1. yle.fi
  2. Uutiset

Jylhänkoski valaistiin osana Kauhavan valoviikkoa – spektaakkelin toteuttanut Kimmo Ahola iloitsee kosken kuohuista: Suunnitteluvaiheessa näky oli lohduton

Kauhava on yksi monista kunnista, joissa valotaidetta on syksyn pimeimpään aikaan tarjolla. Valoviikko huipentuu tähän viikonloppuun.

Valoesitykset ja valotaide
Kimmo Aholan valaisema Jylhänkoski Kauhavan valoviikolla lokakuussa 2020.
Jylhänkoski on yksi Kauhavan valaistuista kohteista. Korona-aikaan kohdetta voi turvallisesti käydä ihailemassa vaikka autosta.Tarmo Niemi / Yle

Valoviikko Kauhavalla oli menestys viime vuonna ja vähintään yhtä innostuneen vastaanoton se on saanut tänäkin vuonna, kertoo Kauhavan kaupungin kulttuuriohjaaja Jaakko Erkinheimo.

– Kyllä ihmiset ovat tykänneet. Tänä vuonna on ilmoittautunut mukaan paljon ihan yksittäisiä ihmisiä. Kaupungin valitsemien kohteiden lisäksi taitaa olla yli 40 osallistujaa, Erkinheimo sanoo.

Turvallista iloa pimeään

Valoviikko ei ole koronan inspiroima, mutta kieltämättä se sopii aikaan.

– Nyt kun on tällainen aika, että ei hirveästi saa kokoontua, tämmöistä pystyy tekemään täysin turvallisesti. Toivottavasti valosta on iloa ihmisille, Jaakko Erkinheimo sanoo.

Samoilla linjoilla on kohteet valaissut Kimmo Ahola Ahola Mixing Servicestä.

– On hyvä, kun ihmiset pystyvät autoista käymään katselemassa ja pyörähtämässä, ei tarvitse olla toisten lähellä.

Kuvassa Kimmo Ahola, Ahola Mixing Services
Kimmo Ahola tunnetaan parhaiten työstään äänen parissa, mm. Nightwish yhtyeen miksaajana. Valotyötkin ovat tulleet tutuiksi, sillä ne ovat nykyään usein osa tilausta. Tarmo Niemi / Yle

Kohteet valittava huolella

Koko viikon valaistuna on neljä kohdetta: Kukkolan mylly Kortesjärvellä, Härmän kotiseutumuseo Alahärmässä, Ylihärmän taidetalo Ylihärmässä ja Kauhavalla Jylhänkoski sekä voimalaitosrakennus.

Valaisun suunnitellut ja toteuttanut Kimmo Aholan yritys tunnetaan paremmin äänen osaajana. Kimmo Ahola toimii mm. Nightwish yhtyeen miksaajana. Nykyään valo kuluu usein kokonaisuuteen.

– Monesti, kun ääntä viedään jonnekin, valo tulee siinä mukana.

Näyttävin tulos valaistuksella saadaan silloin, kun kohteet on valittu huolella.

Eikä se aina ole ihan yksinkertaista.

– Teknisesti ei ole ongelmaa, vaan ongelma on se, ettei ne valot itsekseen näytä miltään, toteaa Kimmo Ahola.

Lue seuraavaksi: Nightwishin miksaaja: "Digitekniikan avulla keikka voidaan tehdä ilman soundcheckkiä"

Ahola Mixing Servicesin valaisema Jylhänkoski Kauhavalla Kauhavan valoviikolla 2020
Pari viikkoa sitten valaistusta suunniteltaessa koskessa ei ollut juuri vettä. Nyt Jylhänkoski kuohuaa jo valtoimenaan. Birgitta Vuorela / Yle

Syyssateet pelastivat

Valaistavien pintojen värit ja muodot asettavat omat rajoituksensa. Myös luonnonvoimat voivat tuoda yllätyksiä – hyvässä ja pahassa.

Kauhavallakin haasteita löytyi jokaisesta neljästä kohteesta.

Esimerkiksi näyttävänä pauhaava Jylhänkoski hehkuu nyt moniväriseksi valaistuna. Näky pysäyttää väkisinkin useimmat ohikulkijat.

Suunnitteluvaiheessa näkymä oli kuitenkin lohduton, muistelee Ahola.

– Pari viikkoa sitten käytiin katsomassa tuota koskea eikä siellä ollut yhtään vettä. Sillon oli vähän semmonen tunne, että mitenköhän niitä ruskeanharmaita, märkiä kiviä valaistaan, kun ei niissä näy mikään lamppu missään. Mutta onneksi nyt on satanut, iloitsee Ahola.

Kauhavan valoviikko (siirryt toiseen palveluun) huipentuu sunnuntaina 1.11. Valo- ja ääni-installaatioon Härmän Kylpylän viereisessä metsikössä.

Kimmo Aholan (Ahola Mixing Services) valaisema Jylhänkoski Kauhavan valoviikolla lokakuussa 2020.
Jylhänkoski on yksi neljästä kohteesta, jotka Kauhavan valoviikolla on valaistu.Birgitta Vuorela / Yle
Lue seuraavaksi