Hyppää sisältöön

Liittyy kohuttuun rengasvilppiin: Nokian Renkaille vaaditaan lähes miljoonan euron yhteisösakkoa, syytteitä nykyisille ja aiemmille avainhenkilöille

Kaikki syytteen saaneet henkilöt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Finanssivalvonta teki vuonna 2017 tutkintapyynnön, oliko Nokian Renkaat laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön eräät työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiirintietoa arvopaperikaupassa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Nokian Renkaat kertoo pörssitiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että sen aiempia avainhenkilöitä vastaan on nostettu syytteitä. Yhtiön mukaan syyttäjä vaatii myös enimmillään 850 000 euron yhteisösakon määräämistä Nokian Renkaille.

Nokian Renkaat Oyj:n tietoon on tullut, että syyteharkinta epäillyistä arvopaperimarkkinarikoksista koskien yhtiön vuosina 2015–2016 toimineita hallituksen jäseniä, toimitusjohtajaa ja eräitä työntekijöitä on saatu päätökseen.

Syyttäjä on päättänyt Nokian Renkaiden mukaan nostaa syytteen epäillystä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta yhteensä kuutta väitettynä tekoaikana 2015–2016 yhtiön hallituksessa ja toimitusjohtajana toiminutta henkilöä vastaan.

Yhtiön nykyisistä hallituksen jäsenistä syytteen on saanut kaksi henkilöä. Nokian Renkaiden mukaan syytteet eivät vaikuta yhtiön hallitustyöskentelyyn.

Syyttäjä on lisäksi yhtiön mukaan päättänyt nostaa syytteet neljää Nokian Renkaiden työntekijänä vuonna 2015 toiminutta henkilöä vastaan epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Myös yhtä Fiskars Oyj:n hallituksen jäsentä vastaan on nostettu syyte.

Oranssikahvaisista saksistaan ja puutarhatyökaluistaan tunnettu Fiskars tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) saaneensa torstaina tiedon siitä, että yhtä sen hallituksen jäsentä vastaan on nostettu syyte epäillystä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta. Fiskarsin mukaan kyseinen henkilö on ollut rikoksen väitettynä tekoaikana Nokian Renkaiden hallituksen jäsen eikä syyte liity Fiskarsiin.

Kaikki syytteen saaneet henkilöt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Nokian Renkaat kertoo pörssitiedotteessa, että se ei kommentoi asiaa.

Finanssivalvonta teki vuonna 2017 tutkintapyynnön, oliko yhtiö laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön eräät työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiiritietoa arvopaperikaupassa. Asia liittyi aiemmin runsaasti julkisuutta saaneeseen rengasvilppiiin, mutta ei koskenut sitä suoraan.

Julkisuuskohu koski sitä, että Nokian Renkaat oli toimittanut pitkään lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 tutkintapyynnön mahdollisista sisäpiirikaupoista.

Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenet myivät optioita yhteensä 600 000 eurolla ennen kuin rengastesteihin liittyvä vilppi tuli julkisuuteen, kirjoitti vuonna 2016 Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla rengastestit

Nokian Renkaat kertoi julkisuuteen helmikuussa 2016, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet Nokian Renkaiden vastuullisia toimintatapoja.

Kauppalehti kertoi tutustuneensa kymmeniin yhtiön henkilöstön sähköposteihin, joiden perusteella Nokian Renkaat oli lähettänyt lehtitesteihin muunneltuja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Kauppalehden mukaan toiminnan taustalla olivat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

Rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi lehden mukaan toimitusjohtaja Kim Granin aikana, eikä loppunut senkään jälkeen. Yhtiö kertoi muuttaneensa rengastestien käytäntöjä.

Yhtiö myönsi toimittaneensa jopa 14 vuoden ajan lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Nokian Renkaiden valmistamat renkaat menestyivät monissa rengastesteissä.

Keskusrikospoliisi ei aloittanut vuonna 2017 esitutkintaa Nokian Renkaiden testivilpistä.

Lisätty 29.10.2020 klo 14.26 otsikkoon, että syytteet koskevat aiempia avainhenkilöitä.

Täydennetty 29.10.2020 klo 17.18: Nokian Renkaat täydensi pörssitiedotetta kertomalla, että yhtiön nykyisistä hallituksen jäsenistä syytteen on saanut kaksi henkilöä.

Täydennetty 29.10.2020 klo 20.40: Lisätty Fiskarsin hallituksen jäsentä koskeva syyte.

Lue lisää:

.
.