1. yle.fi
  2. Uutiset

Tällainen on helsinkiläiskoululaisten luona kiertävä uusi kirjastoauto: sohvilla voi katsella videoita valkokankaalta, virtaa laitteisiin saadaan aurinkopaneeleista

Pääkaupungissa on 37 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa. Toinen kirjastoauto korvataan nyt uudella.

kirjastoautot
Sienna Rautemaa ja Lilian Era.
Sienna Rautemaa ja Lilian Era tutkivat Stoorin hyllyiltä muun muassa Puluboi-kirjoja.Ronnie Holmberg / Yle

Uutuuttaan kiiltävä kirjastoauto Stoori seisoo parkissa Laajasalossa, Tahvonlahden ala-asteen pihalla. Kuvittaja-graafikko Riku Ounaslehdon taiteella koristeltu auto erottuu katukuvasta iloisena väriläiskänä.

Kymenlaakson Kausalassa toimivan Kiitokori Oy:n valmistama Stoori korvaa vuonna 2003 käyttöönotetun lastenkirjastoauto Staran. Stoori jatkaa tuttua lastenkirjastoautotoimintaa: aamupäivät kierretään kouluja ja päiväkoteja, ja iltareitit koostuvat 22 pysäkistä lähinnä sellaisilla alueilla, joissa ei ole lähistöllä varsinaista kirjastoa.

Helsingissä toimii nykyisin 37 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa. Toinen kirjastoauto on Muumi-hahmoilla kuvitettu Skidi.

Helsingin kaupungin kirjastoauto.
Stoorin ulkokuoren kuvitus on Riku Ounaslehdon käsialaa. Sisustussuunnittelusta vastasi Pablo Riquelme.Ronnie Holmberg / Yle

Kirjastoauton johtaja Mari Luolamaa on erityisen iloinen auton takaosassa olevasta sohvanurkkauksesta, johon kuuluu videotykin, valkokankaan ja kaiuttimien muodostama kokonaisuus.

– Ajatuksena on, että tässä voi ensin katsoa vaikka merestä kertovan luontodokumentin ja sen jälkeen etsiä lisätietoa tietokirjoista tai lukea esimerkiksi meriaiheisia kertomuksia.

Kirjastovirkailija Ate Silvon mukaan kirjastoautosta lainataan enimmäkseen samoja kestosuosikkeja kuin kirjastojen lastenosastoilta. Perusvarmoja hittejä ovat Kapteeni Kalsarit, Lasse-Maijan etsivätoimisto sekä Risto Räppääjä -kirjat.

– Lisäksi menee tietenkin kaikenlaista, vaikkapa eläinkirjoja ja nyt halloween-aikaan kauhua ja jännitystä. Jokaiselle löytyy kyllä jotain, ihan lasten kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Greta Saarimaa ja Moona Kettunen ottavat tuntumaa kirjastoauton takaosan sohviin.
Greta Saarimaa ja Moona Kettunen ottavat tuntumaa kirjastoauton takaosan sohviin.Ronnie Holmberg / Yle

Tahvonlahden ala-asteen nelosluokkalaiset Moona Kettunen ja Greta Saarimaa etsivät hyllyiltä Neropatin päiväkirjoja, Ella ja kaverit -kirjoja sekä hevoskirjoja. Kirjastobussista heillä on pelkästään positiivista sanottavaa.

– Tämä näyttää tosi kivalta. Kattoikkunat on hienot!

Katosta löytyy toinenkin erikoisuus: Stoorin katolle asennetut aurinkopaneelit tuottavat virtaa auton sähkölaitteita varten.

Elias Savolainen ja Elmeri Laine.
Sarjakuvat ovat Elias Savolaisen ja Elmeri Laineen mieleen.Ronnie Holmberg / Yle

Elias Savolainen ja Elmeri Laine tutkivat sarjakuvahyllyä auton keskiosassa. Selailun kohteena on nippu Simpsoneita ja Aku Ankkoja. Stoori saa kiitettävän arvion myös heiltä.

– Joo kivalta tämä näyttää. Aika valoisa on.

Sienna Rautemaa ja Lilian Era.
Sienna Rautemaa ja Lilian Era selailevat kirjastoauto Stoorin hyllyjä.Ronnie Holmberg / Yle

Voit keskustella aiheesta 31.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Teatteriohjaaja hyppäsi kirjastoauton rattiin ja vie nyt kulttuuria pienille paikoille: "Navetan ja päärakennuksen välissä pitää varoa räystästä"

Korjattu 30.10.2020 kello 18.05: Muutettu otsikosta ja tekstistä aurinkokennot aurinkopaneeleiksi.

Lue seuraavaksi