1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkölinja-auto

Bussiyhtiö Nobina rakentaa sähköbussivarikon Turun Pahaniemeen – 42 sähköbussia aloittaa Turun kaduilla ajelun ensi kesänä

Turun seudun joukkoliikenteen sähköbussikilpailutuksista ensimmäisen voitti Nobina tämän vuoden tammikuussa.

sähkölinja-auto
Busseja Nobinan Roihupellon varikolla.
Nobina Oy on tuttu etenkin pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä. Arkistokuva.Petteri Sopanen / Yle

Bussiyhtiö Nobina rakentaa sähköbussivarikkonsa Turun Pahaniemeen.

Nobina voitti Turun Seudun Joukkoliikenne Fölin sähköbussikilpailutuksen vuoden alussa. Nobina tuo Turkuun peräti 42 sähköbussia. Bussit tuodaan Kiinasta.

Fölin kilpailutuksessa Nobina voitti tarjouskilpailun reiteistä 6, 7, 7A, 32, ja 42. Lisäksi Nobina ajaa ensi vuonna yölinjaa 31, sekä työmatkaliikennettä linjoilla 92 ja 93. Nobinan voittaman sopimuksen arvo on noin 8,9 miljoonaa euroa. Nobina aloittaa liikennöinnin Turun seudulla ensi kesänä.

Yhtiö aikoo ladata sähköbussit omalla varikollaan, jonka rakennus- ja muutostyöt aloitetaan ensi keväänä, kertoo toimitusjohtaja Petri Auno. Eli samanlaisia pysäkkilatausasemia, mitä Turussa linjalla 1 on lentäkentällä ja satamassa ei nähdä.

– Tuleva varikko rakennetaan olemassa oleviin rakennuksiin Turun Pahaniemen alueelle. Rakennukset muutetaan tarvetta vastaaviksi, kuvailee Auno.

Yhtiölle sähköbussit ovat luonnollisesti isoin investointi, mutta myös varikko nielee rahaa.

– Myös Turun varikolle rakennettavat latauslaitteistot ovat yhtiölle iso investointi. Busseissa puhumme useista miljoonista, varikossakin miljoonaluokan investoinnista, Auno kertoo.

Varikon rakennus- ja muutostyöt alkavat kevään aikana.

Tähän mennessä Föli-alueella on ollut kuusi sähköbussia sataman ja lentoaseman välisellä 1-linjalla. Kaikkiaan Fölillä on 260 bussia. Nobina ei ole aikaisemmin liikennöinyt Turussa.

Toinen sähköbussireittien kilpailutuksessa sopimuksen voittanut yhtiö on paikallinen LS-Liikennelinjat. Yhtiön toimitusjohtaja Pasi Muurinen ei halunnut kommentoida yhtiön sähköbussisuunnitelmia Ylelle pian alkavan Fölin kilpailutuksen takia.

Lue seuraavaksi