1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkeapaine vahvistuu Suomen yllä ja viikonlopusta on tulossa poutainen – pohjoisessa etenkin ensi yö on kylmä, etelässä pysytään selvästi plussan puolella

Ensi viikko alkaa sateisena, eikä ennustekartoilla näy merkkejä sään pitempiaikaisesta kylmenemisestä.

sää
Ilmakuva ruskasta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä 29. lokakuuta 2020.
Hietaniemen hautausmaa Helsingissä on parhaillaan ruskan vallassa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viikonlopusta on tulossa pääosin poutainen, vaikkakin osassa maata pilvinen. Suomen ylle vahvistuu korkeapaine, ja etenkin Lappiin virtaa kylmää ja kuivaa ilmaa.

Ensi yöstä on tulossa maan pohjoisosassa kylmä, ja pakkasta voi olla Pohjois-Lapissa paikoin 25 astetta. Muualla pohjoisessa lämpötilat ovat ensi yönä 10–20 pakkasasteen välillä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pakkasta on pohjoisessa enimmillään 10 astetta, mutta tämän jälkeen sää lauhtuu.

– Viime yönä mitattiin Enontekiöllä -16,9 astetta ja se on toistaiseksi tämän syksyn kylmin lukema. Ensi yönä on selvästi kylmempää, sanoo Ylen meteorologi Anssi Vähämäki.

Muualla Suomessa lämpötila on öisin selvästi nollan yläpuolella. Vähämäen mukaan maan keski- ja eteläosassa on päivisin 5–10 astetta lämmintä. Lukemat ovat muutaman asteen tavanomaista lämpimämpiä.

– Lapissa on lauantaina päivälläkin muutaman asteen pakkasen puolella.

Ensi viikko alkaa sateisena. Vähämäen mukaan pitempiaikaista kylmenemistä ei ole nykyisen ennusteen perusteella luvassa.

– Tuulet kääntyvät sunnuntaina puhaltamaan etelästä ja myös Lapissa ollaan plussalla. Ainakin maanantaina ja tiistaina Suomen yli kulkee sateita.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue myös:

Lapissa lähennellään viikonloppuna jopa -25 asteen pakkasia

Lue seuraavaksi