1. yle.fi
  2. Uutiset

Sodankylässä todettu ensimmäinen paikallinen koronavirustartunta – Sopukan työntekijöitä altistunut virukselle

Tartunnan saanut henkilö työskentelee Hyvinvointikeskus Sopukassa. Hän ja toinen koronaan sairastunut olivat Sodankylän jäähallilla viime lauantaina.

Sodankylä
Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Kunnan mukaan Sopukan asiakkaat ja vierailijat eivät kuitenkaan ole altistuneet tartunnalle.Silja Viitala / Yle

Sodankylässä on todettu ensimmäinen paikallinen koronavirustartunta keskiviikkona. Tartunnan saanut henkilö työskentelee Hyvinvointikeskus Sopukassa ja työntekijöiden keskuudessa on tapahtunut joukkoaltistuminen henkilökunnan ruokailussa. Kunta jäljittää virukselle altistuneet ja asettaa heidät karanteeniin. Sodankylän kunnan johtava lääkäri Minna Jokinen sanoo, että vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni on altistunut tartunnalle. Jokisen mukaan koronaan sairastunut on kotihoidossa.

Järjestelyt vaikuttavat Hyvinvointikeskus Sopukan palveluihin. Esimerkiksi Sopukan vastaanottoaikoja joudutaan perumaan tältä ja ensi viikolta. Kunta aikoo tiedottaa asiasta lisää myöhemmin.

Kunnan mukaan Sopukan asiakkaat ja vierailijat eivät kuitenkaan ole altistuneet tartunnalle. Kunnasta kerrotaan, että sairastunut työntekijä ei tee asiakastyötä ja hän on työskennellessään käyttänyt kasvomaskia ja huolehtinut muusta suojautumisesta ohjeiden mukaisesti.

Kaksi koronaan sairastunutta kävi Sodankylän jäähallilla lauantaina

Sodankylässä koronaan sairastunut oli ollut katsomassa jääkiekko-otteluita viime lauantaina 24. lokakuuta Sodankylän jäähallilla. Jokisen mukaan hallissa oli myös toinen koronaan sairastunut henkilö, joka ei kuitenkaan ole sodankyläläinen. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan toinen sairastunut henkilö on rovaniemeläinen.

Tämän takia Sodankylän jäähallilla on voinut tapahtua tapahtunut mahdollisia altistumisia. Koronavirukselle altistumisia on voinut tapahtua Sodankylän Pallon U14 joukkueen pelin aikana kello 11.30-13.30 sekä Sodankylän Pallon edustusjoukkueen pelin aikana kello 16.45-19.15.

Osa Sodankylän Pallon U14- ja edustusjoukkueiden pelaajista sekä toimihenkilöistä on asetettu karanteeniin. Edustusjoukkueen pelaajia karanteenissa on 21 ja U14-joukkueen pelaajia 14. Molempien joukkueiden joukkueiden ensi viikonlopun pelit on peruttu ja siirretty pelattavaksi myöhemmin.

Muita mahdollisia pelitapahtumissa tapahtuneita altistumisia selvitetään.

Sodankylän kunnasta kerrotaan, että kaikkia jäähallilla oleskelleita ei ole tarvetta asettaa karanteeniin, sillä tapahtumassa oli maskipakko, eivätkä sairastuneet olleet lähikontaktissa kaikkien kanssa.

Kunnasta muistutetaan, että kaikkien edellä mainittuina aikoina jäähallilla on kuitenkin seurattava tarkasti mahdollisia koronaan viittaavia oireita ja jos sellaisia tulee, on hakeuduttava koronatestiin.

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus sekä haju- ja makuaistin menetys. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustaudin oireista muuten kuin koronavirustestillä.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi