Henkilöstövuokrausfirman epäillään syrjineen ulkomaalaisia marjanpoimijoita – poimijoiden oma ilmoitus johti tarkastuskäyntiin

Poimijat olivat töissä Pohjois-Suomessa tarkastuksen aikaan.

Ulkomaalaiset työntekijät olivat niin sanotulla nollasopimuksella töissä, vaikka henkilöstövuokrausfirmasta oli luvattu heille tietty tulotaso mansikanpoiminnasta. Lopulta työtä ei riittänyt Etelä-Suomessa eikä myöhemmin Pohjois-Suomessa. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Koski / Yle

Poliisi on aloittamassa esitutkinnan pohjoissuomalaisen marjayrityksen vuokraamien työntekijöiden oloihin tehdyn tarkastuksen perusteella. Poliisi ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kävivät tarkastamassa olosuhteita heinäkuussa. Poimijat olivat itse ottaneet yhteyttä poliisiin.

Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinnan rikoskomisario Nina Similä kertoo, että tarkastushetkellä on paikalla ollut 18 unkarilaista työntekijää. Osa poimijoista oli kerennyt jo poistua.

– Asiassa on syyttäjän mukaan aloitettava esitutkinta nimikkeellä kiskonnantapainen työsyrjintä.

Työntekijät ovat Similän mukaan olleet sitä mieltä, että heillä on sopimusriita maksuista. Similä kertoo, että asiassa ollaan aloittamassa esitutkinta, koska AVI:n työsuojelun tarkastuskertomuksen mukaan esitutkinta on syytä aloittaa.

– Paikan päällä olevista työntekijöistä osa oli tyytyväisiä, osa tyytymättömiä.

Similä kertoo, että tarkastuksen kohteena olleet työntekijät olivat niin sanotulla nollasopimuksella töissä ja tämä ei vastannut tulotasoa, joka heille oli henkilöstövuokrausfirmasta luvattu. Alun perin poimijoille oli luvattu mansikanpoimintaa.

– Heillä ei ollut ansioita eli toimeentuloa Suomessa, Similä sanoo.

Työntekijät ovat juridisesti suomalaisen henkilöstövuokrausyrityksen vastuulla. Yrityksen kotipaikkakunta on Etelä-Suomessa. Henkilöstövuokrausyritys oli välittänyt työntekijät pohjoissuomalaiselle yritykselle. Poimijat tuotiin Pohjois-Suomeen Etelä-Suomesta, jossa myöskään heillä ei ollut töitä.

Tutkinnan kohteena on henkilöstövuokrausfirma, ei marjayritys. Yle ei tavoittanut henkilöstövuokrausfirmaa kommentoimaan tätä juttua varten. Marjayrityksen toimitusjohtaja taas sanoo olleensa järkyttynyt kuullessaan poliisitutkinnasta, josta hän sai tietää vasta Yleltä. Marjayrityksen toimitusjohtaja sanoo, että henkilöstövuokrausfirman kanssa ei ennen tätä kesää ole ollut yhteistyötä eikä marjayritys ollut tyytyväinen sen toimintaan muutenkaan.

Similä miettii, näkyykö tilanteen taustalla poimijoiden kohdalla niin sanottu koronailmiö. Se tarkoittaa, että kun poimijoiden tulo esimerkiksi Ukrainasta näytti epävarmalta, niin poimintaan oli hankittu ihmisiä varalta muualtakin, esimerkiksi Unkarista. Lopulta tekijöitä oli liikaa työmäärään nähden.

Tarkastaja Niko Huru Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että tarkastuskertomuksen valmistuminen vasta lokakuun lopussa johtuu poimijoiden kausityöstä.

– Halusin saada koko kauden työt ja palkkalaskelmat.

Tarkastuksia on tehty Oulun, Kainuun ja Lapin alueella kuluvana vuonna viisi. Miksi juuri tämä paikka oli yksi niistä?

– En voi kommentoida syitä, me mietimme myös itse, missä olisi vaikuttavaa käydä, Huru sanoo.

Huru kertoo, että muissa alkutuotantoon keskittyvissä neljässä tarkastuskohteessa asiat olivat kunnossa.

Similä sanoo, että esimerkiksi palkkalaskelmissa on ollut epäselvyyksiä.

– Vähennettyjen kulujen määrä suhteessa palkkaan on huomattava, Similä summaa.

Similä kertoo vielä, että marjanpoimijat ovat lähteneet kotimaahansa.