1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Pohjanmaa onnistui katkaiseman koronan leviämisen ja palasi perustasolle – ylilääkäri: "Jonkinlainen välirauha on saavutettu"

Kiihtymisvaihe kesti Etelä-Pohjanmaalla alle neljä viikkoa.

koronavirus
Seinäjoen keskussairaalan ensiapupäivystyksen sisäänkäynnin ohjeistus korona-aikana.
Koronatilanne on viimeisten viikkojen aikana parantunut Etelä-Pohjanmaalla huomattavasti, sillä tartuntoja on ollut enää muutamia tai ei yhtään päivässä. Elina Niemistö / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on palannut koronatilanteessa perustasolle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kokoontumisiin liittyviin suosituksiin voi tulla muutoksia.

Sairaanhoitopiirin ylilääkäri Matti Rekiaro vahvistaa, että perustaso on saavutettu eli maakunnassa on palattu koronatartunnoisssa kesän tasolle.

Virallisesti asia linjataan tänään iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan alueellisen koronayhteistyöryhmän "nyrkin" kokouksessa.

– Sota ei ole ohi, mutta jonkinlainen välirauha on saavutettu, toteaa Rekiaro.

"Kiitos alueen väestölle"

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä siirryttiin epidemian kiihtymisvaiheeseen vajaa kuukausi sitten lokakuun 5. päivänä. Varsinkin viimeisen viikon aikana uusia tartuntoja on ollut niin vähän, että luokittelu palaa perustasoksi. Tartuntaketjut on myös pystytty jäljittämään hyvin.

Rekiaro huomauttaa, että luontaisesti koronavirus etenee väestössä ja tilanne vaikeutuu. Etelä-Pohjanmaalla suunta on käännetty: tartuntaketjut eivät ole edenneet vaan ne on onnistuttu katkaisemaan.

– Kiitos alueen väestölle, että tilanne saatiin hallintaan.

Matti Rekiaro uskoo, että eteläpohjalaista ryhtiliikettä on tässä tapauksessa vauhdittanut myös naapurimaakunnan vaikea koronatilanne. Hätkähdyttävät tiedot Vaasan alueelta ovat vaikuttaneet siihen, kuinka vakavasti Etelä-Pohjanmaalla on koronaan suhtauduttu.

Rekiaro kiittää myös mediaa vastuullisesta tiedon jakamisesta.

Kokoontumisrajoitusten jatko pohdinnassa

Etelä-Pohjanmaana koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään päättämään uusista suosituksista.

Parantuneen tilanteen ansiosta myös alueella voimassa olevat kokoontumisrajoitukset tulevat pohdintaan. Rekiaro ennakoi, että lievennyksiä suosituksiin tulee. Mahdollisisat muutoksista suosituksiin päätetään heti tänään.

– Alueen yhteistyöryhmä linjaa, mitä suostuksia eteläpohjalaisille annetaan tässä lieventyneessä tilanteessa. Uusista linjauksista tiedotetaan perjantaina.

Rekiaro painottaa, että koronaviruksen torjunnassa kaiken perusta on kuitenkin edelleen se, että ihmiset toimivat vastuullisesti, huolehtivat turvaväleistä ja käyttävät ohjeiden mukaan maskeja.

– Etelä-Pohjanmaalla muutos parempaan suuntaan oli nopea, mutta se voi olla nopea myös toiseen suuntaan, painottaa Rekiaro ja arvioi, että rajoituksia ja suosituksia tarvitaan vielä kuukausien ajan.

Lue myös: Etelä-Pohjanmaalle esitetään tiukkoja kokoontumisrajoituksia, samalla maskisuositus laajenee – yhteistyöryhmä julkisti suosituksensa epidemian jarruttamiseksi

Katso täältä Ylen uutisia koronatilanteesta maakunnittain.

Lue seuraavaksi