttaa opettaja Samuel Patyn raakaa murhaa aiemmin tässä kuussa.

Paty puukotettiin ja hänen päänsä leikattiin irti. Murha oli ilmeisesti kosto siitä, että Paty oli näyttänyt oppilaille profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia osana sananvapausopetusta.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Nizzassa poliisioperaatio on edelleen käynnissä. Poliisi on pyytänyt ihmisiä välttämään aluetta. Uutiskanava CNN toteaa, ettei ole tiedossa, toimiko epäilty yksin.

Terrorismin vastainen syyttäjä on pyydetty tapauksen tutkijaksi.

Estrosi tviittasi aamupäivällä, että hän on poliisin kanssa paikan päällä Notre-Damen luona, ja poliisi on pidättänyt tekijän.

– Vahvistan, että kaikki viittaa terrori-iskuun, pormestari kirjoitti.

Pormestari kertoi myös, että epäilty toisteli Allāhu akbar, Jumala on suurin.

Sisäministeri Gérald Darmanin on kutsunut koolle kriisikokouksen. Etrosin mukaan presidentti Emmanuel Macron aikoo matkustaa Nizzaan.

Ranskassa on viime aikoina kuohuttanut opettaja Samuel Patyn puukotus Pariisin liepeillä. Muslimimies tappoi Patyn kostoksi siitä, että tämä oli käyttänyt sananvapausopetuksessa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia.

Ranskassa on tehty viime vuosina useita ihmisuhreja vaatineita islamistisia terrori-iskuja puukotuksista verisimpiin Nizzan kuorma-autoiskuun, Charlie Hebdon toimitukseen tehtyyn iskuun ja Pariisin marraskuun 2015 iskusarjaan. Tähän juttuun on koottu viime vuosina Ranskassa tehdyt terrori-iskut.

Ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio toteaa analyysissään, ettei maallinen Ranska halua luopua karikatyyreistään islamistisen kiihkoilun edessä.

Annastiina Heikkilän analyysi Ranskan terrori-iskuista