1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Länsi-Pohjassa viisi uutta koronatartuntaa – yksi tartunnoista on Ylitornion terveyskeskuksen vuodeosastolla

Torniolaisessa ravintolassa viime lauantaina käyneitä asiakkaita kehotetaan seuraamaan vointiaan.

koronavirus
Mehiläinen Länsi-Pohjan ulko-ovi
Länsi-Pohjan koronatilanne on uusista tartunnoista huolimatta edelleen perustasolla.Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli torstaiaamuna tieto kolmesta uudesta koronavirustartunnasta. Uudet tartunnat eivät liity aiempiin tartuntaketjuihin ja ovat erillisiä.

Sairaanhoitopiiri toteaa tiedotteessaan, että tartuntoihin liittyy useita altistuneita ja kolme joukkoaltistumista. Altistuneita on yhteensä noin 50 ja terveysviranomaiset ovat heihin yhteydessä.

Torniolaisessa Wanha Mestari -ravintolassa lauantaina 24. lokakuuta käyneitä asiakkaita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutuvan herkästi koronavirustestiin, mikäli oireita ilmaantuu.

Wanhan Mestarin paikalla sijaitsi ennen Tullin pub.

Yksi uusista tartunnoista on Lappian Tornion toimipisteen henkilöstöön kuuluvalla todettu koronatartunta.

Henkilön kanssa lähikontaktissa olleet on terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti kartoitettu. Altistuneiden selkeästi rajattu joukko on ohjeistettu etätöihin.

Myös Ylitornion vuodeosastolla koronatartunta

Iltapäivällä tuli tieto kahdesta uudesta tartunnasta, joista toinen on todettu Ylitornion terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Varotoimenpiteenä vuodeosastolle ei oteta uusia potilaita 10 vuorokauteen. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat ylitorniolaiset hoidetaan muiden kuntien terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Harrastusryhmille suositellaan kasvomaskia

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on edelleen perustasolla, mutta sen säilyttäminen perustasolla edellyttää aktiivisia ennaltaehkäiseviä toimia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa yli 15-vuotiaille ja heidän ohjaajilleen harrastuksen luonne huomioiden.

– Kasvomaskin käytöllä voidaan pienentää jatkotartuntojen riskiä altistuneilla. Koronavirusepidemian toiselle aallolle luonteenomaista on epidemiatilanteessa tapahtuvat nopeat muutokset, Taskila perustelee tiedotteessaan.

Tapahtumia pitäisi välttää

Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit ovat huolissaan tulevista juhlaviikonlopuista ja muistuttavat edelleen, että yli 50 hengen joukkotapahtumat suositellaan siirrettäväksi ensi vuoteen.

os tapahtumia kuitenkin järjestetään, suositellaan niissä noudatettavaksi Lapin aluehallintoviraston ohjeita ja järjestäjän tulee valvoa ohjeiden toteutumista. Alkoholinkäyttöön liittyviin suuriin juhliin osallistumista ei suositella.

– Etelä-Suomesta on useita esimerkkejä tilanteista, joissa suuri joukko tartuntoja on levinnyt edellä mainitun kaltaisista suurista juhlista tai joukkotapahtumista. Tämä on johtanut tiukkoihin rajoitustoimiin, todetaan tiedotteessa.

Tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löydät täältä.

Edit: Juttua on päivitetty uusilla tiedoilla 29.10.2020 kello 15.08.

Lue seuraavaksi