1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sillat

Kaupunginsillan tutkimukset ovat askel kohti uutta siltaa Kristiinankaupungissa

ELY-keskuksen ja suunnittelutoimisto Rambollin uudet mittaustutkimukset alkavat kaupunginsillalla perjantaina.

sillat
Stadsbron i Kristinestad.
Kaupunginsilta yhdistää Kristiinankaupungin itä- ja länsipuolen kaupungin keskustassa.YLE

Kristiinankaupungin edustajat ovat jo pitkään olleet huolissaan kaupunginsillan kunnosta. Sen pelätään liikkuvan ja siirtyneen paikoiltaan aikojen kuluessa. Kaupungin itä- ja länsipuolet yhdistävä silta otettiin käyttöön jo vuonna 1845.

Kristiinankaupungin johto on vaatinut sillan kunnon tutkimista useaan otteeseen, mutta viranomaiset eivät ole pitäneet asiaa kiireellisenä.

Nyt uusia tutkimuksia ollaan kuitenkin aloittamassa.

– Sillasta on käyty keskusteluja väyläviraston kanssa. He ehdottavat, että perustetaan hankeryhmä uudesta sillasta, mutta silta on esin tutkittava, kertoo siltainsinööri Jukka Ylimäki Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kaupunginsillan ja kivipenkereen tutkimuksissa selvitetään niiden kuntoa ja perustuksia. Ylimäki on aiemmin arvellut, että penger on rakennettu puiden päälle, mikä olisi riskirakenne.

– Tämä pitää varmistaa, koska asia ei selviä 150 vuotta vanhoista piirrustuksista.

Parin vuoden seuranta

Kartoituksessa käydään läpi meripenkereen ja varsinaisen reilun parikymmentämetrisen varsinaisen siltaosuuden muodostava kokonaisuus. Sillan ja penkereen pituus on yhteensä noin 270 metriä.

Kohteessa tehdään syksyn aikana vedenalaisia ja maanpäällisiä mittaus- ja tutkimustöitä. Työstä vastaa ELY-keskus yhdessä konsulttiyhtiö Rambollin kanssa.

– Mittaustyöt aloitetaan perjantaina. Sukeltajat lähtevät liikkeelle sitten, kun sateet vähenevät, ja kun vesi on vähän kirkkaampaa, kertoo suunnittelija Mikko Uljas Rambollilta.

Tutkimusten tuloksia analysoidaan tammi-helmikuussa. Kokonaisuudessaan työ venyy useammalle vuodelle, sillä sillan mahdollisia liikkeitä seurataan parin vuoden ajan.

– Teemme mallinnuksen meripenkereestä nyt ja uuden parin vuoden päästä. Siitä näemme, onko penger liikkunut, Uljas sanoo.

– Määrittelemme myös sillan kuntoa ja tilaa. Tiedämme, että silta on erittäin huonossa kunnossa, mutta perustuksia tutkimalla selvitetään, miten uuden sillan perustukset tullaan tekemään, hän jatkaa.

Uusi silta vielä vuosien päässä

Uusi silta on siis tulossa ennemmin tai myöhemmin ja siihen varaudutaan hyvissä ajoin. Uuden sillan suunnittelutyön on tarkoitus alkaa vuoden sisällä.

– Luulisin, että suunnittelu alkaa, kun on olemassa enemmän tietoa sillan perustuksista. Rakentaminen on sitten kiinni rahoituksesta, jota ei ole vielä myönnetty, Uljas toteaa.

Uusittu silta tulee näyttämään, ainakin suurimmaksi osaksi, samalta kuin nykyinenkin.

– Silta on museoviraston suojelema kohde, joten lähtökohtana on, että sen ulkonäköä ei saa muuttaa, Uljas sanoo.

Kristiinankaupungissa joudutaan odottelemaan uutta siltaa vielä vuosia. Suunnittelutyö itsessään tulee viemään Uljaksen karkean arvion mukaan 2–3 vuotta. Lisäksi rahoituspäätöksessä voi siinäkin kestää joitakin vuosia.

– Silta ei ole romahtamassa, joten ei tässä ole katastrofia käsillä. Mutta sen kunto ei ole hyvä.

Lue seuraavaksi: Kristiinankaupunki huolissaan keskellä keskustaa sijaitsevan sillan kunnosta – ELY-keskus kuittaa: "Ehkä heidän pitäisi tutkia siltaa omalla kustannuksellaan"

Lue seuraavaksi