Pääministerin ja opposition tukema eutanasia-aloite hyväksyttiin kansanäänestyksessä Uudessa–Seelannissa

Aloite kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta hylättiin.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern tuki eutanasia-aloitetta. Kansanäänestys eutanasian sallimisesta järjestettiin lokakuun parlamenttivaalien yhteydessä. Kuva: David Rovland / EPA

Uudessa-Seelannissa enemmistö äänestäjistä hyväksyy eutanasian.

Lokakuun parlamenttivaalien yhteydessä järjestetyn kansanäänestyksen alustavien tulosten perusteella selvä enemmistö äänestäjistä tukee niin sanotun avustetun itsemurhan laillistamista.

Kun suurin osa äänistä oli laskettu, 65 prosenttia äänestäneistä asettui tukemaan eutanasiaa.

Uudessa-Seelanissa parlamentti hyväksyi jo aiemmin lain avustetusta kuolemasta, mutta päätti, että asia on lopullisesti ratkaistava kansanäänestyksellä.

Lain mukaan kuolemansairas ihminen voi valita avustetun kuoleman, jos arvioidaan, että elinaikaa on todennäköisesti jäljellä alle puoli vuotta. Arviointiin tarvitaan kahden eri lääkärin lausunto.

Kannabisaloite hylättiin

Sekä pääministeri Jacinda Ardern että oppositiojohtaja Judith Collins tukivat eutanasia-aloitetta. Myös muu oppositio, lukuun ottamatta pientä maoriväestöä edustavaa puoluetta tuki eutanasian hyväksymistä.

Uusselantilaiset ottivat kansanäänestyksessä kantaa myös kannabiksen viihdekäytön laillistamiseen.

Aloite ei näytä menevän läpi. 53 prosenttia äänestäjistä vastusti kannabiksen laillistamista. Viimeiset äänet tosin lasketaan vasta ensi viikolla.