1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:lle ei ole tulossa lähiaikoina yhtenäisiä koronan testaus- tai karanteenikäytäntöjä

Tartuntojen jäljittämiseen käytettävät eri EU-maiden sovellukset pyritään yhteensovittamaan. Pääministeri Sanna Marinin mukaan rajat ylittävä sovellusten käyttö voisi olla mahdollista marraskuun aikana.

koronavirus
Belgian terveydenhuoltojärjestelmä toimii äärirajoillaan koronavirustapausten suuren määrän vuoksi.
Belgiassa terveydenhuolto toimii äärirajoillaan koronaviruspotilaiden suuren määrän vuoksi. Sairaanhoitajat käänsivät potilaan sairaalassa Brysselissä tiistaina.Stephanie Lecocq / EPA

BRYSSEL EU-johtajilla oli tarjota vähän uusia lääkkeitä koronapandemian taltuttamiseen, kun he keskustelivat Euroopan akuutista tilanteesta torstaina illalla ylimääräisessä videokokouksessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi kokouksen jälkeen, että Suomessakaan ei voida huokaista helpotuksesta.

– Tilanne on edelleen hyvin vakava ja meidänkin pitää tarkasti seurata tautitilannetta ja sen etenemistä ja tehdä tarvittavia lisätoimenpiteitä, jos niille tarve tulee, sanoi Marin.

Kokous pidettiin ennen kuin Ranska ja Saksa tiukentavat sulkuja perjantaina ja maanantaina. Belgian hallituksen turvallisuusneuvosto miettii perjantaina, määrätäänkö Belgiaan jälleen sulku, mikä tarkoittaa kauppojen sulkemista ja liikkumisen rajoittamista.

EU:n terveydenhuolto uhkaa romahtaa

Belgian terveydenhuoltojärjestelmä käy äärirajoillaan. Lääkärit ja terveysasiantuntijat ovat varoittaneet, että hoitokapasiteetti romahtaa kahdessa viikossa, jos ihmisten liikkumista ei rajoiteta. Belgiassa sairaanhoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on ylittänyt jo huhtikuun piikin.

EU-johtajat painottavat rokotteen löytämisen tärkeyttä ja ovat sitoutuneet sen tasapuoliseen jakamiseen, kunhan rokote ensin löytyy, sanoi puheenjohtaja Charles Michel.

On puhuttu, että rokote olisi käytössä ehkä keväällä. Marin ei uskaltanut sanoa, milloin turvallinen rokote olisi kansalaisille jaettavissa.

Kevään tavoin jäsenmaat toivovat toisiltaan solidaarisuutta, jos oma terveydenhuoltojärjestelmä ei enää riitä. Belgiasta saatetaan kuljettaa potilaita hoitoon esimerkiksi Saksaan. Suomi on valmis auttamaan muita, mutta pääministerin mukaan potilassiirrot jo itsessään ovat haastavia ja lisäksi etäisyydet Suomeen pitkiä, joten Suomi ei ole ehkä ensijainen kohde.

– Komissio on irrottanut 220 miljoonaa euroa käytettäväksi potilaiden siirtoihin, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Jäsenmaissa pyritään lisäämään pikatestejä

Suomi piti rajat ylittävää testien tunnustamista tärkeänä, mutta testaus- ja karanteenikäytännöt poikkeavat maittain. Kokouksessa keskusteltiin mahdollisuudesta, että Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC tai komissio asettaisi testien tunnustamiselle normit.

Rajat ylittävien tartuntaketjujen jäljittämiseen halutaan myös panostaa lisää. Komissio yrittää yhteensovittaa eri maiden jäljityssovelluksia Marinin mukaan vielä marraskuun aikana. Kyse on 22 eri sovelluksesta ja Suomi on hankkeessa mukana.

Yhtenäisiä käytäntöjä viruksen testaamisissa ja karanteenimääräyksissä on vaikea löytää nopeasti. Rajojen sulkeminen tai aukipitäminen ja terveydenhuolto kuuluvat jäsenvaltioiden päätösvaltaan.

Lue seuraavaksi