Hyppää sisältöön

Yhdysvaltojen presidentivaalin lopputulos vaikuttaa Itä-Suomen vientiyrityksiin – kiistaton ratkaisu on monien mielestä paras vaihtoehto

Yritykset odottavat rauhallisempia aikoja kaupankäyntiin USA:n vaalien jälkeen.

Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kuopiolaisen paalutuskonevalmistajan Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen on seurannut Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjointia myös ihmetellen.

– Kovin se eurooppalaisin silmin on repivää, kun erilaiset ryhmittymät hakevat toisistaan enemmän puutteita kuin korostaisivat omia saavutuksiaan, sanoo Poranen.

Porasen näkemys on, että pitkäksi aikaa käyttöön hankittavia laitteita myydessä on parasta, että maailmankaupassa on vallalla rauhallinen investointi-ilmapiiri.

Nykyisen presidentin Donald Trumpin aikaansaamat kauppasodat eivät ole hetkauttaneet Junttanin tuotteiden myyntiä, koska samoja laitteita ei valmisteta Yhdysvalloissa.

Viime vuosina vallalla ollut amerikkalaisuuden korostaminen on sekin tarkoittanut yritykselle hyvää.

– Meidän bisneksen kannalta on tehty isoja investointipäätöksiä, jotka ovat vaikuttaneet kauppaan Junttanilla.

Ensi viikkoisen vaalin lopputuloksen suhteen tärkeintä ei ole kumpi presidentiksi valitaan, Trump vai Joe Biden.

– Pääasia on, että vaalin tulos on kiistaton, ja sen jälkeen mennään mahdollisimman nopeasti seesteiseen markkinaan.

Toimitusjohtaja luottaa myös yrityksen Pohjois-Amerikassa työskentelevien paikallisten näkemykseen: Joka tapauksessa syntyy positiivinen purske, kun vaalit voittava hallinto alkaa palkita äänestäjiään erilaisilla investointipaketeilla.

– Odotamme siis parempaa ja rauhallisempaa jaksoa. Vapaampi kaupan maailma suosii pientä suomalaista vientiyritystä, Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen kertoo.

Hydroline: Epäselvä lopputulos saisi aikaan käymistilan

Siilinjärvellä toimivalla Hydrolinella ei ole suoraa vientiä Yhdysvaltoihin, mutta monet yrityksen pääasiakkaista vievät tuotteitaan maahan.

– Viennin vetäminen on todella tärkeää meille, ja USA:n tilannetta seurataan mielenkiinnolla, kertoo toimitusjohtaja Mikko Laakkonen.

Laakkonen toivoo vaalin lopputuloksen selviävän nopeasti. Epäselvä tilanne näkyisi heti markkinoilla.

– Jos siinä alkaa toinen osapuoli haastamaan toista tai kyseenalaistamaan näiden vaalien rehellisyyttä, se saattaa aiheuttaa aikamoisen käymistilan markkinoille, Laakkonen sanoo.

Hydrolinen tuotantotilat sijaitsevat Siilinjärven Vuorelassa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Biden on tällä hetkellä ennakkosuosikki ja myös markkinat ovat alkaneet hyväksyä hänet.

– Tämä johtunee siitä, että hän on alkanut nostaa muun muassa infrahankkeiden merkitystä.

Kävi miten kävi, Mikko Laakkonen odottaa vaalien jälkeen muutosta kauppapolitiikkaan.

– Jos Joe Biden voittaa, kauppasodat ja yliampuva retoriikka saadaan haltuun, ja pystytään keskittymään oikeisiin asioihin. Minä luulen, että se voi olla ihan rauhallinen, hyvä ratkaisu.

Talouden elvytyspaketti kiinnostaa Abloyta

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja seurataan myös Joensuussa.

Turvallisuusalalla toimiva Abloy vie tuotteitaan 90 maahan. Yhdysvallat on viiden merkittävimmän vientimaan joukossa.

– Emme pyri Pohjois-Amerikassa massamarkkinoille, vaan olemme ammattiorganisaatioiden lukitusratkaisujen toimittaja, kertoo Abloyn toimitusjohtaja Jari Toivanen.

Presidentinvaalin merkitys kauppaan näkyy alalla. Donald Trumpin kauden alussa maassa aloitettiin suuria infrahankkeita, jotka virkistivät Abloyn vientiä.

Nyt koronapandemian vuoksi investoinnit ovat jäissä ja kysyntä on hyytynyt. Toivanen odottaakin mielenkiinnolla, millainen talouden elvytyspaketti maassa päätetään toteuttaa.

Elvytyspaketista päätetään todennäköisesti vaalien jälkeen.

– Koronapandemian pitkittyminen ja Yhdysvaltojen elvytyspaketin myöhästyminen ovat taloudelle suurempi uhka kuin esimerkiksi vaalin tuloksen siirtyminen eteenpäin, Toivanen sanoo.

Abloyn toimitusjohtaja Jari Toivanen. Kuva otettu vuonna 2017, kun hän aloitti työssään. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Abloyn toimitusjohtaja Jari Toivanen luottaa siihen, että molemmat kandidaatit vauhdittavat talouden elpymistä.

– Ei Yhdysvallat voi jäädä kovin pitkäksi aikaa tuohon tilanteeseen, joten voitti kumpi tahansa, maassa käynnistetään taloutta aktivoivia hankkeita.

Voit keskustella aiheesta 30. lokakuuta kello 23 asti.

Lue myös:

.
.