1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimyynti korona-aikana kirvoittaa paheksuntaa – ostajan on hyvä tuntea omat oikeutensa

Kahdeksasluokkalaiset yrittäjänalut lähtivät kauppaamaan maskeja ovelta ovelle Raumalla.

suoramyynti
Kohti sisäistä yrittäjyyttä - raumalaisnuoret käyvät maskikauppaa ovelta ovelle
Kohti sisäistä yrittäjyyttä - raumalaisnuoret käyvät maskikauppaa ovelta ovelle

Kodin rauhan rikkova ovikellon ääni viestii ovella odottavasta vieraasta. Joskus kyseessä on odotettu, joskus taas odottamaton vieras.

Toisinaan oven takana odottaa ventovieras henkilö ja tämän valmiiksi hiottu kaupustelupuhe.

Kotimyynti on ikuisuusaihe, johon liittyviä yhteydenottoja tulee säännöllisesti Kilpailu- ja kuluttajavirastoon sekä Kuluttajaliittoon. Valituksia ja kyselyitä on tullut tänä vuonna runsaasti, muttei korostetusti viime vuosiin nähden.

Koronaepidemian aikana ovella kolkuttelevat ventovieraat saattavat aiheuttaa huolta, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Erityistä närkästystä korona-aikana on aiheuttanut se, kun ihmiset yrittävät suojautua koteihinsa ja sitten sinne kotiin tullaankin. Toki on myös paljon esimerkkejä kotimyyjistä, jotka yrittävät parhaansa mukaan käyttää erilaisia suojautumistoimenpiteitä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Raija Marttala kehottaa kotimyyjiä ottamaan turvallisuusseikat huomioon.

– Oletamme, että turvallisuusasiat kuuluvat asianmukaiseen kaupankäyntiin ja maskia käytetään, mikäli sellainen suositus on olemassa. Usein nämä kaupankäyntitilanteet kohdistuvat iäkkäämpiin ihmisiin, joten sitä suuremmalla syyllä turvallisuus tulisi huomioida.

Sopimusasiat mietityttävät

Ihmisten yhteydenotoissa painottuvat erityisesti erilaiset kodin remontit sekä uutena hyödykkeenä myös autokauppa, joka on tullut kotimyynnin piiriin.

– Eniten tulee tilanteita, joissa on tultu katumapäälle ja lähdetty selvittämään tapoja päästä sopimuksesta eroon. Myydyt hyödykkeet tai palvelut on koettu tarpeettomiksi, tai huomattavasti kalliimmiksi kuin muualla, Raija Marttala kertaa.

Myös Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo, että eniten epäselvyyksiä on siinä, mitä ja milloin on sovittu ja kuinka pitäviä sopimukset ovat.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kävelee omakotitaloalueella.
Juha Beurling-Pomoellin mukaan erityisen haitallista on yksinäisiin vanhuksiin kohdistuva kotimyynti erityisesti maaseudulla.Kasper Heimolehto / Yle

Nuoret yrittäjät hyvällä asialla

Vaikka kotimyynnin maine on huono ja aiheuttaa turhautumistakin, monien kaupustelijoiden tarkoitusperät ovat rehdit ja hyvät.

Raumanmeren koulun valinnaisen yrittäjyyden oppilaat ovat napanneet haasteesta kiinni. Kaksi vuotta kestävällä kurssilla pyritään löytämään sisäistä yrittäjähenkeä.

Kahdeksasluokkalaiset Suvi Salvi ja Verneri Virtanen ovat muiden oppilaiden tavoin saaneet tehtäväkseen kiertää ovelta ovelle myymässä kasvomaskeja. Kyse on projektiluontoisesta toiminnasta.

– Myymme maskeja, jotta voimme ensi vuonna perustaa oman yrityksen Nuori yrittäjä -ohjelmassa, joko yksin tai ryhmässä. Maskeja myymällä kerrytämme alkupääomaa yrityksen perustamiseen, kertoo Virtanen.

Kerätyillä varoilla he rahoittavat itselleen 8. luokan lopussa myös bisneslounaan, johon kuuluvat siisti pukeutumiskoodi ja yrittäjyysluento yrittäjän arjesta.

Nuoret ovat kokeneet kaupanteon haastavaksi, mutta opettavaksi. He ovat saaneet kaikki maskinsa myytyä.

Suvi Salvi ja Verneri Virtanen myymässä maskeja ovelta ovelle.
Kasper Heimolehto / Yle

– Moni on ollut ystävällinen. Heidän mielestään tarkoitus on hyvä, kun kerrottiin mihin rahat käytetään. Vanhat ihmiset erityisesti ovat maskeja mielellään ostaneet, Salvi selventää.

Kotimyynti vaatii nuorten mukaan reipasta asennetta.

– Tietenkin kun kerrotaan, mihin tarkoitukseen rahat menevät niin voisin itsekin ostaa. Se on sellainen uudenlainen kokemus, Suvi Salvi kertoo.

– Jos joku tulisi minulle myymään ovelle niin kyllä varmaan ostaisin, koska olisi kiva auttaa omalta osaltaan jos joku saa sillä jotakin hyvää aikaan, Verneri Virtanen jatkaa.

Omat oikeudet on hyvä tuntea

Kotimyynti on sallittua, kunhan noudatetaan kuluttajansuojalakia. Siksi ostajan on tärkeää tuntea omat oikeutensa. (siirryt toiseen palveluun)

Raija Marttala Kilpailu- ja kuluttajavirastosta muistuttaa, että kuluttajalla ei ole ostopakkoa eikä velvollisuutta päästää myyjää kotiinsa. Vaikka näin olisi tehnyt, sopimusta ei tarvitse tehdä.

– Jos sopimuksen teko vähääkään epäilyttää, kannattaa pyytää myyjää esimerkiksi jättämään paperit tutustuttaviksi ja palata asiaan toisena päivänä, huomauttaa Marttala.

Kotimyynnissä on 14 päivän peruutusoikeus, kuluttajansuojalaissa lueteltuja poikkeuksia lukuun ottamatta. Peruutusoikeus lasketaan tavarakaupassa tavaran toimittamisesta ja palvelusopimuksissa sopimuksen tekemisestä.

Rajoituksia luvassa tulevaisuudessa

Kuluttajaliitto toivoo, että kotimyynnistä tulisi huomattavasti nykyistä rajoitetumpaa.

Tähän liittyvä aloite on mukana hallitusohjelmassa, ja sen valmistelu on tämän hetken tietojen mukaan käynnistymässä tänä syksynä. Kotimyynnin varsinaiseen kieltämiseen tai rajoittamiseen menee vielä useampi vuosi.

Kotimyyntiä Raumalla.
Kotimyynti saattaa kokea suuria muutoksia lähitulevaisuudessa.Kasper Heimolehto / Yle

Muutoksien toteutuessa todennäköisin seuraus on, että kotimyyntiin tarvitaan jokaiselta kuluttajalta ennakkolupa, jota ilman kenenkään ovelle ei voi ilmestyä.

– Lähtökohtaisesti meidän mielestä kotimyynti pitäisi olla luvanvaraista eikä sitä saisi tehdä ilman lupaa, Kuluttajaliiton Juha Beurling-Pomoell toteaa.

– Ainakin peruuttamisoikeuteen kaivattaisiin selkeytystä. Toivomme, että muutoksia säännöksiin tulee lähitulevaisuudessa, jatkaa Raija Marttala Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella lauantaihin 31.10. kello 23.00 asti.

Aiheesta aiemmin:

Koronahuijarit keksivät koko ajan uusia keinoja hyödyntää ihmisten huolenaiheita – poliisitarkastaja: "Tällaiseen epävarmuuden tilaan on helppo iskeä"

Kaupustelijat painostavat ikäihmisiä kotiovilla, viranomaiselle sataa valituksia – Anna-Liisa Mattila, 93: "Ennen en pelännyt mitään, mutta nyt pelkään ovikauppiaita"

Lue seuraavaksi