Hyppää sisältöön

Charlie Hebdo, Nizzan rantakatu, puukotuksia ja pommeja – Useat terrori-iskut ovat piinanneet Ranskaa viime vuosina

Äärijärjestö Isis ilmoittautui monien viime vuosien iskujen taustavoimaksi.

Ihmiset jättivät kukkia ja muita uistoesineitä Pariisin tasavallan aukiolle marraskuun 2015 terrori-iskujen uhrien muistoksi. 130 ihmisen hengen vaatinut iskusarja on ollut Ranskan tuhoisin toisen maailmansodan jälkeen. Kuva: Philipp Zechner / AOP

Ranskalaisten tunteet olivat terrorismin suhteen jo valmiiksi pinnalla, kun nuorehko mies puukotti torstaina kolme ihmitä kuoliaaksi nizzalaisessa kirkossa. Vain pari viikkoa aikaisemmin maata oli järkyttänyt opettajan teloitusmainen murha Pariisin laitamilla.

Ranskassa on tehty viime vuosina useita ihmisuhreja vaatineita islamistisia terrori-iskuja puukotuksista verisimpiin Nizzan kuorma-autoiskuun, Charlie Hebdon toimitukseen tehtyyn iskuun ja Pariisin marraskuun 2015 iskusarjaan.

16. lokakuuta tšetšeenimies Abdoullakh Anzorov puukotti opettaja Samuel Patyn kuoliaaksi ja leikkasi hänen päänsä irti Conflans-Sainte-Honorinessa Pariisin kupeessa.

Murha oli ilmeisesti kosto Patyn sananvapausopetuksesta. Paty oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia, jollaiset ovat suututtaneet muslimeja jo vuosien ajan eri puolilla maailmaa.

Poliisi ampui 18-vuotiaan murhaajan, mutta useita ihmisiä syytetään osallisuudesta. Murhaa edelsi somekohu ja Paty sai nettiuhkauksia.

25. syyskuuta pakistanilaissyntyinen 18-vuotias mies haavoitti lihakirveellä kahta ihmistä satiirilehti Charlie Hebdon entisen toimituksen edessä Pariisissa.

Uutistoimistojen mukaan epäilty halusi kostaa sen, että Charlie Hebdo oli julkaissut uudelleen pilakuvia profeetta Muhammedista. Pilakuvat olivat motiivina Charlie Hebdon toimitukseen vuonna 2015 tehdylle veriselle iskulle, ja lehti julkaisi kuvat uudelleen, kun oikeudenkäynti iskusta epäiltyjä vastaan alkoi.

Tuoreen iskun uhrit oli valittu ilmeisen sattumanvaraisesti. Poliisi pidätti hyökkääjän.

3. lokakuuta 2019 poliisin IT-asiantuntija puukotti kuoliaaksi (siirryt toiseen palveluun) kolme poliisia ja yhden siviilityöntekijän poliisin päämajassa Pariisissa. Poliisi ampui hyökkääjän.

45-vuotias puukottaja oli työskennellyt päämajassa useita vuosia. Hän oli kotoisin Ranskaan kuuluvalta Martiniquelta ja oli kääntynyt islaminuskoon 10 vuotta aikaisemmin. Hänellä oli ollut yhteyksiä sunnilaisuuden äärikonservatiiviseen haaraan, salafismiin.

23. maaliskuuta 2018 mies tappoi kolme ihmistä hyökkäyksissä ja panttivankiselkkauksessa Lounais-Ranskassa.

Tässä Trébes'n kaupungissa sijaitsevassa supermarketissa hyökkääjä otti panttivankeja 23. maaliskuuta 2018. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Hän ampui ensin poliiseja Carcassonnen kaupungissa sekä kaappasi auton. Sen jälkeen mies meni supermarkettiin läheisessä Trébes'n kaupungissa ja otti panttivankeja.

Poliisi ampui miehen.

26-vuotias mies sanoi taistelevansa (siirryt toiseen palveluun) ääri-islamilaisen Isis-järjestön puolesta ja vaati marraskuun 2015 terrori-iskusta pidätetyn Salah Abdeslamin vapauttamista.

26. heinäkuuta 2016 kaksi hyökkääjää tunkeutui Saint-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa sijaitsevaan katoliseen kirkkoon kesken jumalanpalveluksen ja otti panttivankeja. He tappoivat papin veitsellä ja haavoittivat vakavasti toista panttivankia.

Hyökkääjät sanoivat edustavansa äärijärjestö Isisiä. Poliisi ampui hyökkääjät.

Tällä kuorma-autolla aseistettu hyökkääjä ajoi väkijoukkoon Nizzassa heinäkuussa 2016. Kuva: Shutterstock / AOP

14. heinäkuuta 2016 tunisialaissyntyinen ranskalaismies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Nizzan rantakadulla, jossa ihmiset olivat viettämässä Ranskan itsenäisyyspäivää. 86 ihmistä kuoli ja lukuisia loukkaantui.

Poliisi ampui hyökkääjän. Äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

13. kesäkuuta 2016 marokkolaistaustainen ranskalaismies puukotti poliisikomentajan tämän kodin ulkopuolella Magnanvillessa lähellä Pariisia. Hyökkääjä myös haavoitti poliisipäällikön kumppania, joka hänkin työskenteli poliisissa.

Hyökkääjä sanoi tehneensä iskun Isisin kehotuksen perusteella. Poliisi ampui hyökkääjän.

13. marraskuuta 2015 Pariisia ravisutti pommi-iskujen ja aseellisten hyökkäysten sarja, jossa kuoli kaikkiaan 130 ihmistä. 368 haavoittui.

Hyökkääjät räjäyttivät pommeja Stade de Francen -stadionin luona, avasivat tulen useissa ravintoloissa ja baareissa sekä tekivät pommi-iskuja Bataclanin konserttihallissa.

Iskusarja oli Ranskan verisin toisen maailmansodan jälkeen.

Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi. Kymmenen tunnetun tekijän joukossa oli belgialaisia, ranskalaisia ja irakilaisia.

7. tammikuuta 2015 kaksi aseistettua miestä tunkeutui satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen (siirryt toiseen palveluun) ja tappoi 12 ihmistä.

Seuraavien parin päivän aikana kolmas islamistihyökkääjä tappoi poliisin sekä otti panttivankeja supermarketissa. Hän tappoi heistä neljä ennen kuin sai surmansa poliisin luodeista.

Iskulause Je suis Charlie, minä olen Charlie, nousi Ranskassa ja muualla symboliksi tuenilmauksille terrori-iskun kohteeksi joutunutta Charlie Hebdo -lehteä kohtaan. Kuva: Eddy Lemaistre / EPA

Terrori-iskujen motiivina oli suuttumus Charlie Hebdon julkaisemista profeetta Muhammedia esittävistä pilakuvista.

Juuri tällaisia pilakuvia myös 16. lokakuuta 2020 murhattu opettaja Samuel Paty esitti oppilailleen saadakseen nämä pohtimaan, missä kulkee sananvapauden raja.

Lue myös: