Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Venäjä ei hillinnyt koronavirusta, ainoastaan tiedon siitä

Kreml turvautuu koronaepidemian kukistamisessa salailuun, sensuuriin ja laajamittaiseen propagandaan.

Presidentti Vladimir Putin videokokouksessa koronatilanteesta Venäjän hallituksen kanssa heinäkuussa. Kuva: Alexei Nikolsky / AOP

MOSKOVA Venäjä pitää itseään voittajana koronaviruksesta selviytymisessä.

Läpi epidemian niin maan johto (siirryt toiseen palveluun) kuin Kremliä lähellä olevat viestimet ovat toistelleet Venäjän onnistuneen viruksen kukistamisessa erinomaisesti – tai ainakin monia muita paremmin.

Virus julistettiin jo kesäkuussa käytännössä voitetuksi. Silloin kansa piti mobilisoida vaaliuurnille tukemaan presidentti Vladimir Putinin jatkokaudet mahdollistavaa perustuslakiuudistusta.

Korona on silti jatkanut jylläämistään, ja tilanne näyttää yhä synkemmältä.

Tänään torstaina Venäjällä kerrottiin taas uudesta tartuntaennätyksestä: vajaa 18 000 uutta tapausta vuorokauden aikana.

Siitäkin huolimatta epidemian toinen aalto ei ole vielä käynnissä Venäjällä. Ei ainakaan, jos asiasta kysyy maan johdolta.

Presidentti Putinin sanoi eilen (siirryt toiseen palveluun), ettei toista aaltoa ole, sillä jotkut Venäjän alueista eivät ole vielä selvinneet ensimmäisestäkään.

Aiemmin asian kielsi (siirryt toiseen palveluun) Moskovan pormestari Sergei Sobjanin. Hänen mielestään toisesta aallosta puhutaan yleensä silloin, kun koronaan jo kertaalleen sairastunut ihminen saa tartunnan uudelleen.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Venäjän viranomaisten antamien tietojen mukaan koronavirus leviää nyt nopeasti. Kaiken kaikkiaan tilastojen totuudenmukaisuus herättää suurta epäluuloa.

Pelkkien virallistenkin lukujen perusteella koronavirus näyttää silti iskeneen Venäjään rajusti. Niiden mukaan koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu epidemian alusta alkaen jo noin 27 300.

Vertailun vuoksi Suomessa koronaan liittyviä kuolemia on ilmoitettu reilut 350. Väkilukuun suhteutettuna noin 145 miljoonan asukkaan Venäjällä olisi näin ollen kolme kertaa Suomea enemmän koronakuolemia.

Koronapotilas saa hoitoa Moskovan Filatov-sairaalassa. Kuva: Sergei Bobylev / AOP

Todellisuudessa ero voi olla huomattavasti suurempi.

Aiemmin Venäjän valtiollisessa tilastokeskus Rosstatissa työskennellyt Aleksei Rakša arvioi viime viikolla medialle (siirryt toiseen palveluun), että maan koronaan liittyvät kuolemat voisivat olla kolme kertaa virallisia lukuja suuremmat. Jos arvio pitää paikkansa, silloin Venäjän koronakuolleisuus olisi yksi Euroopan korkeimmista.

Rakša perustelee väitettään Venäjän kokonaiskuolleisuusluvuilla. Hän joutui omien sanojensa mukaan eroamaan tilastokeskuksesta sen jälkeen, kun oli julkisesti kritisoinut sen tietoja.

Venäjältä on tihkunut viime päivinä yhä huolestuttavampia koronauutisia.

Esimerkiksi Länsi-Siperiassa sijaitsevan Kurganin alueen lääkärit pyysivät apua (siirryt toiseen palveluun) suoraan presidentti Putinilta.

Lääkärien mukaan koronavirus leviää hallitsemattomasti samalla, kun alueen terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut. Siksi he vaativat apua armeijalta ”ennen kuin kansa alkaa kuolla suoraan kaduille”.

Hoitohenkilökunnan hätähuutoja on kuultu tällä viikolla myös muualta Venäjältä kuten Omskista (siirryt toiseen palveluun), Donin Rostovista (siirryt toiseen palveluun) ja Kalugasta (siirryt toiseen palveluun).

Yksi vastaus niihin saatiin eilen, kun venäläislääkäreitä kiellettiin (siirryt toiseen palveluun) vastaisuudessa kommentoimasta koronaepidemiaa ilman, että he ovat saaneet siihen luvan maan terveysministeriöstä.

Venäläisnainen saa influenssarokotteen Paninon kylässä Jaroslavin alueella. Kuva: Alexander Ryumin / AOP

Oma lukunsa on Venäjän koronarokotetyö.

Elokuussa maa rekisteröi ensimmäisenä maailmassa Sputnikiksi ristimänsä rokotteen sen vähäisestä testauksesta huolimatta. Sen jälkeen mediassa on esitelty tiuhaan maan menestystä rokoterintamalla ja kansalaisille on jo luvattu varmaa voittoa viruksesta.

Presidentti Putin antoi viimeksi tänään toiveita (siirryt toiseen palveluun) siitä, että joukkorokotukset voitaisiin aloittaa Venäjällä vuoden loppuun mennessä.

Sputnikin ja muiden venäläisrokotteiden tehosta ja turvallisuudesta ei ole kuitenkaan vielä kunnon tieteellistä näyttöä. Jotkut asiantuntijat pitävätkin (siirryt toiseen palveluun) Venäjän omaa koronarokotetta pitkälti pr-temppuna.

Venäjän valtionkoneisto näyttääkin turvautuneen koronaepidemian kukistamisessa sen perinteisiin keinoihin: salailuun, sensuuriin ja laajamittaiseen propagandaan.

Se vastaa biologiseen uhkaan, virukseen informaatiosodan keinoin.

Lue lisää: