1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsi-Pohjassa 12 koronatartuntaa vuorokaudessa – uusia tartuntoja erityisesti torniolaisesta ravintolasta

Länsi-Pohjassa yli sata ihmistä on altistunut koronavirukselle.

koronavirus
Mehiläinen Länsi-Pohjan ulko-ovi
Länsi-Pohjassa arvellaan, että uusia koronatartuntoja on tulossa.Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Näistä valtaosa liittyy torstaina uutisoituun ravintola-altistukseen Torniossa.

Tartunnanjäljityksessä on selvinnyt, että lauantain 24.10. lisäksi myös perjantaina 23.10. Wanha Mestari -ravintolassa asioineet ovat voineet altistua koronavirustartunnalle.

Heitä kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

Länsi-Pohjassa on vuorokauden sisällä tullut ilmi kaksitoista uutta koronavirustartuntaa. Altistuneita on yli 100 ja uudet tapaukset ovat altistumistietojen perusteella todennäköisiä.

Lääkärit vetoavat: Pyhäinpäivä juhlitaan kotona

Tartuntatautilääkärit vetoavat väestöön, jotta pyhäinpäivä juhlittaisiin omassa perhepiirissä ja ylimääräisiä kontakteja vältettäisiin.

Sairaanhoitopiiri antaa myös vahvan suosituksen lisätä kasvomaskin käyttöä ja painottaa turvaväleistä huolehtimista kaikissa sosiaalisissa kontakteissa.

Lisäksi Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit korostavat karanteeniohjeiden sisäistämistä.

– Karanteeniin määrätyt eivät voi poistua kotoaan esimerkiksi kauppaan. Ruokaostokset on hoidettava läheisten tuella tai on oltava yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimeen asian järjestämiseksi, kirjoittaa johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Länsi-Pohja ei vielä kiihtymisvaiheessa

Rovaniemen kaupungin todettiin perjantaina olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Vaikka Länsi-Pohjassakin tartuntojen määrä on kasvanut ja ilmaatuvuusluku on korkealla, ei alueella olla vielä kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan koronatilanteessa on myönteistä se, että tartunnat ovat tunnetuista ketjuista, jäljitys onnistuu hyvin eikä tuntemattomia tartunnanlähteitä ole juuri lainkaan.

– Jos nuo asiat muuttuvat niin olemme siirtyneet seuraavaan pandemian vaiheeseen. Väestön käyttäytyminen on ratkaisevaa juuri nyt, Taskila sanoo.

Alueellinen pandemiatyöryhmä käsittelee Länsi-Pohjan koronatilannetta ensi keskiviikkona. Mikäli tilanne heikkenee ennen sitä niin kiihtymisvaiheen määrittely voidaan tehdä aiemmin tartuntatutilääkärien kesken.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löydät tästä artikkelista.

Edit: Juttuun on lisätty uusia tietoja 30.10.2020 kello 14.49.

Lue seuraavaksi