1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona on Rovaniemellä kiihtymisvaiheessa – tällä viikolla 19 uutta tartuntaa, monien alkuperä ei tiedossa

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri suosittelevat ryhmäharrastuksia keskeytettäväksi ja että yli 20 hengen tilaisuuksia ei järjestettäisi.

Rovaniemi
Asiakas menee Rovaniemen Citymarketiin maski kasvoillaan.
Rovaniemellä on todettu pelkästään tänään perjantaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Monien tällä viikolla löytyneiden tartuntojen alkuperää ei ole pystytty jäljittämään.Maija-Liisa Juntti / Yle

Koronaepidemia on edennyt kiihtymisvaiheeseen Lapissa Rovaniemellä. Asiasta kertoi Rovaniemen kaupunki perjantaina.

Rovaniemellä suositellaan keskeytettäväksi kaikki yli 12-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta kahdeksi viikoksi. Kaupunki täsmentää harrastussuositusta vielä myöhemmin perjantaina.

Lisäksi yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä ei suositella. Suositukset antoivat Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri perjantaina.

Syynä on koronatilanteen paheneminen Lapin pääkaupungissa.

– Viimeisen viikon aikana on tullut runsaasti tapauksia, joiden alkuperää ei ole voitu tunnistaa ja tautitapauksia esiintyy väestöön nähden paljon, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Rovaniemellä on todettu tällä viikolla perjantai-iltapäivään mennessä jo 19 koronavirustartuntaa. Tämän myötä koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut kahden viime viikon aikana jo lähes 59 kappaletta 100 000 asukasta kohti.

– Lukema on selvästi maan keskivertoa korkeampi, mutta muualla maassa on toki suurempiakin lukuja, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Broas lisää.

Viime viikolla kaikista Rovaniemellä otetuista koronanäytteistä 1,2 prosenttia oli positiivisia.

Tauti leviää nuorten parissa

Kaupungilta kerrotaan, että epidemia näyttää Rovaniemellä tällä hetkellä leviävän nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, joten suosituksilla pyritään vaikuttamaan juuri tähän ryhmään.

– Nyt on hyvin tärkeä ymmärtää Rovaniemellä, että tautia esiintyy väestössä ensimmäistä kertaa kohtalaisen laajasti. Jos kontakteja ja tartuntareittejä ei lähdetä vähentämään ja katkaisemaan, epidemia voi lähteä hyvin rajuun kasvuun. Jos emme tee yhtään mitään, tautitapaukset voivat jopa kaksinkertaistua viikossa, Broas varoittaa.

Seija Lehtilahti yrittää muistaa laittaa maskin kasvoille kauppaan mennessä, mutta joskus se unohtuu, koska maski ei ole aiemmin kuulunut asiaan.
Rovaniemeläisen Seija Lehtilahden mukaan koronatilanne näkyy varautumisena esimerkiksi hänen työpaikallaan Lapin keskussairaalan teho-osastolla.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rovaniemeläinen Seija Lehtilahti kuvailee pahenevaa koronatilannetta kaupungissa ja koko maassa aika erikoiseksi.

– Se vaikuttaa moneen asiaan. Työskentelen teho-osastolla, ja siellä se on vaikuttanut ilmapiiriin ja varautumiseen, Lehtilahti sanoo.

Viime päivinä Lehtilahti, kuten monet muutkin rovaniemeläiset, on pyrkinyt muistamaan suositusten mukaisesti laittamaan maskin kasvoilleen kauppaan lähtiessä.

– Yritän muistaa käyttää, vaikka se ei aina onnistu. Ei ole aiemmin kuulunut asiaan, Lehtilahti sanoo.

Maskit naamalle

Lisäksi kaupungissa suositellaan pitämään kasvomaskeja sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvavälejä sekä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa on voimassa vahva suositus kasvomaskin käytöstä seuraavan neljän viikon ajan.

Kaupunki muistuttaa, että vähävaraisten maskijakelu on tarkoitettu vain kotitalouksille, ei ryhmätoimintoihin, työpaikkojen tai oppilaitosten käyttöön.

Kasvomaskeja pitäviä ihmisiä Rovaniemellä Kauppakeskus Revontulessa
Kasvomaskeja pitäviä ihmisiä liikkui Kauppakeskus Revontulessa perjantaina.Vesa Vaarama / Yle

Suosituksilla pyritään rajaamaan epidemian leviämistä. Jos se ei onnistu, edessä on raskaampia rajoitustoimia kuten liikuntapaikkojen sulkemisia.

Ravintolat kiinni puolilta öin

Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kaupunki myös valtioneuvoston torstaina päättämien ravintolarajoitusten noudattamista Rovaniemellä. Suositus on voimassa kiihtymisvaiheen ajan.

Rajoitusten mukaan yökerhojen, baarien, pubien ja vastaavien anniskelupaikkojen tulee lopettaa alkoholin anniskelu kello 22 ja sulkea ravintolat kello 23. Muut ravintolat voivat olla auki kello 24:een saakka ja näissäkin ravintoloissa anniskelu loppuu kello 22.

Broas ei antanut arvioita siitä, kuinka pian hän uskoo suositusten purevan ja kääntävän tartuntojen määrän laskuun.

– Tämä on hyvin paljon kiinni siitä, millä tavalla ihmiset toimivat. Nyt jos ihmiset pitävät turvavälejä ja maskeja, tilanne voidaan saada hyvin nopeastikin haltuun.

Muualla Lapissa rauhallisempaa

Rovaniemeä lukuunottamatta muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on rauhallinen ja perus- eli suvantovaiheessa. Sama tilanne on koko Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Muualla maassa epidemian kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa.

Seuraavassa epidemian vaiheessa eli leviämisvaiheessa on Vaasan sairaanhoitopiiri. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri oli aiemmin kiihtymisvaiheessa, mutta on palannut perusvaiheeseen.

Suositukset saattavat johtaa määräyksiin, jos tilanne pahenee

Uusissa ohjeissa on kyse vasta suosituksista, korostaa Rovaniemen kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila.

– Ei ole vielä tiedossa rajoituksia tai määräyksiä suojainten käytöstä. Näillä kannustavilla suosituksilla pyritään ehkäisemään se tilanne, että niitä jouduttaisiin määräämään.

Suojainten käyttöä tulisi Lassilan mukaan lisätä erityisesti urheilutapahtumissa, harjoituksissa ja harrastuspiireissä, sillä viimeaikaiset uudet koronatartunnat ovat peräisin juuri sellaisista tilanteista.

– Urheilu- ja ottelutapahtumissa on suositus käyttää suojaimia, mutta ei niitä aina noudateta kovin tarkasti. Kaikissa urheiluun liittyvissä tilaisuuksissa pitää nyt olla tarkkana siitä, että suojaimia pidetään.

Ensi viikolla saattaa Rovaniemelle tulla uusia suosituksia – tai jopa rajoituksia – mikäli koronatilanne pahenee. Lassila toivoo, että niihin ei tarvitsisi mennä vaan nämä suositukset riittäisivät parantamaan tilannetta.

– Ei näitä huvin vuoksi laiteta. Koronatilanne on huonontunut selvästi kahden viikon aikana, ei siitä pääse mihinkään.

Kaupungin kokoontumissuositus koskee vain yksityistilaisuuksia

Rovaniemen kaupunki suosittaa, että yli 20 hengen yksityisiä tilaisuuksia ei järjestettäisi tässä tilanteessa. Julkisten kokoontumisten määräys pysyy marraskuussa samana kuin lokakuussakin.

Lapin aluehallintoviraston määräyksen mukaan marraskuussa saa järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa vain silloin, jos järjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

  • Seurueiden välille on turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälin ylläpitämiseen,
  • ihmisiä pitää auttaa turvavälien pitämisessä myös jonoitustilanteissa,
  • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä
  • ihmisille tulee tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Yleisö ei saa osallistua tapahtumiin sairaana, ei edes lieväoireisena.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Juttua korjattu klo 17.50: Pääkuvan kuvatekstissä tartuntojen määrä korjattu viidestä seitsemäksi.

Lue myös: Suomi on tehnyt koronavilkun maailmanennätyksen, tartuntojen kasvu näyttää taittuneen – Yle seurasi THL:n ja STM:n infon suorana

Lue seuraavaksi