1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannan valtuustoryhmien puheenjohtajat Kisapuiston tekojään kattamisesta: ajatus mielenkiintoinen, esteenä raha

Lappeenrannan Kisapuiston tekojään kattamisen arvioidaan maksavan 2,5 miljoonaa.

Jääurheilu
Lappeenrannan tekojääradan huolto
Joukko lappeenrantalaisia jääurheiluseuroja esitti tällä viikolla kaupungille Kisapuiston nykyisen ison tekojään kattamista. Arkistokuva Kisapuistosta.Yle Petri Kivimäki

Lappeenrannan suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat kaipaavat lisäselvityksiä Kisapuiston tekojään kattamisesta.

Joukko lappeenrantalaisia jääurheiluseuroja esitti tällä viikolla kaupungille Kisapuiston nykyisen ison tekojään kattamista. Esityksen mukaan kattaminen säästäisi tekojään vuotuisia käyttökustannuksia ja mahdollistaisi entistä paremmat harjoitteluolosuhteet.

Tekojään kattamisen arvioidaan maksavan 2,5 miljoonaa.

Toteutuessaan halli voisi olla Suomen ensimmäinen katettu jääpallohalli. Helsinkiin suunnitellaan parhaillaan vastaavaa, yksityisellä rahoituksella tehtävää hallia.

Yle kysyi esitykseen kommentteja Lappeenrannan suurimmilta valtuustoryhmiltä. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaa Yle ei tavoittanut.

Kokoomuksen Grönlund: Jalkapalloilijat etusijalle

Ylen tavoittamat puheenjohtajat pitävät ajatusta tekojään kattamisesta hyvänä, mutta ovat huolissaan sen rahoituksesta.

– Eihän tässä ole mikään muu esteenä kuin raha, täräyttää kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund.

Grönlund muistuttaa, että asiasta on puhuttu kymmenisen vuotta. Mistään uudesta ideasta ei siis ole kyse.

Grönlund nostaisi tässä vaiheessa etusijalle jalkapalloilun tukemisen. Hänen mukaansa jääurheiluun satsataan nyt niin paljon, että jalkapalloilijat ovat väliinputoajia.

Lue lisää: SaiPan uusi kotihalli rakennetaan Kisapuistoon, paikasta kiisteltiin liki 4 tuntia ratkaisevassa valtuustossa: "Tilanne muistuttaa jenkkien presidentinvaaleja"

– Jalkapallon harrastajamäärät ovat täällä suuret eikä kaupungin puolelta ole tuettu heidän harrastusmahdollisuuksia. On harmi, että Amiksen tekonurmea ei voida kattaa, vaikka tietysti lämmitetty tekonurmi on parempi kuin ei mitään.

Lämmitettävä jalkapallokenttä joudutaan siirtämään pois paikalle rakennettavan sisäliikuntahallin tieltä. Jalkapallokenttää siirretään noin 50 metrillä itään eli Armilan sairaalalle päin.

Keskustan Kemppi: Hinta-arvio yllätti

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi yllättyi tekojään kattamisenhinta-arviosta.

– Sain aiemmin vihiä, että hinta-arvio olisi huomattavasti pienempi.

Kemppi pitää ideaa mielenkiintoisena ja kokonaisuuden kannalta hyvä.

– Ilmastoasioiden näkökulmasta on hyvä, että katettu jää mahdollistaisi pidemmän harjoittelukauden. Tavalliset kuntalaiset pääsisivät myös harrastamaan jäällä paremmin, kun jäähalli on varattu lähinnä seuroille.

Hän kuitenkin kaipaa lisäselvityksiä ja tarkennuksia esimerkiksi siihen, mistä hankkeen kokonaissäästöt muodostuvat.

– Ulkopuolinen rahoitus olisi erittäin hyvä asia.

Perussuomalaisten Heltimoinen: Tiukkaa tekee

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen arvelee, että lähivuosina katosta ei pystytä toteuttamaan.

– Hankala se on toteuttaa, kun kaupunki velkaantuu nopeasti ja vahvasti. Kaupungin investointiohjelma on lähes täynnä, mutta pidän järkevänä, että se tulevaisuudessa toteutettaisiin.

Heltimoisen mielestä Kisapuistossa olisi hyvät mahdollisuudet toteuttaa vaikka minkälainen jääurheilukeskus. Hän uumoilee, että paremmat harjoittelumahdollisuudet voisivat houkutella kaupunkiin kansainvälisiä joukkueita harjoittelemaan.

– Totta kai sillä on merkitystä, jos meillä on paremmat harjoittelumahdollisuudet kuin muualla.

Lue seuraavaksi