1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavo Tynellin arvovalaisimet joutuivat keskelle kiistaa: raumalaisen elokuvateatterin omistaja vei lamput myyntiin, säätiö vaatii suojelua

Elokuvateatteri Iso-Hannun omistajan mukaan valaisimien myynti olisi raumalaisten etu.

valaisimet
Paavo Tynellin valaisin
Paavo Tynellin valaisimet ovat koristaneet raumalaisen elokuvateatteri Iso-Hannun salia 1940-luvulta lähtien.Riku Räsänen

Raumalainen Riku Räsänen teki arvokkaan havainnon uudistaessaan omistamansa elokuvateatterin tekniikkaa viime keväänä: pienen teatterin ykkössalin neljä isompaa seinävalaisinta ja aulan kaksi pienempää valaisinta ovat Paavo Tynellin suunnittelemia arvovalaisimia.

Tynell (1890-1973) on yksi Suomen tunnetuimmista muotoilijoista. Hänen valaisimensa ovat olleet viime vuosina kalleimpia suomalaisia design-esineitä, joita huutokaupoissa on myyty. Vuoden 2019 korkein hinta suomalaisesineestä, 180 000 euroa, maksettiin Pariisissa Tynellin Lumihiutale-kattovalaisimesta.

Räsänen päätti myydä teatteriaan koristavat Tynell-valaisimet. Ne irrotettiin ja kuljetettiin Hagelstamin huutakaupalle Helsinkiin. Valaisimet oli tarkoitus myydä huutokauppakamarin kansainvälisessä huutokaupassa. Valaisinten lähtöhinta olisi Räsäsen mukaan ollut yhteensä 200 000 euroa.

Paavo Tynellin valaisin
Iso-Hannun elokuvateatterin salin seinillä olleiden Paavo Tynellin valaisimien arvo on 40 000 euroa kappale.Riku Räsänen

Valaisimet ehtivät jo olla esillä Hagelstamilla, mutta keskiviikkona tilanne äkisti muuttui. Elokuvateatterirakennuksesta ja sen kiinteästä sisustuksesta oli valmistunut suojeluesitys pikavauhtia. Esityksen käsittelyn ajaksi Varsinais-Suomen Ely-keskus asetti vaarantamiskiellon. Se tarkoittaa, että kohteelle ei saa sinä aikana tehdä mitään. Myöskään valaisimia ei saa myydä.

Suojeluesityksen pani vireille Vanha Rauma säätiö. Räsäsen omistama teatteri, Iso-Hannu, sijaitsee Vanhan Rauman alueella, joka on Unescon maailmanperintökohde. Rakennusta ei siitä huolimatta ollut suojeltu.

Suojeluesitys lähtee nyt lausuntokierrokselle. Kierroksella kuullaan Museovirastoa, kaupunkia, omistajaa, naapureita sekä esityksen tehnyttä säätiötä. Esitys täytyy käsitellä kahden vuoden kuluessa.

Vanha Rauma säätiön puheenjohtaja Matti Sora sanoo tehneensä suojeluesityksen, sillä kaupunki tai Vanha Rauma -yhdistys ei siihen ryhtynyt.

– Oli vaarana, että valaisimet päätyisivät myytäväksi ja vielä ulkomaille. Sitä en haluaisi. Iso-Hannu on Vanhan Rauman aluetta, joka on maailmanperintökohde. Kyllä minä sitä valvon, ettei siellä nyt ihan mitä vaan tehdä.

"Teatterissa ei ole muuta vanhaa kuin lamput"

Iso-Hannun omistavan Riku Räsäsen mielestä on hyvä, että suojeluasia selvitetään. Hänestä on kuitenkin erikoista, että vuonna 1940 toimintansa aloittanutta elokuvateatteria vaaditaan pysymään vanhanaikaisena.

– Silloin rajataan elokuvateatterin mahdollisuuksia toimia nykyaikaisena. Pidän epätodennäköisenä, että esitys menee läpi, sillä silloin tehtäisiin kiusaa toisen yritystoiminnalle.

Räsäsen mukaan vastaavasta on ennakkotapaus alkuvuodelta. Lohjalla Virkkalan klubitalolta oltiin aikeissa myydä arvovalaisimia. Talosta ja sen kiinteistä kalusteista tehtiin suojeluesitys. Ely-keskus kuitenkin katsoi, ettei valaisimien myynnille ollut estettä.

Paavo Tynellin valaisin
Paavo Tynellin valaisimia on myyty kansainvälisissä huutokaupoissa jopa 180 000 hintaan.Riku Räsänen

Räsänen ihmettelee sitä, että Vanha Rauma on inventoitu tarkkaan maailmanperintökohteena, mutta kukaan ei ole aiemmin kiinnittänyt Tynellin valaisimiin mitään huomiota.

– Olen omistanut elokuvateatterin 13 vuotta. Tämän ajan jälkeen on hyvin perusteetonta ruveta suojelemaan jotain, Räsänen toteaa.

Räsänen pelkää, että mahdollinen suojeleminen vaarantaa teatterin pyörittämisen.

– Elokuvateatteri on jo nyt muutettu. Siellä ei ole enää mitään muuta vanhaa kuin nämä lamput.

Räsänen sanoo, ettei hän halua tuhota Rauman perintöä. Hän uskoo, että valaisimien myymisellä saavutetaan jopa enemmän kuin jos ne jätetään paikoilleen. Hän lupaa käyttää mahdolliset myyntirahat Iso-Hannun uudistamiseen ja kehittämiseen.

– Saadulla rahalla pystyttäisiin uudistamaan ja kehittämään elokuvateatteria. Korona-aikana pystyttäisiin myös turvaamaan elokuvateatterin jatkaminen.

Lue seuraavaksi