Hyppää sisältöön

IOM: Ainakin 140 Eurooppaan matkalla ollutta siirtolaista on hukkunut Senegalin rannikolla

Vaarallinen merireitti Länsi-Afrikasta Kanariansaarille on houkutellut tänä vuonna aiempaa enemmän ihmisiä.

Pelastustyöntekijät antoivat lääkintäapua mereltä pelastetuille siirtolaisille Las Salinasin satamassa Fuerteventurassa Kanariansaarilla lokakuun alussa. Yhä useampi uskaltautuu merimatkalle Länsi-Afrikasta Eurooppaan. Kuva: Carlos de Saa / EPA

Ainakin 140 Eurooppaan matkalla ollutta siirtolaista on hukkunut Senegalin rannikolla, kertoi YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM torstaina.

Onnettomuus tapahtui lauantaina, kun siirtolaisia kuljettanut vene syttyi tuleen ja kaatui. Veneessä matkusti noin 200 ihmistä.

Onnettomuus tapahtui pari tuntia sen jälkeen, kun vene lähti matkaan Mbourin kalastajakaupungista. Kaupunki sijaitsee noin 100 kilometriä Senegalin pääkaupungin Dakarin eteläpuolella.

Senegalilaiset ja espanjalaiset laivastot ja kalastajat onnistuivat pelastamaan noin 60 ihmistä.

140 siirtolaisen hengen vaatinut onnettomuus on YK:n mukaan tämän vuoden tuhoisin raportoitu siirtolaisveneitä koskeva onnettomuus. Viime viikolla myös Välimerellä raportoitiin neljä haaksirikkoa.

IOM:n mukaan Kanariansaarille Länsi-Afrikasta tulleita siirtolaisia on tähän mennessä ollut nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Vaarallisen merireitin suosion kasvua selittää se, että Libyan ja Algerian kautta Välimerelle kulkevat reitit ovat nyt aiempaa tiukemmassa valvonnassa.

Matka Länsi-Afrikasta Kanariansaarille on vaarallinen. Usein siirtolaiset lähtevät matkaan täyteen ahdetuilla, kiikkerillä veneillä, joiden moottorit ovat epäluotettavia.

IOM:n mukaan Senegalista on syyskuussa lähtenyt kohti Eurooppaa 14 venettä, joissa on ollut 663 siirtolaista. Heistä yli neljäsosa joutui jonkinlaiseen merihätään tai haaksirikkoon.

12.11. klo 14.42 Korjaus: Poistettu Reutersin tieto merimatkan pituudesta. Marokon länsirannikolta on lyhimmillään matkaa Kanariansaarille noin 100 kilometriä.