1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Sähkölentokoneet käyttöön jo lähivuosina, passeja haettu huomattavasti tavallista vähemmän, Berliinin uusi lentokenttä avataan viimein

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Heart Aerospacen suunnittelema ES-19 -sähkölentokone
ES-19 -koneen akut riittävät noin tunnin lentoon ja 400 kilometrin pituiseen lentomatkaanHeart Aerospace AB

Tuulivoimalla ladattavat sähkölentokoneet tulevat käyttöön jo lähivuosina

Matkustajien kuljettamiseen käytettävät sähkölentokoneet tulevat käyttöön aiemmin arvioitua nopeammin. Ruotsalainen koneenvalmistaja tuo lyhyille reiteille tarkoitetun 19-paikkaisen koneen markkinoille vuosikymmenen puolivälissä. Koronapandemia on lisännyt lentoyhtiöiden kiinnostusta siirtyä pienempiin, ja vähäpäästöisiin matkustajakoneisiin.

Moni jätti tänä vuonna hakematta passia, mutta se voi kostautua

Suomen passi
Passia tai henkilökorttia tarvitsee muutenkin kuin ulkomaanmatkalle lähtiessä.Ismo Pekkarinen / AOP

Tänä vuonna passeja on haettu koko maassa 45 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Henkilökorttienkin hakemusmäärät ovat vähentyneet yli kolmanneksella. Tilanne on ymmärrettävä, sillä passi usein mielletään puhtaasti matkustusasiakirjaksi, eikä korona-aikana ole voinut matkustella normaaliin tapaan. Passia tai henkilökorttia tarvitsee kuitenkin paljon muuallakin kuin lentokentän lähtöselvityksessä.

Berliinin uusi lentokenttä avataan viimein – Ylen toimittaja kokeili uutta asemaa testiryhmän mukana

Kuvassa on Berliinin uuden lentoaseman terminaali numero 1.
Uuden lentoaseman pääpuoli eli terminaali 1 (kuvassa) sijaitsee bussimatkan päässä Schönfeldin vanhasta kentästä. Kuva on viime sunnuntailta.Hayoung Jeon / EPA

Berliinin uusi lentoasema avataan huomenna yhdeksän vuotta myöhässä. Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen pääsi testiryhmän mukana kokeilemaan uutta lentoasemaa: Turtiainen sai roolikseen testata lentokentän VIP-saapumista. Lue jutusta, miten lentokenttä toimi testipäivänä.

Sateet vähenevät, pohjoisessa kylmenee

Kuvassa on perjantain sää.
Yle

Suomen ylle vahvistuu hetkiseksi korkeapaine ja Lappiin virtaa kuivaa ja kylmää ilmaa. Yöllä lämpötila laskee pohjoisessa pakkaselle ja tiet voivat olla paikoin liukkaita. Perjantaina on Lapissa aurinkoista. Maan itä- ja lounaisosissa liikkuu sadekuuroja.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi