Euroopan keskuspankki lupaa lisäelvytystä joulukuussa – "Taloustilanne heikkenee selvästi lähitulevaisuudessa", pääjohtaja Lagarde varoitti

Christine Lagarde: Euroalueen taloustilanne huonontuu marraskuussa jyrkemmin kuin ennakoitiin.

Vaikka EKP on poliittisista päättäjistä riippumaton, pääjohtaja Christine Lagarde tapaa jatkuvasti jäsenmaiden hallituksia. Syyskuussa Lagarde osallistui euroalueen talousministerien epäviralliseen kokoukseen. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Euroopan keskuspankki EKP päätti pitää korot ennallaan torstain rahapoliittisessa kokouksessaan (siirryt toiseen palveluun). Se ei myöskään aloita uusia tukiohjelmia vaan jatkaa jo aiemmin päätettyä arvopapereiden osto-ohjelmaansa ensi kesäkuun loppuun asti.

Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa.

Pääjohtaja Christine Lagarde arvioi tiedotustilaisuudessa, että erityisesti palvelualojen tilanne synkkenee nyt nopeasti. Heikentynyt talousluottamus painaa investointeja euroalueella kovemmin kuin on osattu odottaa. Työttömyys pahenee.

– Koronatartuntojen lisääntyminen vaikeuttaa kasvua. Uudet sulkutoimet painavat talouden aktiviteettia, mikä heikentää lähiaikojen näkymiä, Lagarde sanoi.

Kesäkuukausina alkoi elpyminen. Nyt uuden talouspudotuksen riski on voimistunut, arvioi myös Kerstin af Jochnick EKP:n pankkivalvonnasta torstaina.

– W:n muotoisen taantuman mahdollisuutta ei voi vielä rajata ulos, af Jochnick sanoi. Se tarkoittaa, että juuri kun edellisestä romahduksesta on alettu toipua, tulee uusi sukellus.

Lagarde ei vastannut suoraan kysymykseen W-laman mahdollisuudesta.

– On selvää, että tilanne heikkenee marraskuussa, hän sanoi.

Uutta tukea joulukuussa?

Analyytikot ja ekonomistit arvioivat jo etukäteen, että EKP päättää uusista elvytystoimista vasta joulukuussa. EKP viittaakin torstain tiedotteessaan siihen, että uusia tukimuotoja on luvassa.

– EKP säätää rahapolitiikan instrumentteja niin, että ne vastaavat tarvittaessa kehittyvään tilanteeseen ja varmistavat, että rahoitusolosuhteet pysyvät suotuisina talouden elpymisen tukemiseksi, EKP muotoilee tiedotteessa. Tarkoitus on estää pandemian kielteisiä vaikutuksia EKP:n perustavoitteen saavuttamiseen eli inflaation pitämiseen vajaassa kahdessa prosentissa.

Jo aiemmin tässä kuussa Lagarde sanoi, että työkalupakissa on jäljellä vielä (siirryt toiseen palveluun) uusia paukkuja. Hän teki torstaina selväksi, että uusia toimia suunnitellaan.

– Uudelleenkalibroimme työkalujamme joulukuun kokouksessa. Se tarkoittaa useampien keinojen säätämistä, harkitsemme monia eri vaihtoehtoja, Lagarde sanoi.

Hänen mukaansa EKP:n ylin päättävä elin eli jäsenmaiden keskuspankkiireista ja pankin johtokunnasta koostuva neuvosto on valmis tarvittaessa ylimääräiseenkin kokoukseen, jos uusia rahapoliittisia toimia tarvitaan.

Lagarde kehotti myös euroalueen jäsenmaita toimimaan ja tukemaan taloutta budjettiensa kautta, koska yritysten ja kansalaisten kulutus on nyt niin heiveröistä.

Luottamus heikkenee, pörssit hermoilevat

Euroalueen maat ovat lisänneet lujasti koronaviruksen vastaisia toimia, ja suurissa jäsenmaissa on taas suljettu ravintoloita, harrastuspaikkoja ja osa kaupoistakin. Liikkumisrajoituksia on tiukennettu. Erona kevään sulkuihin on lähinnä se, että koulut pysyvät auki.

Uusista sulkutoimista kohdistuu talouteen lisää paineita. Esimerkiksi Saksassa yritykset saavat korvauksia sulkujen ajalta, mutta köyhemmissä maissa tukiin ei ole varaa. Työttömyys pahenee entisestään.

Kuluttajien ja yritysten luottamus talouteen on heikentynyt lokakuussa EU-komission torstaina julkistaman (siirryt toiseen palveluun) tilaston mukaan.

Myös pörsseissä on ollut levotonta viime päivinä. Osakkeiden arvojen pudotuksen syyksi markkinoilla arvioidaan juuri koronaa.

"Ei deflaatio vaan negatiivinen inflaatio"

EKP tukee jo nyt taloutta massiivisilla arvopaperiostoilla ja matalilla koroilla. Kevättalvella aloitetun ohjelman mukaan se ostaa valtionlainoja jälkimarkkinoilta 1 350 miljardilla eurolla ensi kesäkuun loppuun mennessä eli pyöreästi sadalla miljardilla eurolla kuukaudessa.

Pankit saavat rahaa entistä edullisemmilla ehdoilla: EKP maksaa niille, että ne lainaisivat keskuspankilta.

Silti kuluttajahinnat ovat kehittyneet täysin väärään suuntaan eli laskeneet. Elokuussa inflaatio oli euroalueella -0,2 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), syyskuussa jo -0,3 prosenttia.

Inflaatio pysyykin negatiivisena eli hinnat laskevat ensi vuoden alkukuukausiin asti, Lagarde arvioi.

Hänen mielestään ei kuitenkaan ole syytä puhua deflaatiosta, joka tarkoittaa hintojen ja palkkojen yleistä laskua. Deflaatiossa talous on yleensä taantumassa ja lopulta seuraa lama.

– Emme puhu deflaatiosta vaan negatiivisesta inflaatiosta, Lagarde painotti.